Diyarbakır’da geleneksel hale gelen 7. Mezopotamya Yöresel Lezzetler ve Gurme Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Bu yıl 60 ilden 172 firmanın katılım sağladığı fuar, bir hafta boyunca Türkiye’nin dört bir yanından gelen yöresel ürünleri Diyarbakırlılarla buluşturacak.
Açılışta konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, fuara gösterilen yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kaya, “Türkiye’de fuarcılıkla ilgili yaşanan zorluklara rağmen katılımcı sayımız geçen yılın üzerine çıktı. İlk izlenimlerimize göre ziyaretçi sayısında da geçen yılı geçeceğimizi öngörüyoruz. Fuarımıza katkı sunan tüm illerimizin ticaret ve sanayi odası başkanlarına ve firmalarımıza teşekkür ederim” dedi.
Tarım İl Müdürü Adil Alan ise bölgedeki tarımsal üretimin önemine dikkat çekti. Alan, “Mezopotamya, Türkiye’de tarım ve meslek üretiminde ikinci sırada yer alıyor. Bu bereketli topraklarda yapılan üretimi ve ticareti desteklemek amacıyla fuarları önemsiyoruz. Tescilli ürünlerimizin sayısı her yıl artıyor” ifadelerini kullandı.
Kuraklığa ve iklim değişikliğine de vurgu yapan Alan, “1990 ve 2000 yılları arasında yağışlarda yüzde 13 azalma görülürken, 2024–2025 yıllarında bu oran yüzde 55’e çıktı. Bu nedenle basınçlı sulama sistemlerine desteklerimizi artırdık. Daha önce proje başına 1,5 milyon TL olan hibe desteğini 5 milyon TL’ye çıkardık. Ziraat Bankası’nın sıfır faizli kredilerinde de limitler aynı şekilde yükseltildi. Amacımız, kuraklığa dayanıklı türlerin yetişmesini sağlamak ve elde edilen ürünleri tüm Türkiye’ye tanıtmaktır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından gerçekleştirilen kurdele kesimiyle fuar resmen açıldı. Protokol üyeleri ve davetliler stantları gezerek ürünler hakkında bilgi aldı.
Mezopotamya Yöresel Lezzetler ve Gurme Fuarı, bir hafta boyunca Diyarbakırlılara yöresel lezzetleri ve gurme ürünleri keşfetme fırsatı sunmaya devam edecek.