?>

Dikkat! Bu ürünler beyine zarar veriyor

Sağlık - 4 yıl önce

Ultra işlenmiş gıdalar, şeker, tuz, yağ, yapay renkler ve koruyucular gibi çok sayıda katkı maddesi ve sağlıksız içeriğe sahip. Bunlardan cips, pizza, sosisli, hamburger beyne zarar veriyor .
İSTANBUL (İGFA) - Diyetisyen Fatma Hasta Göral, Sao Paolo Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Bölümü tarafından yapılan önemli araştırmanın detaylarını paylaştı.
Çalışmayı yürüten araştırmacılar, ortalama yaşları 52 olan yaklaşık 11 bin erkek ve kadın hakkında veri topladığını kaydeden diyetisyen Fatma Hasta Göral, ortalama 8 yıllık takip sırasında, günlük kalorilerinin yüzde 20'sinden fazlasını ultra işlenmiş gıdalardan alan katılımcılar, beynin genel bilişiminde yüzde 28 ve yürütme işlevinde yüzde 25 daha hızlı düşüş yaşadığına dikkati çekildi. Bu ilişkinin 59 yaşından büyük yetişkinlerle karşılaştırıldığında, 35 ila 59 yaş arası yetişkinler için daha güçlü bulunduğunu kaydeden Göral, "Yürütme işlevi, hedefleri planlama ve yürütme yeteneğimizle ilgilidir ve genel bilişim, yürüme hareketleri, akıcı konuşma ve hafıza dahil olmak üzere test edilen tüm bilişsel alanların tamamını içerir. Bu nedenle, bilişsel işlevde bulunan düşüş, günlük yaşantımızı engelleyebilecek bir durumdur" dedi.

EVDE TAZE YEMEKLER PİŞİRİN

İnsanlar ultra işlenmiş gıdaları düzenli tükettiklerinde, vücutlarının sağlıklı olması, hastalıklarla savaşması ve vücuttaki iltihaplanmanın azalması için ihtiyaç duyulan lif, vitaminler, mineraller ve fitokimyasalları alamadıkları için beynin düzenli  çalışmasını da etkileyebileceğini belirten Göral, "Çünkü beynimiz düzgün çalışmak için bu makro ve mikro besinlere sürekli ihtiyaç duyar. Yetersiz beslenerek zihinsel olarak gelişim gösteremeyiz ve beynin motor becerileri zayıflar. Ayrıca işlenmiş gıdalar yüksek tansiyon, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve obezite riskinin artmasına sebep olur. Bu da beyin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu bulgulara dayanarak, danışanlara hazır yemek ve atıştırmalıklar yerine evde taze malzemeler kullanarak yemek pişirmelerini tavsiye ediyorum" diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’da hırsızlar polisten kaçamadı (Videolu)

2022-12-05 10:21 - Güncel

3 Kalem Plastik Ambalaj satın alınacaktır

2022-12-09 11:27 - -

Down sendromlu Yunus, okçulukta Suruç’u temsil edecek

2022-12-10 13:37 - Spor

Bağlar Belediyespor’un yıldız voleybolcuları Diyarbakır şampiyonu

2022-12-04 18:38 - Spor

Düzce'de hasar tespit çalışmaları tamamlandı... Listeler askıya çıktı

2022-12-05 09:50 - Güncel

Viranşehir Belediyespor Malatya’dan 3 puanla döndü

2022-12-05 13:29 - Spor

Jandarma uyuşturucu tacirlerine geçit vermiyor

2022-12-06 09:38 - Güncel

Beytüşşebap’ta 2 bin kursiyer halk eğitim bünyesinde eğitim alıyor

2022-12-06 09:44 - Eğitim

Bakan Kurum: 'Düzce'de hasar tespit çalışmalarımızı tamamladık'

2022-12-06 12:49 - Ekonomi

Bingöl Devlet Hastanesinde ilk kez endoskopik stapes cerrahisi gerçekleştirildi

2022-12-06 16:00 - Sağlık

İlgili Haberler

Eskişehir’de ’Ebe-Gebe-Anne-Bebek Buluşması Etkinliği’ düzenlendi

09:51 - Sağlık

Hisarcık’ta ilk hastalıktan ari büyükbaş işletmesi için önemli adım

09:54 - Sağlık

Trabzon Şehir Hastanesi Yükseliyor: 900 Yataklı Dev Projede Açılış Yıl Sonu Hedefleniyor

13:08 - Sağlık

Uzmanlardan Kırım Kongo uyarısı

09:22 - Sağlık

Menteşe’de sağlıklı yaşam etkinliği

13:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Tehlikeli Yolculuk

12:10 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nde “Milli Teknoloji Atölyesi” Hizmete Girdi

12:00 - Diyarbakır

Havuz Başında Sıcak Sürpriz

11:53 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nden Yaz Dönemine Özel Spor Hamlesi

11:44 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Mezar Taşı Tartışması Boşanmayla Sonuçlandı

11:13 - Diyarbakır