?>

Doğal şehirde halka açık pekmez ocağı

Doğal şehirde halka açık pekmez ocağı

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Doğal ve geleneksel üretim metotları ve doğal ürünleri ile ön plana çıkan Balıkesir’in Sındırgı ilçesi Pürsünler Mahallesi’nde 20 yıl önce mahalle sakinlerinden Mehmet Gül tarafından imece usulü kurulan “Halka Açık Pekmez Ocağı” günümüzde yerel halkın geçim kaynağı olmuş durumda.Üzüm, elma gibi doğal ürünlerin pekmeze dönüşüm serüvenine Pürsünler Mahallesinde kurulan halka açık pekmez ocağı ev sahipliği yapıyor. Geleneksel üretim metotlarının yanı sıra hızlı işlem yapmak için teknolojik makinelerde ocakta vatandaşlara hizmet veriyor. Pekmez üretiminin yanında salça, tarhana gibi ürünler de bu ocakta üretilebiliyor.Çevre mahalle ve ilçelerden ürünlerini ocağa getiren vatandaşlar pekmez, salça, tarhana gibi doğal ürünlerini buradan ücretsiz faydalanarak yapabiliyor. Burada üretilen doğal ürünlerin bir kısmı satılıyor, diğer kısmını ise vatandaşlar kendi tüketimi için ayırıyor Ağırlıklı olarak elma ve üzüm pekmezi üretimi yapılan ‘Halka Açık Pekmez Ocağı’nda salça, tarhana, bulgur gibi ürünlerin üretimi de yapılıyor.20 yıldan bu yana kendi imkânlarıyla kurdukları Halka Açık Pekmez Ocağı ile vatandaşlara hizmet verdiklerini belirten Mehmet Gül, “Burası halka açık pekmez ocağı. Şu makine de üzümü geçiriyoruz. Tarhana yapıyoruz, bulgur yapıyoruz, nişasta yapıyoruz. Çok amaçlı bir makine. Görüntü de de görüldüğü gibi yukardan elmayı ve ya üzümü atıyoruz. Aşağıdan suyunu alıyoruz. Şöyle görüyorsunuz. Şu an da elma yapıyoruz. Ama pekmez de yapıyoruz. Burayı kendi şeyimizle kurduk. Hiç kimseden yardım almadan, isteyerek, vatandaşa yardım olsun diye, kendimiz de icabında faydalanıyoruz. Vatandaş burada üzümü çekiyor, çekiyor yan tarafta imkânı olmayan burada kaynatıyor. İmkânı olan diyor ben evde kaynatacağım. Evinde kaynatıyor. Bazısı diyor ben diyor burada kaynatabilir miyim? Müsaade ediyoruz. Malzemesini getiren burada kaynatıyor. Aşağı yukarı 20 yıldan beri biz millete hizmet ediyoruz” dedi.Doğallığını kaybetmeden kısa zamanda az iş gücü ile üretimMahalle sakinlerinden Yaşiye Sarıkaya ‘Halka Açık Pekmez Ocağı’nda kısa zamanda az iş gücü ile üretim yapabildiği için ve kazanç elde etmenin memnuniyetini dile getiriyor.Evdeki bir haftalık işi bu ocakta iki üç günde tamamladıklarını belirten Yaşiye Sarıkaya, “Aradaki fark ne burada kelepir olduğundan az daha makineyle oluyor burada. Ama evde olsak valla 1 haftalık iş. Burada kelepir olduğundan makineye getiriyoruz, kestiriyoruz. Ama yine de çilesi bizi buluyor. 3 gün sürüyor. İlk önce yıkıyoruz. Ondan sonra toprağını atıyoruz üzerine bu topraksız dönmez. Herhangi toprak olmuyor bunun toprağı ayrı oluyor. Ondan sonra katıyoruz, yıkıyoruz içine atıyoruz ak burada da kaç tane insan lazım oluyor. Biri de aşağı da çiğniyor. O çuvaldakileri çiğniyoruz suyu çıkması için. Kimimiz orada elekten geçiriyoruz. Kimimiz kovayla kazanlara koyuyoruz. Yani çok, 10 kadar insan lazım, keserken. Tabi biz satacağız bunu yemek için değil. Kazanacağız, kazanmak da istiyoruz. Ama ne yapalım bu pahalı diye zor satılıyor. Hiç bile zor değil bu çilemize göre. Çok çileli çok şeyli bir şey” dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

“Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri” için fuar alanına ücretsiz ulaşım

2022-09-29 14:56 - Kültür Sanat

Eski Karete Milli Takım Teknik Direktörleri, İl Emniyet Müdürüne Ziyaret

2022-10-05 16:05 - Spor

Adalet Bakanı Bozdağ: “Seçimler yaklaştıkça uluslararası çevreler harekete geçti”

2022-10-01 00:55 - Siyaset

Asgari ücret 7 bin 500 TL'yi geçecek

2022-10-03 15:39 - Ekonomi

Sosyal konut projesinde arsa sayısı 1 milyona çıkarılacak

2022-09-29 10:52 - Siyaset

Dede atölyesi ona uluslararası sanat eserlerinin kapılarını açtı

2022-09-30 10:37 - Kültür Sanat

Japonya’da cuma hutbesi 4 farklı dilde okundu

2022-09-30 10:38 - Kültür Sanat

Diyarbekirspor'a kupa morali

2022-09-30 10:48 - Spor

Doğal şehirde halka açık pekmez ocağı

2022-10-06 10:07 - Kültür Sanat

Temizlik personelleri için kura sonuçları açıklandı

2022-09-30 10:37 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Batman’da ’Geçmişten geleceğe’ sergisine yoğun ilgi

11:43 - Kültür Sanat

LC Waikiki’den yeni yıl için hediye seçenekleri

12:47 - Kültür Sanat

UNESCO Kahramanmaraş’ı edebiyat şehri seçti

11:12 - Kültür Sanat

Alvarlı Efe Erzurum’da anıldı

09:03 - Kültür Sanat

Papa’dan sonra İznik’e turizim müjdesi

10:58 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

DTSO’nun Desteklediği Yeni Takım Otobüsü Amedspor’a Teslim Edildi

16:18 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nde Atçılık ve Hippoterapi Merkezi Açıldı

16:09 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kombiler gece ve gündüz nasıl ayarlanmalı?

13:28 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kar Ne Zaman Yağacak?

13:23 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Teknoloji Kullanımının Artışı Psikolojik Sorunları Tetikliyor

12:18 - Diyarbakır