?>

Diyarbakır’da Sumud Filosu Saldırısına Tepki

Diyarbakır’da İslami sivil toplum kuruluşları, Küresel Sumud Filosu’na yönelik müdahaleyi protesto ederek Gazze’de yaşanan insani krize dikkat çekti. Ulu Camii önünde yapılan açıklamada ablukanın kaldırılması ve insani yardım koridorlarının açılması çağrısı yapıldı.

Diyarbakır - 3 ay önce

Diyarbakır’da İslami sivil toplum kuruluşları, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu’na yönelik müdahaleyi protesto etti. Ulu Camii önünde düzenlenen basın açıklamasında, Gazze’de yaşanan insani kriz ve uluslararası sularda gerçekleştirilen müdahale sert ifadelerle eleştirildi.

Çok sayıda sivil toplum temsilcisi ve vatandaşın katıldığı programda açıklamayı Diyarbakır İHH Yönetim Kurulu Üyesi Recep Doğru okudu. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan açıklamada, Gazze’de yaşananların insanlık vicdanında derin yaralar açtığı vurgulandı.
Doğru, Gazze’de sivillerin ağır saldırılar altında yaşam mücadelesi verdiğini belirterek, “Bölgede yaşanan tablo artık yalnızca bir çatışma değil, açık bir insanlık dramına dönüşmüştür. Kadınlar, çocuklar ve siviller her gün hayatını kaybetmektedir” dedi.
Gazze’de açlık, susuzluk ve ilaç yetersizliğinin bir baskı aracı olarak kullanıldığı ifade edilen açıklamada, iki milyondan fazla insanın ciddi gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğu kaydedildi.
Küresel Sumud Filosu’na yönelik müdahaleye de değinilen açıklamada, uluslararası sularda gerçekleştirilen bu eylemin hukuka aykırı olduğu savunan Doğru, “İnsani yardım taşıyan bir filonun durdurulması kabul edilemez. Bu müdahale açıkça deniz korsanlığıdır” ifadeleri kullanıldı.

Filo içerisinde 39 ülkeden 345 katılımcının bulunduğu ve çok sayıda aktivistin alıkonulduğu belirten Doğru, uluslararası topluma acil çağrıda bulunuldu.
Doğru, alıkonulan aktivistlerin serbest bırakılması, Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılması, insani yardım geçişlerinin sağlanması ve kalıcı ateşkesin tesis edilmesi talep etti.
Doğru, “Gazze yalnızca bölgesel bir mesele değil, insanlığın ortak sınavıdır” denilen açıklamada, uluslararası toplumun daha somut ve etkili adımlar atması gerektiği vurguladı.
Program, Gazze’de hayatını kaybeden siviller için yapılan duaların ardından sona erdi. Katılımcılar, yaşananlara karşı daha güçlü bir uluslararası tepki gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
Haftanın Öne Çıkanları

Alevi aileye gelin gitti, dede nikahı esnasındaki tavırları olay oldu

2026-05-01 13:19 - Güncel

Diyarbakır’da sosyal yardım yoğunluğu

2026-04-29 11:50 - Diyarbakır

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kardeşliğimizi kimse bozamaz

2026-04-29 16:00 - Siyaset

Diyarbakır Silvan’da Dev Etçil Çekirge Şaşkınlığı

2026-04-26 12:13 - Diyarbakır

AK Parti Bismil ilçe Başkanı Özaydın'dan Tahsin Arslan'a ziyaret

2026-04-29 12:17 - Diyarbakır

Davutlar Mahallesi’ne kesintisiz hizmet

2026-04-25 10:36 - Ekonomi

Prof. Dr. Şervan Gökhan’dan Diyarbakır İçin Sağlık Vurgusu

2026-05-01 11:24 - Diyarbakır

Emine Erdoğan'dan 1 Mayıs mesajı

2026-05-01 13:21 - Siyaset

Akaryakıta Yeni Zam Yolda

2026-04-26 11:55 - Ekonomi

Fransa’dan Diyarbakır’a Doğal Doğum Yolculuğu

2026-04-26 13:32 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Sazlıkta Başlayan Yangın Ağaçlık Alana Sıçradı

17:19 - Diyarbakır

Diyarbakır'da 40 Dereceyi Aşan Sıcaklarda Çocukların Serinleme Adresi Süs Havuzu Oldu

14:38 - Diyarbakır

Diyarbakır Karpuzunda Bereketli Hasat Başladı

12:57 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Vatandaşlar Üst Geçit İçin Yetkililere Seslendi

12:51 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Trafik Işığındaki Anne Kuşun Yuva Mesaisi

12:44 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Sazlıkta Başlayan Yangın Ağaçlık Alana Sıçradı

17:19 - Diyarbakır

Diyarbakır'da 40 Dereceyi Aşan Sıcaklarda Çocukların Serinleme Adresi Süs Havuzu Oldu

14:38 - Diyarbakır

Diyarbakır Karpuzunda Bereketli Hasat Başladı

12:57 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Vatandaşlar Üst Geçit İçin Yetkililere Seslendi

12:51 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Trafik Işığındaki Anne Kuşun Yuva Mesaisi

12:44 - Diyarbakır