?>

Baz Raporu incelemesi tamamlandı

8 yaşındaki Narin Güran'ın olayına ilişkin güncel ek bilirkişi raporunda, baz istasyonu verilerinin detaylı analizine yer verildi. Raporda, dar alan baz çalışmalarıyla olay günü şüphelilerin bulunduğu bölgelerin net olarak tespit edildiği belirtildi.

Diyarbakır - 1 yıl önce

Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın devam ettiği davada, dosyada yer alan daraltılmış baz raporlara yönelik ek bilirkişi raporu hazırlandı ve mahkemeye sunuldu.
Merkez Bağlar ilçesinin Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos’ta kaybolan ve 8 Eylül’de Eğertutmaz Deresi’nde cansız bedenine ulaşılan Narin Güran’ın cinayetiyle ilgili tutuklu yargılanan amca Salim Güran, anne Yüksel Güran, ağabey Enes Güran ve komşuları Nevzat Bahtiyar için “iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Mahkeme Ek Rapor İstemişti

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, baz raporunun hangi yöntemler ve bilimsel tekniklerle hazırlandığının açıklığa kavuşması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazmış ve ayrıntılı bir ek rapor talep etmişti. Bilirkişiler tarafından hazırlanan bu rapor, detaylı analizlerle birlikte tamamlanarak mahkemeye sunuldu.

Teknolojik Yöntemler Ayrıntılı Açıklandı

Raporda, cep telefonlarının baz istasyonları üzerinden mobil şebekeye bağlandığı ve bu bağlantının konum tespiti için nasıl kullanıldığı anlatıldı. Bilhassa, “triangulation (üçgenleme)” yöntemiyle, telefonların farklı baz istasyonlarına olan mesafeleri hesaplanarak yer tespiti yapıldığı belirtildi.
Tavşantepe Mahallesi’nde yapılan daraltılmış baz çalışmasında; şüphelilerin telefon sinyalleri, bölgedeki baz istasyonlarının konumları, sinyal yoğunluğu ve şüphelilerin olay günündeki hareketliliği detaylı olarak analiz edildi. Çalışma sırasında, baz sinyalleri, sinyal gücü ve geçiş sıralamaları gibi veriler titizlikle incelendi.

Şüphelilerin Hareketleri Belirlendi

Rapora göre; Salim Güran’ın olay günü saat 15.20’de Arif Güran’ın evine geldiği, 15.36’da evde olduğu, 16.08’de ise evin arkasındaki alanda bulunduğu tespit edildi. Aynı gün Nevzat Bahtiyar’ın, Narin Güran’ın cesedinin bulunduğu yere saat 16.00’da yakın olduğu kaydedildi.
Raporda ayrıca, Tavşantepe Mahallesi’nin en az 22 farklı baz istasyonundan sinyal aldığı ve bölgedeki baz yoğunluğunun, şüphelilerin hareketlerinin detaylı şekilde tespitine olanak sağladığı ifade edildi.

