?>

Çin de Savaş Denklemine Giriyor!

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD’nin hem İran’daki savaşa hem de Venezuela’daki askeri harekâtlarına dair bir basın toplantısında önemli bir uyarı yaptı.

Dünya - 6 ay önce

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD’nin hem İran’daki savaşa hem de Venezuela’daki askeri harekâtlarına dair bir basın toplantısında önemli bir uyarı yaptı. Mao, bu eylemlerin küresel enerji arzı üzerinde riskler yaratabileceğine dikkat çekti ve Pekin’in enerji güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri alacağını belirtti. Çin yönetimi, istikrarlı enerji tedarikinin dünya ekonomisi için kritik olduğunu vurguladı ve tüm tarafların sürdürülebilir enerji akışını koruması gerektiğini söyledi.
Küresel Enerji Akışı ve Siyasi Mesaj
Mao Ning, Çin’in uluslararası ilişkilerde güç kullanımına ve tehdidine karşı olduğunu yineledi ve diğer ülkelerin egemenlik ve güvenlik haklarının korunması gerektiğini vurguladı. Çin, bu duruşuyla hem ABD’nin askeri adımlarını eleştiriyor hem de enerji tedarik zincirindeki kırılganlıklara dikkat çekiyor. Uzmanlar, Çin’in hem Orta Doğu’daki Hürmüz Boğazı’na hem de Latin Amerika’daki petrol üreticilerine olan enerji bağımlılığı nedeniyle bu konuyu stratejik öncelik olarak gördüğünü belirtiyor.

Jeopolitik Arka Plan

Bu açıklamalar, ABD’nin İran’a ve Venezuela’ya yönelik askeri operasyonlarının devam ettiği, uluslararası arenada jeopolitik gerilimlerin arttığı bir dönemde geldi. İran’daki çatışmalar Hürmüz Boğazı’nı risk altına sokarken, enerji güzergâhlarındaki kesintiler Asya ülkeleri başta olmak üzere küresel petrol piyasalarını sarsıyor.

Çin’in Tutumu

Çin, resmi açıklamalarında doğrudan bir askeri müdahale taahhüdünde bulunmasa da, enerji güvenliğini sağlamak için diplomatik ve ekonomik araçları kullanacağını ima ediyor. Bu, enerji arzında olası kopmaların önüne geçmek ve uluslararası hukuku savunmak yönünde bir mesaj olarak değerlendiriliyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’da taksi ücretlerine zam

2026-03-11 11:48 - Diyarbakır

Diyarbakır’da toplu taşıma ücretlerine yüzde 40 zam

2026-03-08 11:04 - Diyarbakır

Turist rehberleri Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel mirasını yerinde tanıdı

2026-03-06 13:14 - Diyarbakır

Trump'tan Orta Doğu'da dengeleri değiştirecek rest

2026-03-06 14:19 - Dünya

Macron'dan 6 gün sonra savaşın gidişatını değiştirecek karar

2026-03-06 14:17 - Dünya

DTSO Meclis Başkanı Nevin İl: Diyarbakır’ı uluslararası turizm ve yatırım çevrelerine tanıttık

2026-03-09 13:55 - Diyarbakır

Türkiye'den Savaşa ve Afete Hazırlık Hamlesi!

2026-03-12 15:50 - Siyaset

Samsun’da 2 ayda 258 bin yolcuya hizmet verildi

2026-03-11 09:51 - Ekonomi

Bakan Gürlek: Mahkeme salonlarında şov yapılamaz

2026-03-11 15:08 - Siyaset

Kim Jong Un'dan İran'a açık destek

2026-03-08 14:16 - Dünya

İlgili Haberler

Irak’ta 4,4 büyüklüğünde deprem

10:43 - Dünya

Rusya’dan İngiltere’ye uyarı

14:41 - Dünya

Çin'den Kürtçe için tarihi adım

12:11 - Dünya

KFOR, Kosova’daki İbre Nehri üzerindeki ana köprüde varlığını azaltıyor

10:09 - Dünya

Yunanistan Alevlerle Mücadele Ediyor

16:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Şüpheli Paket Paniği

16:31 - Diyarbakır

Bismil’de Hamo Ağa’ya ziyaret

16:28 - Diyarbakır

Diyarbakır Surları’nda dikkat çeken değişim

15:41 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Siren sesiyle harekete geçtiler

15:30 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kırtasiyecilerden dikkat çeken çağrı

15:04 - Diyarbakır