?>

Çocuklarda sağlıklı yeme alışkanlığı için 'ödül ve ceza' tuzağına dikkat!

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Nimtaj Abdullayeva, çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırırken yemeklerin ödül ya da ceza aracı haline getirilmesinin ilerleyen süreçte yeme bozukluklarına zemin hazırlayabileceği uyarısında bulundu.

Sağlık - 5 ay önce

Çocuklarda beslenme alışkanlıklarının aile sofrasında şekillendiğini belirten Uzman Dr. Nimtaj Abdullayeva, ebeveynlerin rol model olmasının baskı kurmaktan çok daha etkili olduğunu söyledi. “Sebzeni yersen tatlı kazanırsın” gibi yaklaşımların sağlıklı besinleri zorunlu bir görev, sağlıksız yiyecekleri ise ödül haline getirdiğini ifade eden Abdullayeva, sağlıklı yeme kültürünün güvenli ve tutarlı bir aile ortamında geliştiğini vurguladı.

"Beni taklit et, beni dinleme"

Çocukların sosyal öğrenme yoluyla beslenme tercihlerini şekillendirdiğini belirten Abdullayeva, “Ebeveynlerin kendi beslenme tercihleri çocuk için en güçlü modeldir. Sebze tüketmeyen veya öğün atlayan bir ebeveynin çocuğundan sağlıklı beslenmesini beklemesi gerçekçi değildir. Araştırmalar, bir çocuğun yeni bir besini kabul etmesinde, ebeveyninin o besini keyifle tükettiğini görmesinin, baskı kurmaktan çok daha etkili olduğunu gösteriyor,” dedi.

Ödül ve ceza yöntemi ters tepiyor

Yemeklerin bir pazarlık unsuru haline getirilmemesi gerektiğini vurgulayan Abdullayeva, yaygın yapılan hatalara dikkat çekti: 
“'Ispanağını bitirirsen tabletle oynayabilirsin' gibi yaklaşımlar, sağlıklı besini aşılması gereken bir 'engel', sağlıksız olanı ise 'değerli bir ödül' haline getirir. Bu durum, çocukta sağlıksız yiyeceklere karşı aşırı bir arzu oluştururken, yemek zamanını bir stres kaynağına dönüştürür. Sağlıklı beslenme baskıyla değil, güvenli bir ortamla gelişir.”

Sofrada 20 dakika kuralı

Yemek vaktinin sadece karın doyurmak değil, bir iletişim alanı olduğunu hatırlatan Abdullayeva, şu tavsiyelerde bulundu:
"Sosyal öğrenme: Çocuk yemek yemese bile, aile sofrasında 15-20 dakika oturması, yemek kültürünü edinmesi için yeterlidir.
Dikkat dağıtıcılardan uzak durun: Televizyon veya telefon eşliğinde yemek yemek, yeme farkındalığını ve tokluk sinyallerini baskılar.
Sorumluluk paylaşımı: Ebeveynin görevi sağlıklı seçenekleri sunmaktır; çocuğun görevi ise ne kadar yiyeceğine karar vermektir. Çocuğun 'doydum' sinyaline saygı duyulmalıdır."

Sabır ve tekrar şart: 10 kez denemekten vazgeçmeyin

Yeni bir yiyeceğin reddedilmesinin kalıcı bir durum olmadığını belirten Abdullayeva, “Bir çocuğun yeni bir tadı benimsemesi için o besinle 6 ila 10 kez karşılaşması gerekebilir. Ebeveynler sabırlı olmalı ve porsiyonları çocuğun yaşına uygun tutarak bu besinleri farklı zamanlarda tekrar sunmalıdır,” ifadelerini kullandı.

Geleceğin sağlıklı yetişkini aile sofrasında yetişiyor

Sağlıklı beslenmenin bir rutin gerektirdiğini vurgulayan Abdullayeva, üç ana ve iki ara öğünden oluşan bir düzenin önemine değinerek sözlerini şöyle noktaladı: “Evde sağlıksız atıştırmalıkların bulundurulmaması, fast-food tüketiminin sınırlandırılması ve meyve-sebzenin günlük rutine dahil edilmesi çocuk için en büyük yatırımdır. Aile ortamında sürdürülen tutarlı davranışlar, çocuğu sadece bugünün hastalıklarından değil, gelecekteki yeme bozukluklarından da korur.” 
Haftanın Öne Çıkanları

Kurtların saldırısına uğrayan ve dağda mahsur kalan at kurtarıldı

2026-02-25 00:25 - Bölge

Vali, sokakta top oynayan çocukları iftara davet etti

2026-02-25 00:24 - Bölge

Cumhurbaşkanı Erdoğan da O ilahiye kayıtsız kalamadı

2026-02-25 13:39 - Siyaset

Diyarbakır’da Galeria Sitesi Yeniden İnşa Ediliyor

2026-02-27 12:25 - Diyarbakır

Bakan Kurum: Türkiye zorluklar karşısında dimdik ayakta

2026-02-27 23:03 - Siyaset

Bilal Erdoğan: Cumhurbaşkanımız bütün dünya için örnek bir lider

2026-02-25 01:35 - Siyaset

Şehit annesine anlamlı ziyaret

2026-02-25 00:48 - Siyaset

Diyarbakır’da LÖSEV gönüllülerinden Dağkapı meydanı’nda

2026-02-28 14:15 - Diyarbakır

Emekli promosyonunda rekor! İşte en yüksek promosyon ödeyen bankalar

2026-02-28 16:52 - Ekonomi

Halk Et Ramazan ayında da yoğun ilgi görüyor

2026-03-01 11:24 - Ekonomi

İlgili Haberler

Uzmanı uyardı: Aşırı sıcaklar beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiliyor

11:44 - Sağlık

Dondurmayı yemenin tekniği bakın nasılmış

08:44 - Sağlık

Uzmanından uyarı: İdrar kaçırma yaşlanmanın doğal bir sonucu değil

10:50 - Sağlık

ADSM’de haziran ayında 8 bin 608 hasta muayene edildi

09:51 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı’ndan Kritik Uyarı

14:00 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Soğuk Baklavaya İlgi Arttı

15:43 - Diyarbakır

Çınar Çevre Yolunda Trafik Kazası: 1 Kişi Yaralandı

15:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Engelli Bireyleri Taşıyan Minibüs Kaza Yaptı: 19 Yaralı

15:32 - Diyarbakır

Çermik’in Yöresel Pekmezleri Tezgâhlarda Yerini Aldı

15:19 - Diyarbakır

Çermik’te Kavurucu Sıcaklar Esnafın İşlerini Yavaşlattı

15:17 - Diyarbakır