Can Holding ve Ciner Grubu'na Dev Operasyon: Milyarlarca Liralık Şüpheli Para Aklama Ağı Ortaya Çıktı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen mali suç soruşturmasında, Can Holding ve bünyesindeki şirketlere yönelik ikinci dalga operasyon düzenlendi. İstanbul merkezli olmak üzere dört ilde gerçekleştirilen eş zamanlı baskınlarda gözaltına alınan 26 şüpheliden 11’i tutuklanırken, 14 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Soruşturma kapsamında, aralarında Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın eski Büyük Üstadı Remzi Sanver’in de bulunduğu bazı isimlerin, çıkar amaçlı suç örgütüyle bağlantılı kara para aklama faaliyetlerine karıştığı belirtildi.
121 Şirkete Kayyum, 88 Milyar TL'lik Şüpheli Para Hareketi
Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) hazırladığı rapor, soruşturmanın en önemli delillerinden biri oldu. Raporda, 2020–2021 yılları arasında Can Holding’e ait ve ilişkili toplam 121 şirkette yaklaşık 88 milyar TL tutarında kaynağı belirsiz para hareketi tespit edildiği bildirildi.
Şirketler arasında sahte fatura düzenlenerek paranın dolaşıma sokulduğu, vergiden kaçınmak ve suç gelirlerini aklamak amacıyla faturasız işlemler yapıldığı ortaya kondu. Bu şirketlere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kayyum atandı.
Ciner Grubu da Soruşturma Kapsamında
Soruşturma, Can Holding’in iş insanı Turgay Ciner’e ait medya şirketlerini satın almasıyla ilgili mali işlemleri de kapsıyor. Yurt dışında olduğu belirlenen Ciner hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.
Ciner Grubu bünyesindeki Park Holding ve ona bağlı 18 şirkete de kayyum atandı. Böylece soruşturmanın kapsamı medya, enerji, finans ve eğitim sektörlerine kadar genişletildi.
Operasyonun Arka Planı
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma, yetkisizlik kararı sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na devredildi.
Soruşturma kapsamında Can Holding'in suç gelirlerini yasal görünümlü ticari faaliyetler aracılığıyla ekonomiye entegre ettiği, bu yolla hem ekonomik gücünü artırdığı hem de meşruiyet kazanmaya çalıştığı belirtildi.
Gerçekleştirilen aramalarda çok sayıda dijital materyal, belge ve fatura dokümanına da el konuldu.
KAYNAK: (İLKHA)