?>

Dağların zirvesinde depolanan kar, Haziran sıcağında serinliğe dönüştü

Denizli’nin Buldan ilçesinde karlama geleneğini 4 kuşaktır babadan oğula sürdürülürken, 1150 rakımda gömüldükleri kuyulardan çıkarılan karlar, özenle hazırlanıp tezgahlarda yerini aldı.

Güncel - 6 ay önce

Denizli’nin Buldan ilçesinde 1200 rakımlı dağların zirvesinde bin bir zahmetle toplanarak yığın yapılan karlar, yaz aylarında serinlemek isteyenler için tezgahlarda yerini aldı. Dağlardan gelen serinliğin özel şerbetiyle buluşmasıyla ortaya çıkan eşsiz lezzet hem ferahlatıyor hem de sağladığı kazançla satıcıların yüzünü güldürüyor. Yaz aylarının aranan tatlarından olan karlama, serinlemek isteyenlerin en çok tercih edilen lezzetler arasında bulunuyor. Farklı tattı ve aromasıyla yaz aylarının vazgeçilmezi olan karlama, kışın dağların yüksek rakımlarında bin bir zahmetle toplanılıyor. Daha sonra yığın halinde derin çukurlarda biriktirilen karların yaz sıcaklarına kadar muhafazası, üzeri meşe yaprakları ve eğrelti otlarıyla örtülerek sağlanıyor. Sıcakların kendini hissettirmesiyle birlikte özel hazırlanan şerbetlerle tatlandırılan karlama, tezgahlarda yerini alıyor. Yaz aylarının serinlemek amaçlı vazgeçilmez lezzeti olan Karlama Buldanlılar ve Buldan’a gelen misafirler tarafından yoğun ilgi görüyor.
"Buldan’ın meşhur karlamasını yemeğe herkesi bekliyoruz"

Kışın dağlardan topladıkları karı, kuyularda beklettiklerini ifade eden Ali Rıza Karacaoğlu, "Kuyulardaki karın üstünü gazal yaprakları ile örterek muhafaza ediyoruz. Yaz aylarında da karları keserek açtığımız tezgahımızda vişneli, portakallı, böğürtlenli ve pekmezli olarak satışa sunuyoruz. Buldan’ın meşhur karlamasını yemeğe herkesi bekliyoruz" dedi.

"Yaz aylarında serinlemenin tek yolu karlamadır"

Yazın gelmesiyle birlikte karlama özlemini giderdiğini belirten Yavuz Azgınoğlu da "Bu lezzet Buldan’a özgüdür. Yaz aylarında serinlemenin tek yolu karlamadır" diye konuştu.
"Bu lezzeti tatmak için tüm misafirlerimizi Buldan’a bekliyoruz"

Buldan’ın yüksek dağlarından getirilen karın bambaşka bir tadı olduğunu kaydeden İbrahim Ertuğrul ise "Kar doğal olduğu gibi vişne de organik olunca harika bir lezzet oluyor. Bu lezzeti tatmak için tüm misafirlerimizi Buldan’a bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

İşte uzmanlarından bayram uyarılar

2025-06-08 09:58 - Sağlık

Diyarbakır ve Bölge Halkının Kullandığı Kürtçe İl ve İlçe İsimleri Merak Ediliyor

2025-06-04 16:52 - Diyarbakır

Babalar Günü’ne özel hediye seçenekleri

2025-06-10 10:28 - Ekonomi

Şehid Aytaç Baran şehadetinin yıl dönümünde mezarı başında yad edildi

2025-06-10 10:54 - Diyarbakır

AFAD’tan Bitlis Genç Kızılay ekibine eğitim

2025-06-04 08:58 - Eğitim

“Tarla Günü” etkinliğinde kuraklığa dayanıklı buğday tanıtıldı

2025-06-09 13:10 - Bölge

Diyarbakır’da 13 Katlı Binada Yangın: 3 Ölü, 14 Yaralı

2025-06-05 21:27 - Diyarbakır

Diyarbakırlı kasaptan "Kasaplık Belgesi olmayan bıçağı alıp çıkmasın" uyarısı

2025-06-05 12:16 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yaşlı ve Yatalak Hastalara Evde Rapor Kolaylığı

2025-06-04 12:17 - Diyarbakır

Diyarbakır'da devrilen Tır'da can pazarı

2025-06-03 15:32 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Kayak merkezlerinde kar kalınlıkları açıklandı

09:57 - Güncel

Koçarlı’da üreticiye 4 bin incir fidanı dağıtıldı

09:59 - Güncel

Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları 31 Aralık tarihinde sona erecek

10:00 - Güncel

Tarihi evlerin akıbeti merak konusu

10:02 - Güncel

Japon gelin ve Türk damat konuklarını kimanoyla karşıladı

10:04 - Güncel

Günün Manşetleri

Sur’da 20 Metrekarelik Dükkânda Bir Ömürlük Emek

11:56 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın 57 Yıllık Kuyumculuk Hafızası Öğretmenlerle Buluştu

11:41 - Diyarbakır

Çermik Sanayi Sitesi’nde 3. Etap Başlıyor

11:35 - Diyarbakır

TTGA Yönetim Kurulu’nda Güneydoğu Anadolu’yu Diyarbakır Temsil Edecek

11:33 - Diyarbakır

DİYŞAD 21. Gün Buluşmaları’nda Diyarbakır’ın Tarihi Konuşuldu

11:31 - Diyarbakır