?>

Dağların zirvesinde depolanan kar, Haziran sıcağında serinliğe dönüştü

Denizli’nin Buldan ilçesinde karlama geleneğini 4 kuşaktır babadan oğula sürdürülürken, 1150 rakımda gömüldükleri kuyulardan çıkarılan karlar, özenle hazırlanıp tezgahlarda yerini aldı.

Güncel - 6 ay önce

Denizli’nin Buldan ilçesinde 1200 rakımlı dağların zirvesinde bin bir zahmetle toplanarak yığın yapılan karlar, yaz aylarında serinlemek isteyenler için tezgahlarda yerini aldı. Dağlardan gelen serinliğin özel şerbetiyle buluşmasıyla ortaya çıkan eşsiz lezzet hem ferahlatıyor hem de sağladığı kazançla satıcıların yüzünü güldürüyor. Yaz aylarının aranan tatlarından olan karlama, serinlemek isteyenlerin en çok tercih edilen lezzetler arasında bulunuyor. Farklı tattı ve aromasıyla yaz aylarının vazgeçilmezi olan karlama, kışın dağların yüksek rakımlarında bin bir zahmetle toplanılıyor. Daha sonra yığın halinde derin çukurlarda biriktirilen karların yaz sıcaklarına kadar muhafazası, üzeri meşe yaprakları ve eğrelti otlarıyla örtülerek sağlanıyor. Sıcakların kendini hissettirmesiyle birlikte özel hazırlanan şerbetlerle tatlandırılan karlama, tezgahlarda yerini alıyor. Yaz aylarının serinlemek amaçlı vazgeçilmez lezzeti olan Karlama Buldanlılar ve Buldan’a gelen misafirler tarafından yoğun ilgi görüyor.
"Buldan’ın meşhur karlamasını yemeğe herkesi bekliyoruz"

Kışın dağlardan topladıkları karı, kuyularda beklettiklerini ifade eden Ali Rıza Karacaoğlu, "Kuyulardaki karın üstünü gazal yaprakları ile örterek muhafaza ediyoruz. Yaz aylarında da karları keserek açtığımız tezgahımızda vişneli, portakallı, böğürtlenli ve pekmezli olarak satışa sunuyoruz. Buldan’ın meşhur karlamasını yemeğe herkesi bekliyoruz" dedi.

"Yaz aylarında serinlemenin tek yolu karlamadır"

Yazın gelmesiyle birlikte karlama özlemini giderdiğini belirten Yavuz Azgınoğlu da "Bu lezzet Buldan’a özgüdür. Yaz aylarında serinlemenin tek yolu karlamadır" diye konuştu.
"Bu lezzeti tatmak için tüm misafirlerimizi Buldan’a bekliyoruz"

Buldan’ın yüksek dağlarından getirilen karın bambaşka bir tadı olduğunu kaydeden İbrahim Ertuğrul ise "Kar doğal olduğu gibi vişne de organik olunca harika bir lezzet oluyor. Bu lezzeti tatmak için tüm misafirlerimizi Buldan’a bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Sahipli köpeğin saldırısına uğrayan adam yaralandı

2025-06-04 00:58 - Asayiş

Bayrampaşa’da feci kaza: 1 ölü, 3 yaralı

2025-06-09 00:18 - Asayiş

Şanlıurfa’da gece yarısı yangın paniği

2025-06-09 00:17 - Asayiş

Kayserispor’da Sergej Jakirovic ile yollar ayrıldı

2025-06-09 00:38 - Spor

Antalya’da yumurta yüklü kamyon devrildi: 1 ölü

2025-06-09 00:22 - Asayiş

17 yaşındaki genç, tanımadığı şahıslar tarafından bıçaklandı

2025-06-09 00:42 - Asayiş

Meyvedeki düşüş tarım işçilerini de kara kara düşündürüyor

2025-06-10 10:17 - Ekonomi

Erzurum’da jandarma bölgesinde 5 ayda 70 trafik kazası

2025-06-10 09:43 - Asayiş

Yıldırım düşmesi sonucu çıkan orman yangını büyümeden söndürüldü

2025-06-10 10:02 - Asayiş

Jandarma kaçakçılara göz açtırmadı

2025-06-10 09:57 - Asayiş

İlgili Haberler

Milaslı şehidin çocukları, Galatasaray’ın onur konuğu oldu

00:12 - Güncel

Fırat, AL-KON’u tanıttı

16:12 - Güncel

Akdeniz'de korkutan deprem!

15:51 - Güncel

Vefat eden öğretmenleri için fidan diktiler

12:57 - Güncel

Esnaf odalarında seçim heyecanı başladı

09:48 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da 15 Yaş Altı Sosyal Medya Kullanımı İçin Yeni Düzenleme Geliyor

16:36 - Diyarbakır

Osman Özköylü’nün Skandal Sözlerine Tepki Yağıyor

15:32 - Diyarbakır

Diyarbakır dahil 81 ilde elektrikte yeni dönem

15:24 - Diyarbakır

Dicle Nehri'nde Su Seviyesi Tarihi Dip Noktaya İndi

14:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 112 Acil Sağlık Çalışanlarına Anlamlı Ziyaret

14:10 - Diyarbakır