?>

Deprem korkusu hayatını değiştirdi

Asrın felaketinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen yaşadığı acılar ilk günkü tazeliğini koruyan Malatyalı depremzede, oluşan tedirginlik sebebiyle konteynerde yaşamını sürdürüyor. 13 katlı binada depreme yakalanan Çetin Apohan, “Ben Mayıs ayında beri konteynerde oturuyorum ve güvenip bir eve çıkamıyorum. Çünkü deprem olacak mı, bir şey olur mu, bina yıkılır mı soruları aklıma geliyor” dedi.

Bölge - 3 yıl önce

Kahramanmaraş merkezli 7.6 ve 7.7 büyüklüğündeki depremlerde Malatya’da 6 bin 643 bina yıkıldı, 35 bin 907 bina ise ağır hasar aldı. Bin 237 kişi hayatını kaybederken ‘asrın felaketinin’ yıl dönümünde acılar ilk günkü tazeliğini koruyor. Yaşadığı 13 katlı binada ilk depreme yakalanan Çetin Apohan, korku dolu anlar yaşadı. Çaresizce sarsıntının bitmesini bekleyen Apohan, ardından binayı terk etti. Yara almadan ilk depremi atlatan ve ikinci depreme de 2 katlı bir evde yakalanan Apohan, aynı korkuyu tekrar yaşadı. Hasar almış binalara baktıkça hatıraları depreşen ve ailesi ile birlikte konteynerde yaşamını sürdüren Çetin Apohan, afetin üzerinden geçen bir yıla rağmen unutamadığı korku dolayısı ile yeni bir eve taşınamıyor.

“İnsanlar binalarda yaşamaya korkuyor”

Depremden sonra yaşadıklarını anlatan Çetin Apohan ,“Malatya’ya yapılan 120 bin konteynerimiz var. Hafif hasarlı olarak belirtilen binalarda yaşamaya korkuyor insanlar ve çoğu da deprem korkusundan dolayı yaşamak istemiyor. Dışarıdan gelen insanlar bize soruyor, biz güvenip ‘bu ev sağlam, burada oturabilirsiniz’ diyemiyoruz. Ben Mayıs ayında beri konteynerde oturuyorum ve güvenip bir eve çıkamıyorum. Çünkü deprem olacak mı, bir şey olur mu, bina yıkılır mı soruları aklıma geliyor ve hala Malatya’da deprem oluyor. Bugün olmadı acaba yarın mı olacak soruları kafamızda hep. Bir sene oldu ve çoğu insan korkusu sebebi ile konteynerde yaşamak durumunda. 21 metrekare alanda dört kişi, altı kişi yaşamaya çalışıyor insanlar. Tabii buna da şükrediyoruz. İnsanlar ne yapacağını ve nasıl hareket edeceğini bilmiyor. Sağ olsun devletimiz acil bir şekilde konteynerlerimizi kurdu. Depremden sonra yaşam kolay değil. İnsanlar birbirlerine destek oluyor sağ olsun ülkemizin her yerinden yardımlar geldi” dedi.
“Evin yan yatıp geri düzeldiğini, tuğlaların, duvarların çöktüğünü gördük”
Apohan, “Daha öncesinde de birkaç deprem yaşadım ancak bu çok farklı ve şiddetliydi. Depremin ilk saniyelerinde uyandım, durur dedik ancak daha fazla hızlandı. Bina yan yatmaya başladı, o anda insanın aklına yıkılacağı geliyor, korkuyor ve dua etmeye başlıyorsun. Bina 13 katlıydı, aşağıya indik sarsıntı durduktan sonra, insanların panik hali unutulmuyor. 2’nci depreme ise iki katlı bir evde yakalandık. O esnada iki katlı evin yan yatıp geri düzeldiğini, tuğlaların, duvarların çöktüğünü gördük. İnsan o anları unutamıyor. Depremin ardından 3-4 gün kadar olduğumuz yerde sallandık, o kadar büyükmüş ki biz farkında değiliz” diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Gezeravcı'nın Dönüşü Hava Koşulları Nedeniyle Ertelendi

2024-02-03 13:06 - Bilim ve Teknoloji

Dünyaya dönüşü bir kez daha ertelendi

2024-02-04 10:38 - Bilim ve Teknoloji

Diyarbakırlı öğrenciler gitmeseler de Uzay'a bağlandı!

2024-01-31 13:23 - Bilim ve Teknoloji

Bayraktar TB3 SİHA 30 bin feet irtifaya çıktı

2024-02-03 09:45 - Bilim ve Teknoloji

Kutu Kutu Pense oyunun anlamını yanlış biliyormuşuz! işte gerçek anlamı...

2024-02-04 10:03 - -

Otoyollarda gişesiz bariyersiz ulaşım dönemi

2024-02-04 13:46 - Güncel

Benzine yapılan okkalı zam pompa fiyatlarına yansıdı

2024-02-01 09:40 - Ekonomi

Diyarbakır'da 73 Yaşındaki 'Boyacı Mehmet Dayı' 46 Yıldır Aynı Noktada

2024-02-04 16:39 - Diyarbakır

AB liderleri "Macaristan" gündemiyle toplanıyor

2024-02-01 07:21 - Dünya

Türk Edebiyatının Büyük İsmi Yunus Emre

2024-01-30 23:14 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Depremde evini kaybetti, aldığı hibeyle kendi işinin patronu oldu

13:39 - Bölge

Mardin’de aşiretler aynı masada

12:42 - Bölge

Şanlıurfa’da Trafo Merkezine Baskın Kamerada

11:08 - Bölge

Bitlis’te 54 talebe için anlamlı gün

10:24 - Bölge

Erzurum’da hava bir anda değişti

15:24 - Bölge

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da surların gölgesinde farklı yaşam

14:22 - Diyarbakır

Surların gölgesinde dikkat çeken mesaj: Kentimizi temiz tutalım

13:33 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Turşuluk sebzeler tezgâhları doldurdu

12:51 - Diyarbakır

Çermik’te kış hazırlığı hızlandı: Kurutmalıklar tezgâhlarda

12:36 - Diyarbakır

BAMEC’in Diyarbakır’daki yeni temsilcisi belli oldu

12:27 - Diyarbakır