?>

Dijital göz yorgunluğuna dikkat

Son çeyrek asırda dijital ekran ile tanışmanın 2 yaşına kadar düştüğüne dikkat çeken uzmanlar ilerleyen yıllarda baş gösteren "Dijital yorgunluk sendromu" hakkında uyarılarda bulunuyor.

Güncel - 3 yıl önce

Cep telefonu, bilgisayar gibi cihazların insan hayatında çok fazla yer alması hatta insan hayatının büyük bir parçası haline gelen dijitalleşme beraberinde birçok olumsuzlukta doğuruyor. Söz konusu olumsuzluklar akademi literatürüne "Dijital yorgunluk sendromu" şeklinde yeni bir tanımın girmesine neden olmuş durumda.
Uzmanlar "Dijital yorgunluk sendromu"nun belirtilerinin "göz yorgunluğu ve ağrısı, baş ağrısı, bulanık görme, kuru göz, boyun ve omuz ağrısı, gözde aşırı kanlanma, kızarıklık" olduğunu açıklıyor.
Günde 5 saatten fazla bilgisayar ya da dijital ekran kullanmak, çıplak göz ile 3 saat güneşe bakmakla aynı etkiyi yaratabilmektedir.
Uzmanlar konu hakkında şu tavsiyelerde bulunuyor.
Yıllık göz muayenesi mutlaka yaptırılmalıdır. Çünkü ışık kırılma ile ilgili ya da göz numaraları ile ilgili bir bozukluk varsa göz dijital ekranda daha erken yorulmaktadır. Ekranda çalışma süresini kısaltma imkanı yoksa bilgisayarda çalışırken 20-20-20 kuralı şeklinde ifade edilen 20 dakikada bir 20 adım uzaklıktaki mesafeye 20 saniye bakılmalıdır. Aralıksız çalışan kişiler ekrana baktıklarında göz kapatma refleksleri azalır ve göz yaşı daha erken ve çabuk buharlaşır bu da kuru göze neden olur. Bunun için ise Uzman göz doktorunun tavsiyesi alınarak 2 saatte bir suni göz yaşı damlası kullanılabilir. Bilgisayar ekranını özellikle üstten aydınlatma ya da pencereden gelen ışık yansımayacak şekilde aydınlatmak gerekir. Masa üzerindeki aydınlatıcılar, az güçle çalışacak lambalarla değiştirilebilir. Ekran parlaklık filtresi kullanılabilir. Bu filtreler ekrandan yansıyan ışık miktarını azaltır.
Uzmanlar bu tavsiyelerin mesleği gereği dijital ekran kullanımı zorunlu olan kişiler için olduğunu belirterek, mesleği gerektirmeden çok uzun süre cep telefonu, bilgisayar, ipad gibi araçları keyfi kullanan kişilerin ise mutlaka alışkanlıklarını göz sağlığı için azaltmaları gerektiğini vurguluyor.
Son çeyrek asırda dijital ekran ile tanışma yaşı 1,5 ile 2 yaşa kadar inmiştir. Çocukların da hem zihinsel gelişimi hem de göz sağlığı için olumsuz etki yaratabilen dijital ekranları onların hayatlarından çıkartılması gerekir. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Adana'da silahlı saldırı: 2 ölü

2023-04-15 21:08 - Güncel

AP bağlantılı yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi serbest bırakıldı

2023-04-14 19:48 - Güncel

Diyarbakır merkezli “hacker” operasyonunda yakalanan 16 şüpheli tutuklandı

2023-04-14 22:44 - Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnşa süreci başlayan konut ve köy evi sayısı 100 bini buldu

2023-04-16 00:35 - Güncel

Diyarbakır- Bismil yolunda kaza; 1i ağır 5 yaralı

2023-04-14 13:48 - Güncel

Kur'an Nesli Platformu'ndan "Kadir Gecesi" mesajı

2023-04-16 12:01 - Güncel

Meteoroloji'den 9 il için gök gürültülü yağış uyarısı

2023-04-16 12:44 - Güncel

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 39 kişi tutuklandı

2023-04-11 10:18 - Güncel

İran İle Suudi Arabistan arasındaki seyahat yasağı kaldırıldı

2023-04-15 19:49 - Güncel

Beyaz Saray’da “gizli belge” skandalı büyüyor

2023-04-11 00:37 - Güncel

İlgili Haberler

Gastronomi ve Turizm Festivali: Bafra’nın yöresel lezzetleri tanıtıldı

11:21 - Güncel

Rizeli’nin pratik zekası kendisine hayran bıraktı

11:21 - Güncel

Kaymakam Şahin’e muhtarlardan hayırlı olsun ziyareti

11:31 - Güncel

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nden Araban’a ilk sıcak asfalt

11:35 - Güncel

Terminatör böcekler yetersiz kaldı

10:18 - Güncel

Günün Manşetleri

Bağlar'da Park Halindeki Kamyonet Alevlere Teslim Oldu

16:41 - Diyarbakır

Çermik’in Organik Pazarı Yoğun İlgi Görüyor

16:36 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Filistin İçin Kara Konvoyu Hazırlığı

15:36 - Diyarbakır

Osmanlı'da güç kadar faniliği de hatırlatıyordu

15:32 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Güvercinlere Sıcak Hava Önlemi

12:58 - Diyarbakır