?>

Diyarbakır Sur’da Sonbaharın Yeni Cazibesi

Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesi, sonbaharda da turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Yöresel kilimlerle süslenen şark köşesi tarzındaki bahçeler, hem otantik atmosferi hem de közde çay keyfiyle yerli ve yabancı ziyaretçileri kendine çekiyor.

Diyarbakır - 5 ay önce

Tarihiyle binlerce yıllık geçmişe ev sahipliği yapan Diyarbakır’ın Sur ilçesi, sonbaharın serin havasında bile ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürüyor. Son dönemde artan restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat bulan Sur sokakları, şimdilerde yöresel kilimlerle bezenmiş, taş duvarlarla çevrili otantik bahçelere dönüşmüş durumda.
Bu bahçeler, hem kültürel hem de görsel anlamda ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunuyor. Şark köşesi konseptiyle düzenlenen açık hava alanları, tarihi surların hemen yanı başında, doğal dokusuyla dikkat çekiyor.

Restorasyonla Gelen Dönüşüm

Yıllar önce bakımsız ve harabe durumda olan Sur’un bazı sokakları, yürütülen kapsamlı restorasyon projeleri sayesinde yeniden cazibe merkezi haline geldi. Eski Diyarbakır mimarisine uygun olarak yenilenen yapılar, geleneksel el dokuması kilimler, ahşap oturma grupları ve taş işçiliğiyle donatılmış bahçelerle ziyaretçilerini ağırlıyor.
Açık hava şark köşelerinde misafirler, Diyarbakır surlarının manzarası eşliğinde közde pişirilen çayın tadını çıkarıyor.

“Çöp İçindeydi, Şimdi Cennete Dönüştü”

Diyarbakır’a turistik gezi için gelen Ayşen Uçar, Sur’daki değişimi şu sözlerle anlattı:
“Bursa’dan geliyorum. Diyarbakır’ı ve özellikle Sur’u çok beğendim. Dört yıl önce geldiğimde bu sokaklar çöp doluydu, taşlar yıkılmıştı. Şimdi tertemiz, düzenli ve otantik kafelerle dolu. Ailece rahatça gezebildik, huzurla vakit geçirdik.”
Uçar, özellikle şark köşesi tarzında düzenlenen açık hava oturma alanlarının hem rahat hem de huzurlu bir ortam sunduğunu vurguladı.
“Birbirinden uzak konumlandırılan oturma alanları sayesinde kalabalık hissi yaşamıyorsunuz. Açık havada, tarihi dokunun içinde közde çay içmek gerçekten eşsiz bir deneyim,” dedi.

Turizm Canlanıyor, Esnaf Kazanıyor

Yetkililer, sonbahar ve yaklaşan kış aylarında bu tarz konsept mekânların sayısının artmasının bölge turizmine ciddi katkı sağlayacağını belirtiyor. Otantik bahçeler, sadece kente gelen turistlerin ilgisini çekmekle kalmıyor, aynı zamanda yerel esnafın da ekonomik olarak kalkınmasına katkı sağlıyor.
Diyarbakır Sur’da yeniden canlanan bu kültürel mekânlar, şehrin tarihi mirasını yaşatarak gelecek kuşaklara aktarma konusunda da önemli bir rol üstleniyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Eski Vekil ve Antalya Barosu Başkanı Hayatını Kaybetti

2025-10-08 15:21 - Siyaset

Sosyal medyayı ikiye bölen öğretmen! Fidan hoca ile mukayese eden bile var

2025-10-06 15:05 - Eğitim

Erken Seçim Açıklaması: Meclis Koridorları Çalkalanıyor

2025-10-02 15:23 - Siyaset

Eski Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad öldü mü? Zehirlendiği iddia edildi

2025-10-04 13:50 - Dünya

Erdoğan'ın doktoru 'helal tıp' istedi

2025-10-02 15:35 - Siyaset

En düşük emekli maaşı ne kadar olur? Masada 4 farklı rakam var

2025-10-06 15:09 - Ekonomi

ORC 26 İlde Seçim Anketi Yaptı Sonuçlar Şaşırttı!

2025-10-06 15:22 - Siyaset

Kılıçdaroğlu'na yakın isimler CHP kampına katılmadı

2025-10-06 14:58 - Siyaset

Batman’da Girişimcilik Rüzgârı Esiyor

2025-10-08 13:17 - Eğitim

Başörtüsünü Düzeltirken Yuttuğu Toplu İğne Akciğerine Saplandı

2025-10-07 11:13 - Sağlık

İlgili Haberler

Diyarbakır'da 4 Yaşındaki kız'dan Duygulandıran İstiklal Marşı

14:48 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Konut Satışları Yüzde 31 Arttı: İkinci El Piyasası Öne Çıktı

14:01 - Diyarbakır

Tarladan Geçen Domuz Sürüsü Kamerada

13:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Tehlikeli Paten Yolculuğu

13:50 - Diyarbakır

Diyarbakır’da eski bayramlara özlem: “yokluk vardı ama mutluyduk”

12:47 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da 4 Yaşındaki kız'dan Duygulandıran İstiklal Marşı

14:48 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Konut Satışları Yüzde 31 Arttı: İkinci El Piyasası Öne Çıktı

14:01 - Diyarbakır

Tarladan Geçen Domuz Sürüsü Kamerada

13:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Tehlikeli Paten Yolculuğu

13:50 - Diyarbakır

Diyarbakır’da eski bayramlara özlem: “yokluk vardı ama mutluyduk”

12:47 - Diyarbakır