?>

Diyarbakır’da dikkat çeken uygulama

Diyarbakır’da fırın işletmecisi Ahmet Kar’ın başlattığı “Ununu getir, ekmeğini götür” uygulaması, özellikle yaşlı vatandaşların evlerinde değerlendiremediği unları ekmeğe dönüştürüyor. Vatandaşlar, getirdikleri un karşılığında ekmek başına yalnızca 8 TL pişirme ücreti ödüyor.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Diyarbakır - 1 saat önce

Diyarbakır’da mahalle fırınında başlatılan farklı uygulama, hem vatandaşların ellerindeki unu değerlendirmesine hem de daha düşük maliyetle ekmek temin etmesine imkan sağlıyor.
Fırın işletmecisi Ahmet Kar tarafından yaklaşık 2-3 ay önce başlatılan “Ununu getir, ekmeğini götür” uygulaması, kısa sürede mahalle sakinlerinden yoğun ilgi gördü. Özellikle köylerden getirilen ancak evde ekmek yapma imkanı bulunmadığı için kullanılmadan kalan unların değerlendirilmesi amaçlanıyor.

Unlar ekmeğe dönüşüyor

Uygulamanın özellikle yaşlı vatandaşların ihtiyaçlarından yola çıkılarak başlatıldığını belirten Kar, bazı vatandaşların köylerinden 5, 10 hatta 50 kilograma kadar un getirdiğini söyledi.
Yaşlılık, sağlık sorunları veya evde ekmek yapabilecek kimsenin bulunmaması nedeniyle bu unların zaman zaman kullanılmadan kaldığını ifade eden Kar, geçmişte mahallelerde ve köylerde yaygın olan evde ekmek yapma kültürünün de giderek azaldığına dikkat çekti.
Kar, geçmiş yıllarda kalabalık ailelerin bir araya gelerek hamur yoğurduğunu ve kışlık ekmek hazırladığını, günümüzde ise değişen yaşam şartları nedeniyle bu geleneğin her evde sürdürülemediğini belirtti.

1 kilogram undan yaklaşık 2 ekmek çıkıyor

Sistemin oldukça basit işlediğini anlatan Kar, vatandaşların getirdiği un miktarının kayıt altına alındığını ve bu undan elde edilecek ekmek sayısının hesaplandığını söyledi.
Diyarbakır ekmeğinin büyüklüğü dikkate alındığında yaklaşık 1 kilogram undan 2 ekmek elde edildiğini belirten Kar, 50 kilogram un getiren bir vatandaşın hesabına yaklaşık 100 ekmek yazıldığını ifade etti.
Fırında tutulan kayıt defterine vatandaşların isimlerinin ve getirdikleri un miktarının işlendiğini belirten Kar, ekmeklerin de ihtiyaç doğrultusunda hazırlanarak teslim edildiğini söyledi.
Böylece vatandaşlar, ellerindeki unun tamamını tek seferde ekmeğe dönüştürmek zorunda kalmıyor. Günlük ihtiyaçları kadar ekmek alarak kalan miktarı daha sonraki günlerde kullanabiliyor.

Ekmek başına 8 TL pişirme ücreti

Uygulamanın vatandaşlara sağladığı en önemli avantajlardan biri ise maliyet.
Vatandaşın unu kendisinin getirdiğini belirten Kar, fırında hamurun hazırlanması, yoğrulması ve ekmeğin pişirilmesi işlemlerinin işletme tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
Bu hizmet karşılığında ekmek başına 8 TL pişirme ücreti alındığını ifade eden Kar, normal şartlarda ekmeğin satış fiyatının 25 TL olduğunu belirtti.

“Beklediğimizden fazla ilgi gördü”

Uygulamaya yönelik talebin kendilerini de şaşırttığını dile getiren Kar, duyurunun ardından çok sayıda vatandaşın fırına un getirmeye başladığını söyledi.
Kar, şimdiye kadar vatandaşlar tarafından yaklaşık 500 çuval un getirildiğini belirterek, her bir vatandaşın hesabının ayrı tutulduğunu ve getirilen un karşılığında kaç ekmek alabileceğinin kayıt altına alındığını aktardı.
Uygulamanın fırın açısından da farklı bir çalışma sistemi oluşturduğunu belirten Kar, vatandaşların kendi unlarını getirerek ihtiyaçları olan ekmekleri zaman içerisinde alabildiğini ifade etti.

İhtiyaç sahipleri için askıda ekmek

Fırında bunun yanı sıra askıda ekmek uygulaması da başlatıldı.
Müşterilerin satın aldıkları ekmeklerin yanında ihtiyaç sahipleri için bir veya iki ekmeği askıya bırakabildiğini belirten Kar, kendisinin de her gün bu uygulamaya ekmek desteği verdiğini söyledi.
Kar, amaçlarının ekonomik açıdan zorlanan vatandaşların sofralarına sıcak ekmek ulaştırabilmek olduğunu ifade etti.
Diyarbakır’da bir mahalle fırınında başlatılan uygulama, kullanılmadan bekleyen unların değerlendirilmesinin yanı sıra vatandaşlara ekmek ihtiyaçlarını daha düşük maliyetle karşılama imkanı sunmasıyla dikkat çekiyor.

Haftanın Öne Çıkanları

88 kişilik kadro Türkiye’de bir ilke imza attı

2026-09-03 10:08 - Güncel

30 Ağustos Zafer Kupası’nın şampiyonu Yakutiye Gençlik oldu

2026-09-03 10:01 - Spor

Altında sert düşüş

2026-08-31 09:21 - Ekonomi

Bursa’da Şehir Hastanesi metrosunda sona gelindi

2026-09-03 11:01 - Güncel

11 yıl 4 ay hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

2026-09-02 11:22 - Asayiş

’’Jinekolojik kanserlerde erken tanı hayat kurtarıyor’’

2026-09-02 11:16 - Sağlık

Amedspor-Trabzonspor maçı öncesi engelli taraftarların bilet mağduriyeti

2026-08-31 11:19 - Diyarbakır

12 Bingölspor’da tarihi altyapı hamlesi: 20 milyon TL’lik yatırım

2026-08-30 11:54 - Spor

Adıyaman’da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlandı

2026-08-30 12:04 - Güncel

Bakan Çiftçi’den Osmanoğlu ailesine ziyaret

2026-08-30 10:34 - Siyaset

İlgili Haberler

Cuma Hutbesi: Güzel Ahlak Hayatın Her Alanında Olmalı

12:01 - Diyarbakır

Diyarbakır’da sulama tankerine arkadan çarptı: 1 yaralı

11:55 - Diyarbakır

Diyarbakır’da hasarlı bina tedirginliği

11:51 - Diyarbakır

Diyarbakır’da hastane güvenlikçileri CİMER’in yolunu tuttu

11:47 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Çocuklar ve Gençler Hem Koşuyor Hem de Öğreniyor

11:19 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da sulama tankerine arkadan çarptı: 1 yaralı

11:55 - Diyarbakır

Diyarbakır’da hasarlı bina tedirginliği

11:51 - Diyarbakır

Diyarbakır’da hastane güvenlikçileri CİMER’in yolunu tuttu

11:47 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Çocuklar ve Gençler Hem Koşuyor Hem de Öğreniyor

11:19 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nde Öğrencilere Yeni Yaşam Alanı

11:01 - Diyarbakır