Diyarbakır’da meme kanseri tedavisinde önemli bir cerrahi adım atıldı. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, bölgede ilk kez videoendoskopik meme cerrahisi (kapalı meme ameliyatı) gerçekleştirildi. Kamera sistemleri kullanılarak uygulanan yöntem, uygun hastalarda kanser tedavisiyle birlikte memenin yeniden şekillendirilmesine de olanak sağlıyor.
Kanser cerrahisinde daha az görünür kesiler
Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Onkoloji ve Plastik Cerrahi ekiplerinin ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen operasyonda, özel kamera sistemlerinden yararlanıldı.
Videoendoskopik meme cerrahisinde, ameliyatın uygun hastalarda meme başı çevresi veya koltuk altı gibi daha az görünür bölgelerden açılan küçük kesilerle yapılabildiği belirtildi. Böylece kanserli dokunun çıkarılması ile memenin yeniden şekillendirilmesi aynı ameliyat kapsamında gerçekleştirilebiliyor.
Cerrahi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Salim İlksen Başçeken, yöntemin en önemli özelliğinin kanser tedavisinden ödün vermeden daha küçük ve daha az görünür kesilerle uygulanabilmesi olduğunu söyledi.
Başçeken, meme kanseri cerrahisinde önceliğin hastalığın güvenli ve doğru şekilde tedavi edilmesi olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Videoendoskopik yöntemde ameliyatı kamera yardımıyla gerçekleştiriyor, uygun hastalarda kesileri meme başı çevresi veya koltuk altı gibi daha az görünür bölgelerden yapabiliyoruz. Kanser cerrahisi ile memenin yeniden şekillendirilmesinin aynı ameliyatta yapılabilmesi, hastalarımızın ameliyat sonrası yaşam kalitesine ve kendilerini daha iyi hissetmelerine katkı sağlayabiliyor.”
Her hastaya uygulanamıyor
Videoendoskopik meme cerrahisinin her hasta için uygun olmadığına dikkat çeken Başçeken, ameliyat kararı öncesinde birçok faktörün değerlendirildiğini aktardı.
Tümörün büyüklüğü ve bulunduğu bölge, hastalığın evresi, meme dokusunun özellikleri ve hastanın genel sağlık durumunun ayrıntılı şekilde incelendiğini belirten Başçeken, yöntemin uygun hastalarda tercih edildiğini ifade etti.
İstanbul’dan Diyarbakır’a tedavi için geldi
Bölgede bu yöntemle ameliyat edilen ilk hasta olan Zehra Çeter ise tedavi sürecini ailesinin yanında geçirmeyi tercih etti.
İstanbul’da yaşayan Çeter, rahatsızlığını fark etmesinin ardından vakit kaybetmeden doktora başvurduğunu söyledi. Ailesinin Diyarbakır’da yaşaması nedeniyle tedavisine kentte devam etmeye karar veren Çeter, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu.
Ameliyatının bölgede uygulanan ilk videoendoskopik meme cerrahisi olması nedeniyle duyduğu memnuniyeti dile getiren Çeter, sağlık çalışanlarına teşekkür etti.
Çeter, “Bu süreçte ailemin yanımda olması bana güç verdi. Tedavimi başarıyla gerçekleştiren, benimle yakından ilgilenen ve emeği geçen bütün doktorlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
İl Sağlık Müdürü Asiltürk: Diyarbakır’da ileri düzey sağlık hizmetlerini önemsiyoruz
Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Emre Asiltürk de uygulamanın bölgedeki sağlık hizmetleri açısından önemli bir gelişme olduğunu belirtti.
Vatandaşların ileri düzey sağlık hizmetlerine başka şehirlere gitmek zorunda kalmadan Diyarbakır’da ulaşabilmesinin önemine değinen Asiltürk, hastanede ilk kez uygulanan yöntemin kentteki sağlık hizmetlerinin geldiği noktayı gösterdiğini söyledi.
Asiltürk, başarılı operasyonu gerçekleştiren hekimleri ve sağlık çalışanlarını kutlayarak hastaya geçmiş olsun dileklerini iletti.
Operasyonda görev alan hekimler
Bölgede ilk kez gerçekleştirilen videoendoskopik meme cerrahisi operasyonu, şu hekimlerin katılımıyla yapıldı:
Cerrahi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Salim İlksen Başçeken
Op. Dr. İsmail Can Tercan
Op. Dr. Hogir Aslan
Dr. İbrahim İşler
Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersin Yavuz
KAYNAK : İHA