?>

Diyarbakır’ın somut olmayan kültürel mirası kayıt altına alınacak

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, somut olmayan kültürel mirasın tespit edilip kayıt altına alınması için çalışma başlattı.

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Taha YAYAN
Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Müzeler ve Kütüphaneler Şube Müdürlüğü, binlerce yıldır farklı medeniyetlere beşiklik eden kentte zamanla unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş sözlü gelenekler, gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, dini ritüeller ve şölenler gibi somut olmayan kültürel mirasın tespiti, tanınması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması için harekete geçti.

Bu çerçevede hazırlanan ’Somut Olmayan Kültürel Mirasın Derlenmesi, Görsel Temsilci ve Etnofotografi Projesi’ doğrultusunda kente gelen UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Başkan Vekili Prof. Dr. Muhtar Kutlu, arkeolog, sanat tarihçisi ve halk bilimcilerden oluşan 15 kişilik uzman ekibe Diyarbakır Kent Müzesinde eğitim verdi. Prof. Dr. Kutlu, 3 gün süren eğitimde tespit edilen eserlerin ulusal envantere kaydedilmesi ve raporlama süreciyle ilgili bilgilendirme yaptı. Eğitimin ardından ekipler sahadaki incelemelerine ateş tuğlası yapımı imalathanesini gezerek başladı. “Köy köy gezerek kayıtlar ve derlemeler yapacağız” Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Müzeler ve Kütüphaneler Şube Müdürü Ercan Alpay, 33 medeniyete ev sahipliği yapan kentte bu medeniyetlerin geride bıraktığı somut olmayan kültürel mirasın bulunduğunu söyledi. Teknoloji ve farklı sebeplerden dolayı bu mirasın yok olma ve unutulma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Alpay, şunları kaydetti:“Somut olmayan birçok zenginliklerimiz var ve bununla ilgili Diyarbakır olarak çalışmalarımız çok az bir miktarda. Şu ana kadar ulusal envantere kayıtlı olan 17 tane unsur Diyarbakır’dan kayıt altına alınmıştır. Bu 17 unsura baktığımız vakit sadece Türkiye için yüzde birin bile altında Diyarbakır adını bir kayıt demektir. Bu yüzden de biz kent müzesi olarak bu yönde bir çalışma başlattık”.

Alpay, projenin kente çok önemli katkı sunacağına işaret ederek, masal anlatıcılığı, bilmeceler, çocuk oyunları, geleneksel köy düğünleri, geleneksel inançlar, şenlikler gibi unsurların tespit edileceğini kaydetti. Alpay, "Personelimiz 7 ay boyunca sahada olacak ve Diyarbakır’da köy köy gezerek bu unsurlarımızla ilgili kayıtlar ve derlemeler yapacağız. Bunları ilk birinci aşama olarak ulusal kaydını almaya çalışacağız. İkinci aşama olarak bu unsurlarımızdan önemli olanlarını UNESCO dünya mirası listesine girmesi için çalışma yapacağız” dedi. "Diyarbakır somut olmayan kültürel miras zengini" Prof. Dr. Kutlu ise ekiplere bu envanteri ortaya çıkarmaları için yöntem, görsel temsil ve etnofotografi konularında bilgi aktardığını söyledi. Uzman ekiplerin sahada bu bilgileri uygulayacağını dile getiren Kutlu, çalışma ile ortaya çıkacak somut olmayan kültürel mirasın ulusal envantere kaydedilmesini arzuladıklarını anlattı. Kutlu, şunları aktardı:“Diyarbakır çok açıdan, hem kültürel çeşitliliği açısından, hem somut olmayan kültürel miras dediğimiz işte sözde anlatımlar, toplumsal uygulamalar, gösteri sanatları, doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar, el sanatları, geleneği açısından son derece zengin. 17 unsur çok az, çalışmamızın bu sayıyı çoğaltma adına da önemli katkısı olabilir diye düşünüyorum”.

Haftanın Öne Çıkanları

Otomotiv sektörü temsilcileri: Araç alımı yatırıma dönüştü

2023-07-17 10:57 - Ekonomi

Görme engelli vatandaş sineklerden rahatsız oldu, yeni sistem geliştirdi (Videolu)

2023-07-13 11:35 - Güncel

Gram altında yeni rekor

2023-07-13 01:46 - Ekonomi

Uzmanlardan "nar ekşisi" uyarısı

2023-07-13 17:47 - Güncel

Dicle Elektrik, yenileme çalışmalarını durduran mahkeme kararına itiraz etti (videolu)

2023-07-18 10:37 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milli iradenin tankla, tüfekle, teslim alınamayacağını tüm cihana ilan ettik

2023-07-15 21:08 - Siyaset

Aşırı yaz sıcağında sürücülerin dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir?

2023-07-14 11:45 - Güncel

FAO ve UNAMA yetkilileri Afganistan İslam Emirliği Tarım Bakanı Ömeri ile görüştü

2023-07-15 12:00 - Dünya

Diyarbakır’da piyasaya sahte altın süren 10 kişi tutuklandı (Videolu)

2023-07-16 11:56 - Güncel

Yetenek sınavıyla öğrenci alan okullara kesin kayıtlar sona eriyor

2023-07-19 13:09 - Eğitim

İlgili Haberler

Merkezefendi’de halk oyunları kurs kayıtları başladı

10:28 - Kültür Sanat

Çömleğin kalbi Menemen, 45 ülkeyi buluşturacak

10:16 - Kültür Sanat

"Ankara’da deniz mi vardı?" sözü gerçek oldu: 66 milyon yıllık fosil bulundu

10:17 - Kültür Sanat

Tuzla 3’üncü Mercan Caz Günleri coşkusu Ezginin Günlüğü’yle sona erdi: "Tuzla’da sanat, yeşil ve eğlence var"

10:27 - Kültür Sanat

Kutnu kumaşının küçük parçaları geri dönüşümle hediyelik eşyaya dönüşüyor

10:02 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Sur’da kahvehanede oyun oynarken bayıldı

17:38 - Diyarbakır

Diyarbakır’da araçtan 56 kilo toz esrar çıktı

16:25 - Diyarbakır

Diyarbakır’da tıp dünyasını buluşturacak kongre için geri sayım başladı

16:13 - Diyarbakır

Gençler projeleriyle geleceğe hazırlanıyor

15:23 - Diyarbakır

Dicle’de mercimek üreticisine yüzde 75 hibe desteği

15:11 - Diyarbakır