?>

Diyarbakır'da 2 Bin Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıktı

Diyarbakır İçkale Müzesi bahçesinde tamamlanan “Medeniyetler Yolu” projesiyle Roma döneminden kalma 22 sütun ve 9 heykel sergilenmeye başladı. Ziyaretçiler, 2 bin yıllık geçmişin izlerini adım adım takip etme fırsatı buluyor.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Diyarbakır - 8 ay önce

Diyarbakır – Türkiye’nin en köklü müzelerinden biri olan Diyarbakır İçkale Müzesi, yeni tamamlanan “Medeniyetler Yolu” projesiyle tarihseverleri geçmişe yolculuğa çıkarıyor. Müze bahçesinde oluşturulan alanda Roma dönemine ait 22 sütun ve 9 heykel ziyarete açıldı.

Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, projenin müze envanterinde yer alan ancak uzun yıllardır depolarda saklanan taş eserleri halkla buluşturma fikrinden doğduğunu belirtti.Gizligöl, “1934 yılında kurulan müzemiz, 2015’te İçkale’deki yeni yerine taşındı. Elimizde toplam 36 bin 352 eser var; ancak sadece bin 600’ünü sergileyebiliyoruz. Bu nedenle depolarımızda bulunan taş eserleri açık alanda değerlendirmek istedik. 'Medeniyetler Yolu' bu fikirden doğdu” dedi.

Roma Döneminin İhtişamı Bahçede Canlandı

Projede Roma mimarisinin en belirgin unsurlarından olan sütunlar ve heykeller bir araya getirildi. Gizligöl, “Roma döneminde bugünkü Melikahmet ve Gazi Caddesi’nin çevresinde sütunlar ve heykeller bulunurdu. Biz de o dönemin şehir dokusunu müze bahçesinde yeniden canlandırmak istedik. 22 sütun ve 9 heykel, hem kronolojik sıralamaya göre hem de Diyarbakır’da hüküm süren imparatorluklara göre yerleştirildi” diye konuştu.

Medeniyetler Bir Arada

Proje kapsamında sergilenen heykellerin Akat, Asur, Helenistik, Roma ve bölgesel imparatorluklar dönemlerine ait olduğunu belirten Gizligöl, eserlerin bazılarının bazalt, bazılarının ise kireç taşından yapıldığını aktardı.“Medeniyetler Yolu Projemiz tamamlandı. Vatandaşlarımız bu yolda yürüyerek hem tarihsel kronolojiyi görebiliyor hem de Diyarbakır’ın binlerce yıllık kültürel mirasını yakından deneyimleyebiliyor” ifadelerini kullandı.

Ziyaretçilere hem tarih hem de açık hava deneyimi sunan “Medeniyetler Yolu”, Diyarbakır’ın Roma dönemindeki görkemini yeniden gün yüzüne çıkarıyor.

KAYNAK: İHA

Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’da Yol Çalışması Alanında Feci Kaza: Genç Hemşire Hayatını Kaybetti

2025-10-29 11:21 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Turgut Özal Yeraltı Çarşısı Sessizliğe Büründü

2025-10-31 15:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Zeytin Bereketi: Sur’un Sokakları Taze Yeşil Zeytin Kokuyor

2025-10-29 14:46 - Diyarbakır

Sonbahar yağmurları çiftçiyi sevindirdi: Dicle Ovası’nda umut yeniden yeşerdi

2025-10-29 14:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Ihlamur Fiyatları Rekor Seviyelere Çıktı

2025-10-30 11:31 - Diyarbakır

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı fener alayı düzenlendi

2025-10-29 11:39 - Güncel

Elazığ’a dünya şampiyonluğu gururu

2025-11-01 16:22 - Spor

Batman'da Benzinliğe Sıçramadan Söndürülen Yangında Büyük Tehlike Atlatıldı

2025-10-30 10:38 - Asayiş

Üreticiye fide ve güneş paneli desteği verildi

2025-10-31 10:31 - Ekonomi

Bakan Yerlikaya’nın katılımıyla Türkiye’de ilk olacak AMATEM’le bahar projesi için imzalar atıldı

2025-11-02 10:12 - Güncel

İlgili Haberler

Sazlıkta Başlayan Yangın Ağaçlık Alana Sıçradı

17:19 - Diyarbakır

Diyarbakır'da 40 Dereceyi Aşan Sıcaklarda Çocukların Serinleme Adresi Süs Havuzu Oldu

14:38 - Diyarbakır

Diyarbakır Karpuzunda Bereketli Hasat Başladı

12:57 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Vatandaşlar Üst Geçit İçin Yetkililere Seslendi

12:51 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Trafik Işığındaki Anne Kuşun Yuva Mesaisi

12:44 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Sazlıkta Başlayan Yangın Ağaçlık Alana Sıçradı

17:19 - Diyarbakır

Diyarbakır'da 40 Dereceyi Aşan Sıcaklarda Çocukların Serinleme Adresi Süs Havuzu Oldu

14:38 - Diyarbakır

Diyarbakır Karpuzunda Bereketli Hasat Başladı

12:57 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Vatandaşlar Üst Geçit İçin Yetkililere Seslendi

12:51 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Trafik Işığındaki Anne Kuşun Yuva Mesaisi

12:44 - Diyarbakır