?>

Diyarbakır Bağlar’da Tandır Geleneği Direniyor

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yaşayan Gülizar Tecer, şehir yaşamına rağmen tandır kültürünü yaşatmayı sürdürüyor. Çocukluğundan bu yana kendi ekmeğini yapan Tecer, “Hazır ekmek hiç almadım” diyerek geleneksel mutfak kültürüne sahip çıkıyor.

Diyarbakır - 2 ay önce

Diyarbakır’da modern yaşamın gölgesinde kaybolmaya yüz tutan tandır kültürü, Bağlar ilçesinde yaşayan Gülizar Tecer sayesinde ayakta kalıyor. Köyde başlayan ekmek yapma alışkanlığını şehir hayatına taşıyan Tecer, tüm imkânlara rağmen çarşı ekmeği tüketmediğini ve yıllardır kendi ekmeğini tandırda pişirdiğini söylüyor.
Çocukluk yıllarının köyde geçtiğini anlatan Tecer, o dönemde ekmek yapmanın bir tercih değil, zorunluluk olduğunu belirterek, “Köyde fırın yoktu, market yoktu. Her ev kendi ekmeğini yapardı. Biz de öyle büyüdük” dedi.
15 yaşında ailesiyle birlikte Diyarbakır merkeze taşındıklarını ifade eden Tecer, şehir hayatında her şeye kolay ulaşılmasına rağmen bu alışkanlıktan vazgeçmediklerini vurguladı. Bahçeli bir evleri olmadığı için yol kenarına taş tandır yaptıklarını anlatan Tecer, günlük yaşamlarının hâlâ tandır etrafında şekillendiğini dile getirdi.
Sabahın erken saatlerinde tandırı temizleyip hazırladığını söyleyen Tecer, “Ekmeğimizi de yemeğimizi de tandırda yapıyoruz. Bu bizim yaşam biçimimiz” ifadelerini kullandı.
Tandırın zaman zaman komşular tarafından da kullanıldığını belirten Tecer, şehirde bu durumun birçok kişiyi şaşırttığını söyledi. “Kolayca ekmek alınabiliyorken neden bu zahmete katlandığımı soruyorlar. Hayatımda hiç hazır yemek yemedim, market ekmeği almadım dediğimde şaşırıyorlar” diye konuştu.
Kentsel dönüşüm ve çevre düzenleme çalışmaları nedeniyle tandırının yıkılmasından endişe ettiğini de dile getiren Tecer, tandırda pişen ekmeğin ve yemeğin lezzetinin hiçbir şeyle kıyaslanamayacağını vurguladı. “Zahmetli olabilir ama tandırın tadı bambaşka. En büyük korkum tandırımın yıkılması” dedi.
Bağlar’da sürdürülen bu yaşam tarzı, Diyarbakır’ın köklü mutfak ve yaşam kültürünün şehir merkezinde de yaşatılabileceğini gösteriyor. Gülizar Tecer’in tandırı, sadece ekmek pişirilen bir alan değil, geçmişten bugüne uzanan kültürel bir miras olarak dikkat çekiyor.
Haftanın Öne Çıkanları

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI 2026 OCAK HESAPLAMA TABLOSU: SSK, Bağkur ve EYT'liye ne kadar zam gelecek, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

2025-12-23 14:07 - Ekonomi

Memur ve emekli zammında tablo çıktı! İşte en düşük emekli maaşı beklentisi

2025-12-23 14:06 - Ekonomi

Cem Küçük Sadettin Saran'dan sonraki büyük isme işaret etti

2025-12-21 14:02 - Asayiş

Osman Gökçe ilk kez açıkladı!

2025-12-23 14:11 - Siyaset

Sadettin Saran'ın ifade işlemleri tamamlandı

2025-12-21 13:48 - Asayiş

Seyir halindeki yolcu otobüsü alev alev yandı

2025-12-22 13:10 - Asayiş

Sadettin Saran'ın İtalya seferinin sırrı çözüldü

2025-12-25 14:04 - Spor

CHP'de istifa depremi

2025-12-23 14:20 - Siyaset

Malatya CHP'den Bir İstifa Daha Geldi

2025-12-22 13:06 - Siyaset

Bahis operasyonu 58 yıllık çınarı devirdi!

2025-12-23 14:15 - Asayiş

İlgili Haberler

Diyarbakır’da Akaryakıt Fiyatları 66 TL’yi Geçti

22:51 - Diyarbakır

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış’tan Polislerle İftar Buluşması

22:36 - Diyarbakır

Çüngüş’te Otomobil Bariyerlere Çarptı

20:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yardıma Giderken Kaza

20:50 - Diyarbakır

Bağlar’da İşçileri Taşıyan Minibüs Duvara Çarptı: 12 Kişi Yaralandı

20:35 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Akaryakıt Fiyatları 66 TL’yi Geçti

22:51 - Diyarbakır

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış’tan Polislerle İftar Buluşması

22:36 - Diyarbakır

Çüngüş’te Otomobil Bariyerlere Çarptı

20:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Yardıma Giderken Kaza

20:50 - Diyarbakır

Bağlar’da İşçileri Taşıyan Minibüs Duvara Çarptı: 12 Kişi Yaralandı

20:35 - Diyarbakır