?>

BİK Genel Kurulu'ndan Reform Niteliğinde Kararlar

BİK Genel Kurulu'ndan çıkan reform kararlarıyla Türkiye'nin medya sektörüne yeni bir soluk geldi! İnternet haber sitelerinin faaliyetlerini kolaylaştıran düzenlemeler, mesleki standartları yükseltiyor. Yüksek lisans ve doktora mezunlarına iletişim alanında pozitif ayrımcılık, köşe yazılarında nitelik aranması, gazete ve internet ek göstergelerine yapılan yeni düzenlemeler sektörde kaliteyi artıracağı karara bağlandı.

Güncel - 2 yıl önce

Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun 32. Dönem 5. Toplantısı, internet haber sitelerinin faaliyetlerini kolaylaştıran ve mesleki standartları yükselten reform niteliğindeki kararlarla sona erdi. Yönetim Kurulu’nun sunduğu ve oy birliğiyle kabul edilen kararlar arasında Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler, iletişim alanında 'yüksek lisans' veya 'doktora' mezunlarının istihdamına olanak tanınması, köşe yazılarında nitelik aranması, gazete ve internet ek göstergelerine yeni düzenlemeler, bekleme sürelerinde indirimler, durdurma ve yeniden devam kararlarında gün şartı gibi önemli maddeler bulunuyor.
Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle birlikte, fiili satış şartları, süreli yayın kadroları, internet haber sitesi bulunmayan bölgelere ilişkin bekleme süreleri ve ziyaretçi trafikleri gibi maddelerde düzenlemelere gidildi. Ayrıca iletişim alanında yüksek lisans veya doktora mezunlarına pozitif ayrımcılık yapılarak, beşeri sermayesi yüksek fikir işçilerinin kadroda istihdam edilmesi hedeflendi.
Köşe yazılarında nitelik aranmasıyla toplumsal mevzularda görüş ve düşüncelerini paylaşmayan yazıların köşe yazısı olarak kabul edilmemesi kararlaştırıldı. Gazete satışlarındaki düşüşe karşı ek gösterge şartları günlük fiili satış adedi üzerinden düzenlenerek, kâğıt, kalıp, mürekkep, film ve kimyasallar gibi girdi maliyetleri göz önünde bulunduruldu.
Bazı illerde bekleme süresi 6 aya düşürülerek dijital yayıncılığın canlanması ve istihdamın artması hedeflendi. Ayrıca, asgari ziyaretçi sayısı şartlarında indirimler yapılırken, ağır ihlal suçu işleyenlere 2 yıl hak mahrumiyeti getirildi. İnternet haber sitelerinin devri ve alan adı değişikliği süresi 1 yıla indirilirken, basın mensuplarına verilen borç para ve yardımlar artırıldı.
Basın İlan Kurumu Genel Kurulu ayrıca, 2024 yılı içinde basın derneklerine 700 bin Türk Lirası, azınlık statüsündeki cemaat topluluklarının gazetelerine ise 300 bin Türk Lirası yardım yapılmasını kararlaştırdı. Toplantının anısına hatıra ağacı dikim töreni düzenlendi, bu etkinliğe Genel Kurul Üyeleri, Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, ve Genel Müdür Cavit Erkılınç katıldı.
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'de Bir İlk: Karakulaklara Uydu Takip Cihazı Takıldı!

2024-02-22 12:09 - Bilim ve Teknoloji

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden KAAN paylaşımı

2024-02-21 11:31 - Bilim ve Teknoloji

Ergani Demirli Köyü'nde Kemal Atabey'e büyük destek

2024-02-22 15:21 - Siyaset

MEB ve ÖSYM, YKS soru havuzu için ortak çalışmaya başladı

2024-02-20 08:19 - Eğitim

Kar ve Çiğdemlerin İlginç Dansı!

2024-02-23 11:06 - Bölge

Sivas Milli Eğitim Müdürü Yener: “Çocuklarımızın gönlüne dokunmalıyız”

2024-02-22 09:19 - Eğitim

Erzurum çarşı pazardan büyüleyen manzaralar!

2024-02-23 10:36 - Bölge

Bu ilçede bisikleti olmayan yok

2024-02-23 13:27 - Güncel

2023-YDUS 2. dönem tercihleri başladı

2024-02-21 11:50 - Eğitim

Erciş’te geleneksel ekşi maya ile ekmek üretimi

2024-02-18 10:05 - Bölge

İlgili Haberler

Şamil Tayyar'dan CHP'ye uyarı

15:00 - Güncel

Levent Gültekin’in hedefinde yine Özgür Özel var

14:55 - Güncel

Dev kazanlar, ihtiyaç sahipleri için kaynıyor

10:49 - Güncel

Sokak sokak dolaşıp börek topladılar

10:52 - Güncel

Sosyal kartları bizzat teslim etti

10:53 - Güncel

Günün Manşetleri

Kayapınar’da Enerji Trafosu Alevlere Teslim Oldu

16:49 - Diyarbakır

Hazro Belediyesi’nden Ramazan’da 1000 Aileye Gıda Desteği

16:39 - Diyarbakır

Megaron İnşaat Diyarbakırspor’dan Net Galibiyet

16:38 - Diyarbakır

Devegeçidi Barajı’nda Kontrollü Su Tahliyesi Başlatıldı

15:58 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Sağanak Felaketi: İstinat Duvarı Çöktü, Sığınakları Su Bastı

15:53 - Diyarbakır