?>

Diyarbakır'da emekli imam sigara parasıyla evi 5 bin kitaplı kütüphaneye dönüştü

Diyarbakır'da emekli imam Abdulaziz Yatkın (59), gençlik yıllarından itibaren içmediği sigaranın parasını kitaba yatırdı. Kendisi de 21 kitap yazan Yatkın'ın evi, yaklaşık 40 yılda 5 bin kitabın bulunduğu kütüphaneye dönüştü.

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Sedat IRMAK

Diyarbakır'da ikamet eden Emekli imam olan, 5 çocuk ve 8 torun sahibi Abdulaziz Yatkın, 18 yaşında mesleğe başladıktan sonra harçlığını alıp, maaşının geri kalanını annesine vermeye başladı. Harçlıklarıyla kitap alan Yatkın, ağabeyinin harçlığına ek olarak sigara parası alması üzerine, kendisi de ailesinden sigara parası isteyip, kitaba yatırdı. Bunu alışkanlık haline getiren Yatkın, sigara parası olarak ayırdığı harçlıkla evini 40 yılda 5 bin kitabın bulunduğu kütüphaneye dönüştü. Yaklaşık 20 binin üzerinde yerli ve yabancı kitabın PDF'lerini elinde bulunduran Yatkın'ın, çeşitli konularda yazdığı 21 kitabının ise 19'u basıldı.
Kitabın kendisinde 'hastalık' olduğunu ve kitaplardan evde yer kalmadığını belirten Yatkın, "Okuldayken ve evdeyken kitaba karşı hep ayrı bir sevgim vardı. Çocuktuk o zaman, kitap alacak paramız yoktu. Ondan sonra elime harçlıklarım geçtikçe kitap almaya başladım. Sur ilçesinde çocukken annemiz sokakta oyalanmayalım diye şerbetçilerin güğümüne benzer su satacak tenekeler bulunurdu, bana, 'oğlum git su sat' derdi. Mardin Kapı'nın bulunduğu yer kalabalıktı. Buzhanelerden buz alırdık. Yollarda bazen gazeteleri görünce 20 dakika o gazeteyi ayaküstü okurdum. Dönüp baktığımda soğuk olan suyum sıcak olurdu. Yani bu şekilde okumaya karşı ayrı bir sevgim vardı. 1983 yılında 18 yaşındayken imam oldum. Aldığımız maaşı annemize ve ninemize verirdik. Bana ve kardeşime harçlık verirken, kardeşim harçlığıyla beraber sigara parası da alırdı. Ben de sigara parası isterdim. O parayla da kitap alırdım. Ondan sonra sigara içiyormuşum gibi o parayla kitap almaya başladım. Kitaplardan evde yer kalmadı. Hayatımda hiç sigara içmedim. Sigara içiyormuş gibi kitap aldım. Şu anda 5 bin civarında kitap var. Yerim olsaydı daha fazla olurdu" dedi.
Kitap sevgisinin kendisine iki kazanımı olduğunu ifade eden Yatkın, "Kitap okuma sevgisi beni zamanla kitap yazmaya teşvik etti. O zamanlarda okuduğum kitapların arkasına tarihlerini yazardım. Notlar almaya başladım. 1996 yılında ilk kitabımı çıkardım. 'Sorularla Peygamber Efendimizin Hayatı' adlı kitabı çıkardım. 16 yaşında bir oğlum trafik kazası geçirerek hayatını kaybetti. O sırada ben oğluma nasıl bir hediye gönderebilirim diye düşünürken, Peygamber Efendimizin hayatını anlatan kitabı yazarsam daha güzel olur diye düşündüm. Onun hatıratı olarak yazdım. Ardından diğer kitapları yazdım. Kitaplar siyer, Diyarbakır tarihi ve araştırma üzerinedir. 19 kitabım var. Bunun dışında 2 kitabım da bitti. Bana bazen 'bu kadar kitabı ne yapacaksın' diye soruyorlar. 'Bir yere bağışla' diyorlar. Bende çocuklar ve torunlar var. Zaten onlar sırada bekliyorlar. Ben hayattayken bu kütüphaneyi dağıtmayacağım. Vefatımdan sonra yapabilirlerse bir kütüphane kursunlar. Bu kitapları da oraya bağışlasınlar. Bunların dışında 20 binin üzerinde yerli ve yabancı kitapların PDF'leri var. Kaynaklara ulaşmak için günlerce çalışıyorum"diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır DSİ 10. Bölge Müdürlüğü gölet ikmal inşaatı yaptıracak.

2023-01-03 13:00 - Güncel

Şırnak Şehirlerarası Otobüs Terminali "ulaşım sıkıntılarıyla" hizmete girdi

2023-01-01 13:40 - Güncel

Fidan üretim hizmeti alınacaktır

2023-01-03 12:57 - Güncel

Yemek esnasında konuşmak sünnet midir?

2022-12-27 14:52 - Kültür Sanat

Bina inşaatı yaptırılacaktır

2023-01-03 12:58 - Güncel

Ak Partili kadınlar siyaset akademisinde buluştu

2022-12-28 15:13 - Siyaset

Spor sahası tesisi işleri yaptırılacaktır

2023-01-02 13:29 - Güncel

Sebze ve meyve ürünleri satın alınacaktır

2023-01-02 13:32 - Güncel

​​​​​​​Piknik için gittiği nehirde kaybolan adamın cansız bedenine ulaşıldı

2023-01-02 21:32 - Güncel

Bakan Kirişci, 'Tarım Cebimde' uygulamasını tanıttı

2023-01-02 12:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

Etin Ustasından Pişirme Tavsiyesi

11:55 - Kültür Sanat

Dünyaca ünlü DJ Mahmut Orhan köyünde konser verdi

10:57 - Kültür Sanat

Gün batımı ve manevi atmosfer 

15:45 - Kültür Sanat

Aşil ve Thetis’in yer aldığı Amisos Mozaiği Samsun Müzesinde sergileniyor

09:28 - Kültür Sanat

Annemin Müstakbel Kocası Çaycuma’da seyirciyle buluştu

10:54 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Diyarbakır'ın en sıcak ilçesi yakıyor

16:54 - Diyarbakır

Sur Kaymakamı Akbulut Sahaya İnip Futbol Oynadı

16:26 - Diyarbakır

Diyarbakır’da El Emeği Eserler Görücüye Çıktı

14:17 - Diyarbakır

Basın Dünyasının Önemli İsimleri Diyarbakır’da Buluştu

13:05 - Diyarbakır

Ergani'deki Kanlı Arazi Kavgasında Flaş Gelişme

12:46 - Diyarbakır