?>

Bel fıtığında doğru bilinen yanlışlar

En yaygın sağlık sorunlarından biri olan bel fıtığı, toplumumuzda her 10 kişiden 8'nde görülmektedir.

Sağlık - 2 yıl önce

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi. 
Ancak bel fıtığı ile ilgili yanlış bilinen doğrular insanların kafasında çok ciddi karışıklığa neden olabiliyor.
Peki nedir bu doğru bilinen yanlışlar ? Ve doğru olan nedir?
Yanlış: Her bel ağrısı fıtıktır
Doğru: Bel ağrılarının %95 nedeni fıtık değildir.
Yanlış: Bel Fıtığı Olan Kişilerde Ağrı Mutlaka Olmalıdır 
Doğru: Fıtık için ağrı, uyuşma-karıncalanma, kuvvet kaybı şart gibi görülüyor olmasına rağmen fıtığı olupta hiçbir bulgu ermeyen bireylerin  sayısı oldukça çoktur.
Yanlış: Bel Fıtığı Sadece Ağır Kaldıranlarda Görülür 
Doğru: Kilo başta olmak üzere sürekli oturmak, sürekli ayakta iş yapmak, eğilerek yapılan ev işleri cinsel aktiviteler, yanlış yapılan sporlar hatta plates bile fıtığa neden olabilmektedir.
Yanlış: Sert Yerde Yatmak Fıtığa İyi Gelir 
Doğru: Bireyin kilosuna göre yatak seçimi önemlidir. Genellikle ortopedik yatak ön plana çıkmaktadır.

Yanlış: Hareket etmek yerine oturmak tercih edilmelidir

Doğru: Oturmak bele binen yükü artırır, 10-20 dakikadan fazla sürekli oturulmamalıdır. Ve sürekli ayakta durulmamalıdır.

Yanlış: Sürekli Korse Takmak Gereklidir

Doğru: ‘’Korse beldeki kasların zayıflamasına yol açar’’ düşüncesi de yanlıştır. Alçı durumu gibi düşünülmesi bilgi eksikliğidir. Son yayınlar ‘’Doktorunuzun uygun gördüğü kadar korse takabilirsiniz’’ fikrine sahiptir.
Yanlış: Fıtık hastasına kilo zarar vermez.
Doğru: Omurga hastalıklarında kilo çok önemli bir etkendir. Fıtığın iyileşmesini engeller. Yeni fıtık oluşmasına katkı sağlar.
Yanlış: Her Bel Fıtığı Mutlaka Ameliyat Demektir 
Doğru: Bel fıtığında ameliyat zarar veren bir işlemdir. Ancak mecburi ameliyat gerektiren durumlarda ameliyatın bu zara verici etkisine göz yummak zorunda kalırız. Gerçek tedavi fıtıklaşan kısmın yerine geri döndürülmesidir. Aksi halde hastanın ileriki aylar-yıllar içinde yeni problemler yaşamasına sebep olmuş oluruz. Tekrar belirtmek gerekirse Ameliyat kararı detaylıca incelenerek bir komisyon kararı ile verilmelidir.
Yanlış: Bel fıtığını her doktor tedavi edebilir
Doğru: ‘’Bel fıtığından değil yanlış tedaviden korkun’’, hatta gecikmekten ve geciktirilmekten korkun. Mutlaka bu konuda uzman ve tecrübeli doktorları seçiniz. Aksi takdirde tedavi süreci gecikme sebebiyle bile zora sokulmaktadır.
Yanlış: Fıtık hastasıyım hayatıma ilaçla devam ediyorum
Doğru: Oluşmuş olan fıtığın küçülmesi için gerekli önlemler ve egzersiz programı öğretilmeli, yeni bir hayat tarzına başlamalıdır. Kişi uzun süre aynı pozisyonda kalmamalı, oturma ve ayakta kalma süresi kısa tutulmalıdır. Oturulan koltuklarda bel kavsini destekleyen bir yastığın kullanılması alışkanlık haline getirilmelidir. Yere eğilmek yerine çömelerek işlerin yapılmasına özen gösterilmelidir. Yatmak için ortopedik yatak seçimine dikkat edilmelidir. Yataktan kalkarken, yan yatılarak kollardan destek alınarak oturulmalı, sonra ayağa kalkılmalıdır. Ayrıca gerekli ise kilo kontrolü bakımından bir diyet programına başlanmalıdır.
Yanlış: Bel Fıtığı Ameliyatı Çok Zararlıdır
Doğru: Bel fıtığı ameliyatı zatında vücuda zarar verir ancak mutlak gerekli vakalarda yapılmak zorundadır. Kolayca yapılacak bir işlem değildir. Ve kolayca karar verilmesi hiç doğru değildir.
Yanlış: Hastalar ameliyat sonrası hemen işe dönebilir.
Doğru: Hastanın kolayca işe döndürülmesi, bir hatadır. Hastaların ameliyat sonrası disk yüksekliği azalır. Ve son derece dikkat etmelidir. Yoksa ileride fıtık çıkmasına, dejeneratif disk gelişmesine ve kireçlenmeye zemin hazırlanmış olur.
Yanlış: Hasta ameliyat sonrası araba kullanabilir, yürüyebilir.
Doğru: Hastanın araba kullanması bir fıtık davetçisidir. Yürümesi de fıtık davetçisidir. 
Haftanın Öne Çıkanları

