?>

Diyarbakır'da 431 Yıllık Miras Zamana Meydan Okuyor

Diyarbakır’ın tarihi dokusunu yansıtan Defterdar Ahmet Paşa Camii, 16. yüzyıldan bu yana tüm ihtişamını koruyarak ayakta duruyor. Osmanlı dönemine ait özgün mimarisi, kesme bazalt taş işçiliği ve hat sanatının izlerini taşıyan haziresiyle ziyaretçilerini büyülüyor.

Diyarbakır - 8 ay önce

Diyarbakır’ın tarih kokan yapılarından biri olan Defterdar Ahmet Paşa Camii, 431 yıllık geçmişiyle bugün de ihtişamını koruyarak ibadete açık durumda hizmet veriyor. Klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan yapı, özgün taş işçiliği ve zarif detaylarıyla hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı haline geliyor.

Osmanlı’dan Günümüze Uzanan Bir Miras

1594 yılında Defterdar Ahmet Paşa tarafından inşa ettirilen cami, kentin en eski dini yapılarından biri olma özelliğini taşıyor. Yapının güneyinde yer alan medrese ise 1833 yılında Müderris Hacı Ragıp Bey tarafından yaptırıldı. Bu nedenle cami, halk arasında “Ragıbiye Camii” olarak da anılıyor.

Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen yapı, düz dam örtüsüne sahip. Zemin katında beşik tonozlu iki bölümün üzerine oturtulan caminin güney kısmı, karşı sokağa açılan bir geçit görevi görüyor. Harim kısmı ise mihraba paralel iki sahından oluşarak sade ama etkileyici bir iç mimari sunuyor.

Kesme Bazalt Taşla Yükselen Zarafet

Diyarbakır mimarisinin vazgeçilmez unsurlarından kesme bazalt taş, caminin yapımında ustalıkla kullanılmış. Harim bölümündeki sahınlar, ortada yer alan silindirik gövdeli iki sütun ve bu sütunlara oturan kemerlerle birbirinden ayrılıyor. Bu özellikleriyle cami, dönemin taş işçiliği ve estetik anlayışını yansıtıyor.

Osmanlı Hat Sanatının İzleri Hazirede

Caminin güneyinde, medrese avlusunda yer alan hazire bölümü de yapıya ayrı bir tarihi derinlik kazandırıyor. 19. yüzyıla ait birçok mezar taşının bulunduğu hazire, Osmanlı hat sanatının zarif örneklerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca medreseyi yaptıran Ragıp Efendi’nin kabri de burada bulunuyor.

2014’te Yeniden Hayat Buldu

Yüzyıllara meydan okuyan cami, 2014 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen kapsamlı restorasyon çalışmasıyla yenilendi. Yapının özgün dokusu korunarak yapılan bu çalışma sayesinde cami, hem ibadet hem de kültürel ziyaretler için yeniden kent yaşamına kazandırıldı.
Tarihi atmosferi, taş işçiliği ve sanatsal detaylarıyla Defterdar Ahmet Paşa Camii, Diyarbakır’ın geçmişle bugün arasında kurduğu köprünün en güçlü simgelerinden biri olmaya devam ediyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’da Mandalina Fiyatları Düşüşte: Pazarlarda Kilo 10 Liraya İndi

2025-11-08 13:15 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kadın Emeğine Yeni Alan: “Keyma Çerçi” Satış Noktası Hizmete Açıldı

2025-11-05 13:32 - Diyarbakır

Diyarbakır dahil 41 ilde Kaçakçılık Operasyonu

2025-11-05 09:11 - Diyarbakır

İdil’de Fıstık Bereketi: 13 Bin Ağaçta Hasat Sevinci

2025-11-05 10:26 - Ekonomi

2025-2026 Eğitim Yılında İlk Ara Tatil Başladı: 18 Milyon Öğrenci 9 Gün Nefes Alacak

2025-11-07 10:21 - Eğitim

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastaneleri Rekor Kırdı

2025-11-05 16:21 - Diyarbakır

Kazan dairesinden Dünya Şampiyonluğuna

2025-11-09 10:23 - Eğitim

20 Milyon Öğrenci Yarın Ara Tatile Çıkıyor

2025-11-06 09:36 - Eğitim

Eski Mareşal Fevzi Çakmak Hastanesi’nde müze yapılacak

2025-11-07 09:18 - Eğitim

2050 yılında dünyanın yarısı gözlük kullanabilir

2025-11-02 13:29 - Sağlık

İlgili Haberler

Diyarbakır’da Soğuk Baklavaya İlgi Arttı

15:43 - Diyarbakır

Çınar Çevre Yolunda Trafik Kazası: 1 Kişi Yaralandı

15:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Engelli Bireyleri Taşıyan Minibüs Kaza Yaptı: 19 Yaralı

15:32 - Diyarbakır

Çermik’in Yöresel Pekmezleri Tezgâhlarda Yerini Aldı

15:19 - Diyarbakır

Çermik’te Kavurucu Sıcaklar Esnafın İşlerini Yavaşlattı

15:17 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Soğuk Baklavaya İlgi Arttı

15:43 - Diyarbakır

Çınar Çevre Yolunda Trafik Kazası: 1 Kişi Yaralandı

15:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Engelli Bireyleri Taşıyan Minibüs Kaza Yaptı: 19 Yaralı

15:32 - Diyarbakır

Çermik’in Yöresel Pekmezleri Tezgâhlarda Yerini Aldı

15:19 - Diyarbakır

Çermik’te Kavurucu Sıcaklar Esnafın İşlerini Yavaşlattı

15:17 - Diyarbakır