?>

Diyarbakır Surlarına Zarar Verildi: Kültür Mirası Korunmalı

Diyarbakır'da, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan 5 bin 799 metre uzunluğundaki tarihi surlara kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından afiş, pankart ve poster asmak için çiviler çakıldı. Bu kültür mirasına yönelik zarar, büyük tepkilere yol açarken, Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Kenan Aksu, sorumluların bulunarak cezalandırılmasını talep etti.

Diyarbakır - 2 yıl önce

Diyarbakır Surları, 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınmıştır. 'Kalkan balığı' şeklinde tasvir edilen ve Çin Seddi'nden sonraki en uzun surlar olarak bilinen bu yapıya çiviler çakılarak direkler monte edildi. Önceki vakalarda olduğu gibi, pankart, poster ve afiş asmak amacıyla yapılan bu eylemler, tarihi mirasa verilen zararın bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Kenan Aksu, şehrin bu önemli mirasına sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, "Diyarbakır'ın her köşesi tarihi eser ve kültür mirasıyla doludur. Bu mirasa gereken değerin verilmemesi büyük bir kayıptır. Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren surlarımız ve Hevsel Bahçeleri şu anda korunmasız durumda. Bu tür zarar verici eylemler ciddi suç teşkil etmektedir ve kesinlikle kabul edilemez" dedi.
Aksu, Diyarbakır Surları'nın, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde Cumhurbaşkanlığı himayesine alındığını hatırlatarak, şehrin 33 medeniyete ev sahipliği yapmış bir kültür ve tarih başkenti olduğunu belirtti. "Dünya mirası olan bu surların, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından da koruma altına alınmasını talep ediyoruz" diyen Aksu, konunun önemle ele alınmasını ve sorumluların adalet önünde hesap vermesini beklediklerini ifade etti.
Haftanın Öne Çıkanları

Sosyolog Günce: Selfie çekme merakı ciddi sorunlara yol açabilir

2024-07-06 10:49 - Bilim ve Teknoloji

Eğil, Diyarbakır'ın Hafta Sonu Vazgeçilmez Destinasyonu

2024-07-07 15:33 - Diyarbakır

Diyarbakırlılar Akşam Saatlerinde Tarihi On Gözlü Köprü Akın Ediyorlar

2024-07-05 14:33 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 30 yıllık kan davası barışla sonuçlandı

2024-07-08 13:37 - Diyarbakır

Diyarbakır’da dev etçil çekirge ağaçta böyle görüntülendi

2024-07-04 12:24 - Diyarbakır

Eski kent meydanı yeniden yapılıyor

2024-07-02 16:16 - Bölge

İran'ın yeni cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan seçim sonrası ilk açıklama

2024-07-06 13:53 - Dünya

Diyarbakır'da kum yüklü kamyon devrildi

2024-07-06 17:14 - Güncel

Diyarbakır'da Ulaşım Krizi Büyüyor

2024-07-05 13:37 - Diyarbakır

Aktaş: Fondaş faaliyetlerin amacı aile kurumunu yıkıma uğratmaktır

2024-07-07 12:52 - Siyaset

İlgili Haberler

Dicle Elektrik Diyarbakır’ın Tarihi Mirasına Işık Tutuyor

10:58 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Askıda Döner uygulaması

10:18 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Uluslararası İftar Buluşması

00:27 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 112 Yıllık Ziya Gökalp İlkokulu’nda Ramazan Buluşması

00:24 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Güneşli Hava Şehre Canlılık Getirdi

16:37 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Dicle Elektrik Diyarbakır’ın Tarihi Mirasına Işık Tutuyor

10:58 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Askıda Döner uygulaması

10:18 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Uluslararası İftar Buluşması

00:27 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 112 Yıllık Ziya Gökalp İlkokulu’nda Ramazan Buluşması

00:24 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Güneşli Hava Şehre Canlılık Getirdi

16:37 - Diyarbakır