?>

Başkan Sekmen: "Erzurum Gastronomisi’ni dünyaya duyurmak için UNESCO’ya başvurduk"

Kültür Sanat - 1 yıl önce

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı 2025 Başvuru Çağrısı kapsamında Gastronomi alanında UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’na resmi başvurumuzu gerçekleştirdik" dedi.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Sekmen, şunları kaydetti: "Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı 2025 Başvuru Çağrısı kapsamında Gastronomi alanında UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’na resmi başvurumuzu gerçekleştirdik. Bu önemli süreç, Erzurum’un zengin mutfak kültürünü, geleneksel lezzetlerini ve gastronomi turizmindeki potansiyelini uluslararası platformda hak ettiği yere taşımak adına büyük bir adımdır. Kadim şehir Erzurum, mutfağıyla yalnızca bir lezzet durağı değil, aynı zamanda kültürümüzü ve tarihimizden gelen mirasımızı yaşatan bir merkezdir. Bizler, atalarımızdan miras kalan bu değerli mutfak kültürünü gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak ve dünyaya tanıtmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugüne kadar Erzurum mutfağı, özgün tatları ve doğal ürünleriyle Türkiye’nin en önemli gastronomi şehirlerinden biri olmayı başarmıştır. Şimdi bu başarıyı küresel bir marka haline getirmek için UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil olmayı hedefliyoruz."
"Şehrimize Özgü 6 Farklı Yöresel Ürünümüz İçin başvuru yaptık"
Başkan Mehmet Sekmen, açıklamasında kente özgü 6 farklı ürünün coğrafi işaret belgesi için Türk Patent ve Marka Kurumu’na da başvuruda bulunduklarını bildirdi. Başkan Sekmen, şöyle devam etti: "Bu süreçte sadece UNESCO başvurusuyla sınırlı kalmadık. Erzurum mutfağına ve kültürüne ait değerlerimizi tescilleyerek geleceğe taşımak adına da önemli bir çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda, şehrimize özgü 6 farklı yöresel ürünümüzün coğrafi işaret belgesi alması için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurumuzu gerçekleştirdik. Bu ürünler; Erzurum Bar Ekibi Kıyafeti, Erzurum Sinisi, Erzurum Tava Ketesi, Erzurum Ayak Paça Çorbası, Erzurum Etli Pazı Dolması, Erzurum Göğermiş Peynirli Pide Gastronomi, sadece yemek kültürüyle sınırlı değildir; aynı zamanda şehrin kimliği, tarihi ve gelenekleriyle doğrudan bağlantılıdır. Bizler, bu bilinçle hareket ederek Erzurum’un yerel değerlerini koruyor, kayıt altına alıyor ve geleceğe taşıyoruz. Bugün itibarıyla, Erzurum Türkiye’de en fazla coğrafi işaret tesciline sahip üçüncü şehir konumundadır. Bu başarı, Erzurum’un sahip olduğu kültürel ve gastronomi mirasının ne denli büyük olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.
Erzurum’un gastronomi alanındaki bu yükselişini, siz kıymetli hemşehrilerimizle birlikte taçlandırmak istiyoruz. Hep birlikte, mutfağımıza, değerlerimize ve lezzetlerimize sahip çıkacağız. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. İnanıyorum ki, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı sürecinde Erzurum, hak ettiği değeri görecek ve mutfağımız dünya çapında tanınan bir marka haline gelecektir."

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Basketbol ING Erkekler Türkiye Kupası’nda olaylı yarı final

2025-02-15 00:07 - Spor

Diyarbakır'ın en zenginleri nerede yaşıyor

2025-02-18 14:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Tramvay Projesine Yeni Düzenleme!

2025-02-17 16:32 - Diyarbakır

Siverekli çocuklar karacadağ’da unutulmaz bir gün geçirdi

2025-02-16 10:57 - Güncel

Ahlat Devlet Hastanesine yeni bilgisayarlı tomografi cihazı kazandırıldı

2025-02-19 14:53 - Sağlık

Kansere Gülümse Derneği, Diyarbakır'da Kanser Hastalarına Umut Oluyor

2025-02-20 16:20 - Diyarbakır

Tarihi Surlar dikkat çekiyor

2025-02-16 14:57 - Diyarbakır

Erkenek Tüneli’nde trafik kazası: 1 yaralı

2025-02-14 21:33 - Asayiş

Diyarbakırlı Sporcu Sudenaz Karabulut Türkiye Şampiyonu Oldu

2025-02-16 11:02 - Diyarbakır

Doğa Koleji öğrencisinden büyük başarı

2025-02-16 15:28 - Güncel

İlgili Haberler

Ramazan sahnesinde Alp Arslan rüzgarı

11:30 - Kültür Sanat

Koza Han’da masalar geri döndü, vatandaş yeniden tarihle buluştu

09:52 - Kültür Sanat

"Orman Koruyucuları" hem eğlendirdi hem öğretti

10:29 - Kültür Sanat

Uçakta Sıcak Lahmacun Dönemi Başladı

12:10 - Kültür Sanat

Öğrenciler marşla girdi, mehterle karşılandı

00:57 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

DİCLE ÜNİVERSİTESİ'NDEN TARİHİ BESYO HAMLESİ

10:19 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 8 katlı apartman boşaltıldı

02:49 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Akaryakıt Fiyatları 66 TL’yi Geçti

22:51 - Diyarbakır

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış’tan Polislerle İftar Buluşması

22:36 - Diyarbakır

Çüngüş’te Otomobil Bariyerlere Çarptı

20:59 - Diyarbakır