?>

Diyarbakır'da Depremzede Aile Dükkânda Yaşam Savaşı Veriyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından evi yıkılan ve tapu kaydı nedeniyle hak sahibi olamayan Durmuş ailesi, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde tuvaleti ve banyosu olmayan küçük bir dükkânda yaşam mücadelesi veriyor.

Diyarbakır - 7 ay önce

Diyarbakır Olay Gazetesi Muhabiri Sedat Irmak'ın haberine göre, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan depremler, Diyarbakır’da da birçok aileyi etkiledi. Sur ilçesine bağlı Çarıklı Mahallesi’nde yaşayan 9 nüfuslu Durmuş ailesi, depremin ardından yaşadıkları evin yıkılmasıyla birlikte zor bir yaşam sürecine girdi.

Cahit Durmuş ve ailesi, yıllarca ağabeyinin adına kayıtlı olan evde yaşadı. Deprem sonrası ağır hasar alan yapı, yapılan incelemelerin ardından iş makinesiyle yıkıldı. Ancak evin tapu kaydının ağabeyine ait olması ve yine aynı kişi adına başka bir konut bulunması nedeniyle, aile deprem konutları için hak sahibi olamadı.

Ailenin barınma ihtiyacı, hayırsever bir vatandaşın desteğiyle depo olarak kullanılan 8 metrekarelik bir dükkânın kendilerine geçici olarak tahsis edilmesiyle karşılanmaya çalışıldı. Tuvaleti, banyosu ve mutfağı bulunmayan bu küçük alanda 2’si engelli olmak üzere 9 kişi yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

Geçimini sağlamakta güçlük yaşadığını belirten Cahit Durmuş, mevcut şartların kendilerini zorladığını ifade ederek, “Uzun yıllar ağabeyimin verdiği evde yaşadık. Deprem sonrası evimiz yıkıldı. Tapu durumu nedeniyle herhangi bir hak çıkmadı. Şu anda bir dükkânda kalıyoruz. Çalışmak istiyorum ancak iş bulmakta zorlanıyorum. Engelli kızım okula gidiyor, eşim de engellidir” dedi.

Anne Yüsra Durmuş ise sağlık sorunları ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle sürecin kendileri için oldukça yıpratıcı olduğunu ifade ederek, “Depremden sonra yaklaşık 2-3 yıldır buradayız. Kiralık ev tutacak gücümüz yok. Eşim işsiz. Evimiz yıkıldığında bize herhangi bir hak çıkmadı. Tandır yapıp satabilirsek evin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Zorlu şartlar altında yaşamını sürdüren Durmuş ailesi, hayata tutunmaya çalışırken, kalıcı bir barınma çözümü bulabilmenin umudunu taşıyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Ergani'den Bölgeye 24 Saat Hizmet

2025-11-30 13:07 - Diyarbakır

Bakan Yerlikaya: 346 şüpheliyi yakaladık

2025-11-30 14:52 - Siyaset

Muharrem İnce’ye verilen görev! CHP’de değişim

2025-11-30 15:36 - Siyaset

Atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı

2025-11-29 14:24 - Siyaset

Gülistan Koçyiğit İmralı ziyaretinde neler yaşandığını anlattı!

2025-11-28 15:18 - Siyaset

Papa 14. Leo İstanbul'da! İlk durağı bakın neresi oldu

2025-11-28 15:24 - Siyaset

Baykal ve Kılıçdaroğlu döneminde olmamıştı

2025-11-30 15:41 - Siyaset

Bilal Erdoğan’dan Cumhurbaşkanlığı Adaylığı İddialarına Yanıt

2025-12-02 15:01 - Siyaset

Diyarbakır’da Hasır Örme Geleneği Yaşatılıyor

2025-11-26 13:11 - Diyarbakır

Tarihi Ziyaret: Papa 14. Leo’nun Türkiye Mesajı Dünyada Yankı Uyandırdı

2025-11-27 17:39 - Siyaset

İlgili Haberler

Diyarbakır’da Soğuk Baklavaya İlgi Arttı

15:43 - Diyarbakır

Çınar Çevre Yolunda Trafik Kazası: 1 Kişi Yaralandı

15:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Engelli Bireyleri Taşıyan Minibüs Kaza Yaptı: 19 Yaralı

15:32 - Diyarbakır

Çermik’in Yöresel Pekmezleri Tezgâhlarda Yerini Aldı

15:19 - Diyarbakır

Çermik’te Kavurucu Sıcaklar Esnafın İşlerini Yavaşlattı

15:17 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Soğuk Baklavaya İlgi Arttı

15:43 - Diyarbakır

Çınar Çevre Yolunda Trafik Kazası: 1 Kişi Yaralandı

15:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Engelli Bireyleri Taşıyan Minibüs Kaza Yaptı: 19 Yaralı

15:32 - Diyarbakır

Çermik’in Yöresel Pekmezleri Tezgâhlarda Yerini Aldı

15:19 - Diyarbakır

Çermik’te Kavurucu Sıcaklar Esnafın İşlerini Yavaşlattı

15:17 - Diyarbakır