Yanılma Payı Düşük

Bilirkişiler, yapılan çalışmanın yaklaşık 2 metre ve 1 dakikalık bir yanılma payıyla sonuçlandığını belirtti. İlk raporda yer alan Salim Güran’ın telefonunun, 21 Ağustos gecesi Narin Güran’ın cesedinin bulunduğu mısır tarlasından sinyal verdiği bilgisi de doğrulandı.
Raporda, sadece saha çalışmalarından elde edilen verilerin raporlandığı ve kamera kayıtları gibi başka delillerin incelenmediği belirtildi. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, raporu değerlendirerek duruşmada kullanması bekleniyor.
Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Nahit Eren, davaya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Narin Dava Dosyası ile ilgili kamuoyunda yoğun şekilde tartışmalara konu önemli hususlarda bilgilendirme amacıyla açıklamalarda bulunacaklarını daha önce belirttiklerini hatırlattı. Narin’in sol avucunda ve üzerinden alınan saç ve kıl örneklerinde köklü olanlar dahil olmak üzere Adli Tıp Kurumunca yapılan DNA çalışmalarından olumlu sonuç alınamadığını anımsatarak, şu ifadelere yer verdi: “DNA açısından olumlu sonuç alınmayan saç örnekleri üzerinde Mitokondriyal DNA çalışması yapılabilmektedir. (Sadece İstanbul Adli Tıp Kurumunda yapılabildiği bilgisi verilmiştir) Mitokondriyal DNA; sadece anneden çocuğa aktarılan ve aynı annesel soy ağacındaki bireylerde (kardeşler, anneanne, teyze, dayı, teyze çocukları gibi) aynı olduğundan şahısların aynı annesel soydan gelip gelmediklerine dair bilgi sağlamaktadır. Narin’in avucunda ve siyah şortu üzerinde bulunan 29 cm’lik saç örnekleri ile yine üzerinden alınan biri 11 diğeri 16 cm’lik kıl örnekler İstanbul Adli Tıp Kurumunca Mitokondriyal DNA çalışmasına konu edilmiştir. Söz konusu saç ve kıl örnekleri Narin’in, anne Yüksel Güran’ın ve abi Enes Güran’ın Mitokondriyal DNA baz dizilimi ile uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Anne ve çocukların (cinsiyet ayrımı olmaksızın) Mitokondriyal DNA’sı aynı olduğu için saç ve kıl örneklerinin tam olarak kime ait olduğu tespit edilememektedir. Dava dosyamıza, yeniden istenen daraltılmış baz çalışmasına ilişkin ek rapor ve Daran-2 Askeri Üst Bölgesine ait kamera görüntülerine ilişkin Ulusal Kriminal Bürosunun hazırlamış olduğu rapor ulaşmıştır. Hala dosyamıza gelmeyen ve beklenen raporlar bulunmaktadır.”
Haftanın Öne Çıkanları

Amedspor-Manisa FK Maçı Hangi Kanalda Yayınlanacak?

2024-11-29 14:23 - Spor

Dünya Robot Olimpiyatları’nda muhteşem kapanış

2024-12-01 03:49 - Bilim ve Teknoloji

2.3 Milyonluk Aile: Bekiranlılar kimdir?

2024-12-04 01:15 - Diyarbakır

LEM, mutfağıyla dünyayı ayağınıza getiriyor

2024-12-03 14:50 - Diyarbakır

Amedspor-Adana 01 FK Maçının Hakemi belli oldu

2024-12-04 16:30 - Diyarbakır

Lice’de Büyük Operasyon: İşte ayrıntılar

2024-11-28 16:50 - Diyarbakır

Servet Çetin: Amedspor’u Hak Ettiği Yere Getireceğiz

2024-11-29 16:53 - Diyarbakır

Amedspor, Manisa FK'yı 3-2 yendi

2024-12-01 16:03 - Diyarbakır

Kocaeli'de trafik kazası: 3 yaralı

2024-12-02 03:08 - Asayiş

Diyarbakır’da 2024 Yılında Öne Çıkan Önemli Olaylar

2024-12-01 16:29 - Diyarbakır

İlgili Haberler

İDEV’den Eğitimde Alarm: “Öğretimi Veriyoruz, Eğitimi Veremiyoruz”

17:31 - Diyarbakır

Diyarbakır Trafiğinde Fermuar Sistemi Eğitimi

17:08 - Diyarbakır

Diyarbakır Sur’da Hafta Sonu Turist Akını: Tarihi İlçede Yoğunluk Esnafın Yüzünü Güldürdü

16:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Tarihi Marangozcular Çarşısı Turizmle Yeniden Canlanıyor

12:19 - Diyarbakır

Serçe Anne, Duvar Altında Yavrularını Ekmek Kırıntılarıyla Besliyor

12:11 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

İDEV’den Eğitimde Alarm: “Öğretimi Veriyoruz, Eğitimi Veremiyoruz”

17:31 - Diyarbakır

Diyarbakır Trafiğinde Fermuar Sistemi Eğitimi

17:08 - Diyarbakır

Diyarbakır Sur’da Hafta Sonu Turist Akını: Tarihi İlçede Yoğunluk Esnafın Yüzünü Güldürdü

16:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Tarihi Marangozcular Çarşısı Turizmle Yeniden Canlanıyor

12:19 - Diyarbakır

Serçe Anne, Duvar Altında Yavrularını Ekmek Kırıntılarıyla Besliyor

12:11 - Diyarbakır