?>

Diyarbakır’da Bir Okul Fabrika Gibi Çalışıyor

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki Dicle Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, aşçılık eğitimi alan öğrencileriyle hem taşımalı eğitimdeki binlerce öğrenciye sıcak yemek sağlıyor hem de yılda 15 milyon lirayı aşkın ciro yapıyor. Genç şef adaylarının hedefi ise büyük: Türkiye’yi dünyada temsil etmek.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Diyarbakır - 2 ay önce

Hem Üretiyorlar Hem Öğreniyorlar: Geleceğin Şefleri Bu Lisede Yetişiyor

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan Dicle Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, yiyecek-içecek hizmetleri alanında eğitim gören öğrencileriyle adeta bir üretim üssüne dönüşmüş durumda. 2008 yılında kurulan ve sadece kız öğrencilere hizmet veren okul, hem eğitim veriyor hem de yılda milyonlarca liralık üretim yaparak taşımalı eğitime sıcak yemek sağlıyor.
Okulun mutfağında pişen yemekler, her gün Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki taşımalı eğitim kapsamındaki 12 okulda okuyan 2 bin 300 öğrenciye ulaştırılıyor. Ayrıca Yenişehir ilçesindeki iki özel eğitim kurumuna da yemek servisi yapılıyor. Öğrenciler böylece hem mesleki deneyim kazanıyor hem de harçlıklarını çıkarıyor.

15 Milyonluk Ciro, 550 Bin Lira Öğrenci Emeğine

Okul müdürü Serpil Tekay, 2024-2025 eğitim öğretim yılında okulun döner sermaye işletmesi aracılığıyla 15 milyon 680 bin TL ciro elde ettiğini belirtti. Üretim sürecinde aktif görev alan 56 öğrenciye toplamda 550 bin TL ödeme yapıldığını kaydeden Tekay, bu deneyimin gençlerin mesleki gelişimi açısından büyük bir fırsat sunduğunu vurguladı.
“Öğrencilerimiz 9’uncu sınıfta alan tanıma eğitimi alıyor, 10, 11 ve 12’nci sınıflarda ise uzmanlaşarak mesleki bilgi ve becerilerini geliştiriyorlar,” diyen Tekay, 12’nci sınıf öğrencilerinin işletmelerde beceri eğitimi aldığını, ara sınıf öğrencilerinin ise dönüşümlü olarak mutfakta üretime katıldığını ifade etti.

Gençler Hedeflerini Yüksek Tutuyor

Okulun 10’uncu sınıf öğrencilerinden Mine Aktaş, okulda hem eğitim gördüklerini hem de çalışarak para kazandıklarını söyleyerek, “16 yaşındayım, şimdiden emeğimizin karşılığını alıyoruz. Gelecekte zincir otellerde yönetici olmak istiyorum,” dedi.
Bir diğer öğrenci Candan Tomak ise, “Haftada iki gün mutfakta görev alıyoruz. Kendi otelimi açıp, orada aşçı olarak çalışmak istiyorum,” şeklinde konuştu.
Halime Gündüz de hedefinin iyi bir şef olmak olduğunu ifade ederek, “Burada hem öğreniyoruz hem de ihtiyacımız olan harçlığı kazanıyoruz. Bu bizim için büyük bir avantaj,” dedi.

Eğitimle Üretimi Buluşturan Model

Dicle Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, sadece eğitim veren bir kurum olmanın ötesine geçerek mesleki eğitimi sahaya taşıyan örnek bir model sunuyor. Öğrenciler teorik bilgilerini pratiğe dönüştürürken, aynı zamanda üretime katkı sunuyor ve sosyal sorumluluk duygusuyla yetişiyor.
Bu model, hem bölgedeki eğitim kalitesine hem de ekonomik katkıya önemli bir örnek teşkil ediyor.

Kaynak: IHA  

Haftanın Öne Çıkanları

Irak’ta milletvekili adayı suikastta hayatını kaybetti

2025-10-16 16:57 - Dünya

CHP Camiası Yasta: Cemal Özdemir’e Son Veda Yarın Gerçekleşecek

2025-10-15 13:42 - Siyaset

Nevşin Mengü'den Kılıçdaroğlu'na olay sözler! "Düşmanları" partinin içine çektim...

2025-10-17 14:09 - Siyaset

CHP'li başkandan acı haber! Hayatını kaybetti

2025-10-18 13:02 - Siyaset

Gazeteci Hüseyin Aykol beyin kanaması geçirdi

2025-10-17 14:04 - Sağlık

Yeniden Refah Partisi'nde "İstifa depremi"! O ildeki 5 ilçe başkanı birden bıraktı

2025-10-15 13:39 - Siyaset

Yılmaz Özdil'den Özgür Özel'e şok sözler! Ateş püskürdü

2025-10-17 13:59 - Güncel

İstanbul'da Saldırıya Uğrayan Gazeteci Hayatını Kaybetti

2025-10-14 14:10 - Güncel

Rize'de tır ile otomobil çarpıştı! 3 kişi hayatını kaybetti

2025-10-13 13:47 - Asayiş

Veysel Eroğlu’na Yeni Görev

2025-10-18 12:59 - Siyaset

İlgili Haberler

İDEV’den Eğitimde Alarm: “Öğretimi Veriyoruz, Eğitimi Veremiyoruz”

17:31 - Diyarbakır

Diyarbakır Trafiğinde Fermuar Sistemi Eğitimi

17:08 - Diyarbakır

Diyarbakır Sur’da Hafta Sonu Turist Akını: Tarihi İlçede Yoğunluk Esnafın Yüzünü Güldürdü

16:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Tarihi Marangozcular Çarşısı Turizmle Yeniden Canlanıyor

12:19 - Diyarbakır

Serçe Anne, Duvar Altında Yavrularını Ekmek Kırıntılarıyla Besliyor

12:11 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

İDEV’den Eğitimde Alarm: “Öğretimi Veriyoruz, Eğitimi Veremiyoruz”

17:31 - Diyarbakır

Diyarbakır Trafiğinde Fermuar Sistemi Eğitimi

17:08 - Diyarbakır

Diyarbakır Sur’da Hafta Sonu Turist Akını: Tarihi İlçede Yoğunluk Esnafın Yüzünü Güldürdü

16:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Tarihi Marangozcular Çarşısı Turizmle Yeniden Canlanıyor

12:19 - Diyarbakır

Serçe Anne, Duvar Altında Yavrularını Ekmek Kırıntılarıyla Besliyor

12:11 - Diyarbakır