Antalya Diplomasi Forumu'na 20'den fazla devlet başkanı katılacak

2024-02-26 08:16 - Güncel

Şehit Şehmus Karakut Ortaokulu Diyarbakır Yıldızlar Futbol Şampiyonası'nda Zafere Ulaştı

2024-03-01 14:53 - Spor

Ardahan eksi 18,6 derece ile buz tuttu

2024-02-25 10:41 - Bölge

İş Güvenliği Uzmanı Demirbilek’ten çalışanlara ve firmalara uyarı

2024-03-03 09:28 - Sağlık

Yabancı Dokunuşlar: Beşiktaş-Galatasaray Karşılaşmasında Teknik Direktörlerin Kritik Rolü

2024-03-01 14:50 - Spor

İstanbul'da Sis Trafiği Olumsuz Etkiledi: Gökdelenler Kayboldu!

2024-02-29 11:48 - Bölge

Türkiye'den Hocalı Katliamı’nın 32. yılına ilişkin anma mesajı

2024-02-26 11:50 - Siyaset

Kapya biber nedir, faydaları nelerdir?

2024-02-26 10:10 - Sağlık

Hakkari'de 13 külçe altın ele geçirildi: 1 gözaltı

2024-02-26 00:56 - Bölge

14 yıldır kilometrelerce yol gidiyorlardı, bu merkezle yüzleri güldü

2024-03-01 13:33 - Güncel

İlgili Haberler

Kalp ameliyatlarında minimal invaziv dönem

11:01 - Sağlık

Uzmanından Kurban Bayramı Uyarısı: “Et Hemen Tüketilmemeli”

12:44 - Sağlık

Uzmanından önemli uyarılar

19:35 - Sağlık

Kurban Bayramı’nda 462 Bin Sağlık Çalışanı Görev Başında

12:49 - Sağlık

Kurban etlerinde ölüm sertliğine dikkat

12:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

Basın Dünyasının Önemli İsimleri Diyarbakır’da Buluştu

13:05 - Diyarbakır

Ergani'deki Kanlı Arazi Kavgasında Flaş Gelişme

12:46 - Diyarbakır

Aldığı Sıfır Araç Kabusa Döndü

12:40 - Diyarbakır

Güneydoğu’nun Kapadokya’sı Keşfedilmeyi Bekliyor

12:31 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Anız Yakanlara Ağır Ceza

12:22 - Diyarbakır