?>

“Çocuklarda en sık görülen beslenme kaynaklı sorunlardan biri öğün atlama”

Okul çağındaki çocukların salgın döneminde beslenme düzeninin nasıl olması gerektiği ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Dilek Özçelik Ersü, çocuklarda en sık görülen beslenme kaynaklı sorunların başında öğün atlama olduğunu söyledi..

Sağlık - 4 yıl önce

Okul çağındaki çocukların salgın döneminde beslenme düzeninin nasıl olması gerektiği ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Dilek Özçelik Ersü, çocuklarda en sık görülen beslenme kaynaklı sorunların başında öğün atlama olduğunu söyledi. Okul çağı, hızlı büyüme, gelişme ve öğrenme süreçlerini kapsayan, bu nedenle de sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığı bir dönem olarak biliniyor. Okula giden çocuklarda sağlıklı beslenme ile bedensel, duygusal, okul başarısı ve sosyal gelişim olumlu yönde etkileniyor. Salgın hastalıkların çoğaldığı dönemde okula giden çocukların beslenme düzenleri de değişti. Okul çağında edinilen beslenme alışkanlıkları, yetişkinlik dönemindeki alışkanlıkları da etkiliyor. İstanbul Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Dilek Özçelik Ersü salgın döneminde çocukların beslenme düzeninin nasıl olması gerektiği ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Günümüzde hala devam eden ve son derece bulaşıcı bir hastalık olan koronovirüs ve oluşturduğu pandemi özellikle çocukları olumsuz etkilediğini söyleyen Öğr. Üyesi Dr. Dilek Özçelik Ersü, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre gelişmekte olan birçok ülkede çocuklar yetersiz beslenmektedir. Bu da onları salgın hastalıklara ve erken ölümlere karşı daha savunmasız hale getirir. Özellikle okula giden çocuklarda salgın hastalıkların görülme sıklığının yüksek olduğu bilinmektedir. Çocukların diyetleri farklı türden, çeşitli ve yeterli besinler ile desteklendiğinde birçok hastalığın seyrini iyileştirdiği ve iyileşme süresini kısalttığı bilinmektedir. Koronovirüs gibi salgın hastalıkları önlemede ve tedavi etmede bağışıklığın güçlü tutulmasının önemi büyüktür” dedi. “Yeterli sıvı alınması da oldukça önemlidir” İstanbul Arel Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Dilek Özçelik Ersü, okula giden çocuklarda en sık görülen beslenme kaynaklı sorunlardan birinin öğün atlama olduğunu, özellikle bu yaş grubunda kahvaltının en sık atlanan öğün olarak bilindiğini belirtti. Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak ve çocukların salgın hastalıklara karşı daha dirençli olmalarını sağlamak amacıyla günde 3 ana öğün ve 2-3 kez de ara öğün verilmesi gerektiğinin altını çizen Ersü, “Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi, öğünlerde besin çeşitliliğini artırmak hastalıklara karşı bağışıklık sistemini destelemek için önemlidir. Bu nedenle her gün 2-3 porsiyon kadar mevsimine göre çeşitli ve farklı renklerde meyve, sebze ile protein kalitesi yüksek besinlerin tüketilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu. Besin değeri düşük ancak enerji değeri yüksek yiyecek ve içeceklerin tüketiminin ise sınırlandırılması gerektiğini ifade eden Ersü, “Okula giden çocukların her gün 3 porsiyon süt ve ürünleri tüketmesi önemli miktarda kalsiyum ve protein sağlamaktadır. Çocuklarda vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi için yeterli sıvı alınması da oldukça önemlidir. Ayrıca salgın hastalıkları önlemek adına içilen suyun güvenli ve temiz, su kabının kişiye özel olması ve başkasıyla paylaşılmaması gerekmektedir” dedi. Ersü, yemek hizmeti verilen okullarda çocuğun bağışıklık sistemini desteklemek amacıyla çıkarılacak menülerin 4 besin grubunu da içerecek çeşitlilikte ve çocuk beslenmesi alanında bilgi, deneyim ve eğitim sahibi diyetisyenler tarafından hazırlanması, okulunda yemek hizmeti olmayan çocuklara ise mutlaka besleyici değeri yüksek besinlerle beslenme çantası hazırlanması gerektiğini söyledi. Son olarak beslenme çantasında ise evde hazırlanmış sandviç/tost vb. ile havuç, salatalık gibi çiğ sebzeler, taze/kuru meyveler ve badem/ceviz/fındık vb. kuruyemişler ile ayran, süt gibi içecekler bulunmasının önemini vurgulayan Ersü, “Salgın süresince çocukların diyetinin özellikle B12 ve C vitaminleri ile demir, çinko gibi minerallerce zenginleştirilmesi bağışıklığı güçlendirmeye ve özellikle enfeksiyonları önlemeye yardımcı olacaktır” ifadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Bu terapi ile insanlar kötü anılarından kurtuluyor

2021-12-02 00:00 - Sağlık

Batman’da uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı

2021-12-02 00:00 - Güncel

Potada 3x3 heyecanı yaşandı

2021-11-30 00:00 - Spor

İsmail Çokçalış’ın sözleşmesi feshedildi

2021-12-02 00:00 - Spor

HIV virüsü kansere yol açabilir

2021-12-01 00:00 - Sağlık

50 kilogramlık lahana üretti, Ukrayna ve Belçika’dan alıcı buluyor

2021-12-02 00:00 - Ekonomi

Çocukların üçte biri en az bir kez hışıltı atağı yaşıyor

2021-12-06 00:00 - Sağlık

Kros Ligi 1. Kademe Bölge Yarışları Van’da yapıldı

2021-11-30 00:00 - Spor

AIDS konusunda farkındalığı arttırmak önemli

2021-11-30 00:00 - Sağlık

Van’da PKK/KCK terör operasyonu: 16 gözaltı

2021-12-01 00:00 - Güncel

İlgili Haberler

Mobil yürüme robotu çocuklara umut oluyor

10:45 - Sağlık

Tavşanlı’da marketlerde fiyat takibi denetimleri sürüyor

10:30 - Sağlık

10 yıl sonra nakille adeta yeniden doğdu

13:30 - Sağlık

Soğuk hava astım ataklarını tetikliyor

11:03 - Sağlık

Diyaliz hastalarına moral yemeği

11:10 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sur’daki Hacı Büzrük Camii Tarihe Işık Tutuyor

13:27 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Ciğer Tezgâhlarından Yayılan Duman Tepki Çekiyor

12:15 - Diyarbakır

DİSİDER Başkanı Akbaş’tan 2026 Asgari Ücret Çağrısı

12:12 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Sisli Hava Sessiz Tehlike Saçıyor

12:04 - Diyarbakır

Diyarbakır’ı Futbol ve Voleybolda Türkiye Sahnesine Taşıyorlar

11:56 - Diyarbakır