?>

Diyarbakır'da Mervani Camii üzerine eğlence merkezi yapılması tepki

Tarihi Dağkapı Burcu’nda bulunan Mervani Camii ve sahabe mezarlarının yer aldığı alanın kafe-restoran tarzı ticari faaliyete açılması girişimine, HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığı'ndan tepki geldi.

Diyarbakır - 1 yıl önce

Tarihi Dağkapı Burcu’nda bulunan Mervani Camii ve sahabe mezarlarının yer aldığı alanın kafe-restoran tarzı ticari faaliyete açılması girişimine, HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanlığı'ndan tepki geldi.
Beraberindeki heyetle birlikte alanda incelemelerde bulunan HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Zeynul Abidin Gülsever, yetkililere çağrıda bulunarak. "Bu büyük bir fecaattir, derhal bu yanlıştan dönülmelidir." dedi.
Sur halkının şikâyeti üzerine bölgeyi ziyaret ettiklerini belirten Gülsever, "Altında Mervani Camii, onun altında ise Sahabe-i Kiram’ın kabri bulunan bu mekânda eğlence merkezi ya da içkili bir işletme açılması ihtimali asla kabul edilemez. Bu mekân İslam beldesidir, inanç ve tarih mirasıdır." dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel bir şirkete kiralanan alanın, daha önce bakan yardımcısının ziyaretinde dini ve tarihi hassasiyetler gerekçesiyle korunacağı bildirilmişti. Ancak sonrasında Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü eliyle ticari kullanıma açılması için girişimlerde bulunulduğu öğrenildi.

HÜDA PAR İl Başkanlığı, yetkililere ve idarecilere çağrıda bulunarak, söz konusu yerin bir inanç turizmi alanına dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Gülsever, "Biz bu işin takipçisi olacağız, halkımızın yanında duracağız," diyerek konunun kapanmasına izin vermeyeceklerini belirtti.
Diyarbakır halkı da tarihi ve manevi değerlere sahip çıkılması için yetkililere duyarlılık çağrısında bulunuyor.

“HÜDA PAR olarak bu işin takipçisi olacağız ve halkımızın yanında duracağız”

Sur halkının şikâyeti üzerine bölgeyi ziyaret ettiklerini belirten Gülsever yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Sur halkımızın şikâyeti üzerine şu anda burada bulunmaktayız. Bulunduğumuz bu alanın, Kültür Bakanlığı tarafından bir şirkete kiralandığı ve buranın eğlence merkezine dönüştürüleceği bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. Bu burcun altında Mervani Camii, onun da altında Sahabe-i Kiram’ın kabri bulunmaktadır. Eğer bu iddialar doğruysa, bu bir fecaattir ve bu yanlıştan derhal dönülmelidir.
Diyarbakır surlarının çevrelediği bu sahada bine aşkın sahabe medfundur. Miladi 639 yılında fethedilerek İslam beldesi haline gelen Diyarbakır, o günden bu yana bu kimliğini korumuştur.
Şimdi burada bir kafe, restoran veya eğlence mekânı açılacaksa — ki ihtimal dâhilindedir — bu kabul edilemez bir durumdur. İçkili bir yer açılması ya da başka tür bir eğlence merkezi oluşturulması, halkımızın inanç değerlerine büyük bir saygısızlık olur.
Halkımız bize şikâyetlerini iletti, biz de bu şikâyetleri dikkate alarak buraya geldik ve gördük ki bu durum kesinlikle kabul edilemez. Buradan Diyarbakır’ın idarecilerine ve Kültür Bakanlığı’na sesleniyoruz: Derhal bu yanlıştan vazgeçilmeli ve bu mekân, inanç turizmine kazandırılmalıdır. Biz HÜDA PAR olarak bu işin takipçisi olacağız ve halkımızın yanında duracağız.”
Gülsever ayrıca, söz konusu bölgenin tarihi ve manevi dokusunun korunarak geleceğe aktarılması gerektiğini vurguladı. 
Haftanın Öne Çıkanları

Kenger nerelerde yetişir ve yemekleri nelerdir?

2025-04-14 15:41 - Diyarbakır

Diyarbakır’da modern binaların arasında unutulmuş bir köy

2025-04-16 13:41 - Diyarbakır

Diyarbakır usulü fırın güveç nasıl yapılır?

2025-04-15 16:39 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Feci Trafik Kazası: 1 Ölü, 4 Yaralı

2025-04-17 10:23 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Nostalji Dolu Kafe

2025-04-13 16:20 - Diyarbakır

Diyarbakır halkından çağrı: Şawelya Kanyonu tabiat parkı olsun!

2025-04-18 00:01 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Ensarioğlu Rüzgârı: Yoğun İlgiyle Karşılandı

2025-04-12 16:09 - Diyarbakır

Diyarbakır Silvan karayolunda trafik çilesi

2025-04-18 00:12 - Diyarbakır

Fenerbahçe’nin eski yıldızları Diyarbakır’da karşılaşıyor

2025-04-16 00:14 - Spor

Diyarbakır’da feci kaza: 2’si ağır çok sayıda yaralı

2025-04-17 09:34 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Diyarbakır Çınar'da feci kaza

15:58 - Diyarbakır

Çocuklarda Kusma ve İshal Alarmı! Uzmandan Ailelere Kritik Uyarılar

15:24 - Diyarbakır

Çermik’te Koro Festivali Coşkusu: Öğrenciler ve Öğretmenler Ayakta Alkışlandı

15:15 - Diyarbakır

Rahmi Koç’un Sözlerine Bir Tepki de Serkan Genç’ten

11:36 - Diyarbakır

Rahmi Koç’un Sözlerine Diyarbakır’dan Sert Tepki

11:30 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır Çınar'da feci kaza

15:58 - Diyarbakır

Çocuklarda Kusma ve İshal Alarmı! Uzmandan Ailelere Kritik Uyarılar

15:24 - Diyarbakır

Çermik’te Koro Festivali Coşkusu: Öğrenciler ve Öğretmenler Ayakta Alkışlandı

15:15 - Diyarbakır

Rahmi Koç’tan Özür Mesajı

11:58 - Güncel

Rahmi Koç’a Soruşturma Şoku

11:49 - Güncel