?>

Cuma hutbesi: Ramazan ve ahiret bilinci

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan "Ramazan ve Ahiret Bilinci" konulu cuma hutbesi yayınlandı.

Güncel - 3 yıl önce

 Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan cuma hutbesinde "Ramazan ve ahiret bilincini" konu edinildi. Hutbede; Allah’a imandan sonra Müslümanın hayatına yön veren en önemli hususun, ahiret bilinci olduğuna vurgu yapıldı.

Cuma hutbesi şöyle; Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vessellem) bir defasında ashabına şöyle buyurmuştu: "Ben, dünyada bir ağacın altında kısa bir süre gölgelendikten sonra yola koyulup oradan ayrılan bir yolcu gibiyim."  Bu hadis-i şerif bizlere dünya hayatının ahiret hayatına nispetle çok kısa olduğunu haber vermektedir. Dünyanın geçici nimetlerine tamah edip de ebedi olan ahiret yurdunu unutmamamız gerektiğini hatırlatmaktadır.

Aziz Müminler! İman esaslarından biri de ahirete inanmaktır. Ahiret, kulluk yolculuğumuzun son durağıdır. Fani dünya hayatından sonra başlayacak olan ebedi hayatın adıdır. Ahiret, bu dünyada yapıp ettiklerimizden hesaba çekileceğimiz, ektiklerimizi biçeceğimiz hasat mevsimidir. Müslüman inanır ve bilir ki, bu dünyadan sonra sonsuz bir hayat var. Ömrünü iman, ibadet ve güzel ahlakla geçirenler için huzur ve mutluluk yurdu olan cennet var. Kendini imandan mahrum bırakanlar, hayatını isyan, günah ve kötülüklerle heba edenler içinse korku ve azap diyarı olan cehennem var.

Kıymetli Müslümanlar! Allah’a imandan sonra Müslümanın hayatına yön veren en önemli husus, ahiret bilincidir. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vessellem) çok önemli bulduğu bazı konulara insanların dikkatini çekmek için "Kim Allah’a ve ahiret gününe iman ederse" ifadesiyle başlamıştır. Nitekim Allah Resûlü (Sallallahu Aleyhi Vessellem)’in şu hadis-i şerifi buna güzel bir örnektir: "Allah’a ve ahiret gününe iman eden komşusuna eziyet etmesin. Allah’a ve ahiret gününe iman eden misafirine ikramda bulunsun. Allah’a ve ahiret gününe iman eden ya hayır söylesin ya da sussun."

Değerli Müminler! Ahiret bilincine sahip olan Müslüman, başıboş yaratılmadığının farkında olur. Allah’ın insana şah damarından daha yakın olduğunu, söylenilen her sözü ve yapılan her işi kayıt altına aldığını bilir. Mahşer gününde yapıp ettiklerinin hepsinden hesaba çekileceği şuuruyla yaşar.

Ahiret bilincini kuşanan Müslüman, Rabbine, kendisine ve çevresine karşı sorumluluklarını yerine getirir. Kendisini ve ailesini, yakıtı taşlar ve insanlar olan cehennem ateşinden korur. Anne babasının duasını almanın gayretinde olur. Onların rızasını kazanmayı Allah’ın rızasını kazanmak olarak görür. Akrabalık hukukuna riayet eder. Komşusuna ikramda bulunur. Muhtaç ve kimsesizlerin dertlerine derman olur. Yetim ve öksüzleri gözetir. Onları bağrına basar. Kendilerine kol kanat gerer. Sevgili Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vessellem)’in şu hadisini asla unutmaz: "Müslümanların evleri arasında en hayırlısı, içinde kendisine iyi davranılan bir yetimin bulunduğu evdir…"

Aziz Müslümanlar! Ahiret bilinciyle yaşayan Müslüman itidallidir; ne dünya için ahiretini feda eder, ne de ahiret için dünyayı terk eder. Bu ikisi arasında dengeli bir hayat sürer. Müslüman güvenilirdir; eliyle ve diliyle kimseyi incitmez. Kimsenin canına kıymaz, malına zarar vermez, iffet ve haysiyetine dil uzatmaz. Müslüman dürüsttür; iş ve ticaret hayatında doğruluktan ayrılmaz. Malını fahiş fiyatla satarak insanları mağdur etmez. Kul ve kamu hakkına riayet eder, harama bulaşmaz.

Ahiret bilinciyle hareket eden Müslüman, zulme rıza göstermez. Zalime asla meyletmez. Dünyanın neresinde olursa olsun mazluma ve mağdura el uzatır. Zalimin karşısında durur, asla onların ve destekçilerinin tarafında yer almaz.
Hutbemi, Yüce Rabbimizin şu uyarısıyla bitiriyorum: "Ey İnsanlar! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Ne babanın evlâdı, ne de evlâdın babası için bir şey ödeyemeyeceği ahiret gününden çekinin. Bilin ki, Allah’ın vaadi haktır. Sakın dünya hayatı sizi aldatmasın ve şeytan, ‘nasıl olsa Allah affeder’ diyerek sizi aldatmasın."  
Haftanın Öne Çıkanları

Geleceğin Teknoloji Yıldızları yetişiyor

2024-03-17 09:48 - Bilim ve Teknoloji

Siirtli Keşifçi, Yapay Zekalı Robot Asker Üretti

2024-03-17 12:45 - Bilim ve Teknoloji

Yapay zeka hayatımızı şekillendirecek

2024-03-17 10:11 - Bilim ve Teknoloji

Amedspor maç biletleri nerede satılıyor?

2024-03-20 11:22 - Spor

Japonya'da 5,3 büyüklüğünde deprem

2024-03-21 07:57 - Dünya

Pençe-Kilit şehidi için tören düzenlendi

2024-03-20 02:22 - Asayiş

Mahkemede uyuşturucunun yerini tarif etti

2024-03-15 11:46 - Asayiş

Dev mantar kayalar köyü tehdit ediyor

2024-03-16 10:36 - Güncel

Yüzde 75 hibeli tarım desteği

2024-03-21 09:53 - Ekonomi

Diyarbekirspor'da Teknik direktör kıyımı!

2024-03-19 14:23 - Spor

İlgili Haberler

Yaşlılar ebru sanatıyla kendi eserlerini ortaya çıkardı

10:51 - Güncel

Ağın’daki badem üretim alanlarında inceleme

10:52 - Güncel

Bayburt’ta öğrencilere gıda kaybı ve israfı konusunda eğitim verildi

10:55 - Güncel

Kapadokya Değer Ödülleri’ne başvurular başladı

13:09 - Güncel

TESK 22. Olağan Genel Kurulu’nda Mehmet Yiğiner seçime tek aday olarak girecek

13:09 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Kamyonette sıkışan sürücü kurtarıldı

00:07 - Diyarbakır

GoTürkiye’nin 7 bölgelik tanıtım yolculuğu Diyarbakır’da tamamlandı

16:26 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kuru meyve ve çerez tezgâhları doldu

15:15 - Diyarbakır

Diyarbakır’daki viyadük faciasında yeni karar

15:07 - Diyarbakır

Narin Güran davasında yeni duruşma

14:53 - Diyarbakır