?>

Doğu Karadeniz’de şimdi de tırtıl tehdidi

Karadeniz Bölgesi’nde daha önce "vampir kelebek" olarak bilinen ’Ricania simulans’ ve kahverengi kokarcanın tarım alanlarında oluşturduğu zararın ardından, bu kez Rize’de halk arasında "Amerikan kurdu" olarak adlandırılan tırtıllar tarım alanlarında ciddi zararlara yol açıyor.

Güncel - 3 saat önce

Karadeniz Bölgesi’nde daha önce "vampir kelebek" olarak bilinen ’Ricania simulans’ ve kahverengi kokarcanın tarım alanlarında oluşturduğu zararın ardından, bu kez Rize’de halk arasında "Amerikan kurdu" olarak adlandırılan tırtıllar tarım alanlarında ciddi zararlara yol açıyor.

Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Yeniyol köyünde, halk arasında "Amerikan kurdu" olarak adlandırılan zararlı tırtılların meyve ağaçları, fındık, kivi ve çay bahçelerine verdiği zarar yöre halkını endişelendiriyor. Bölgede yapılan saha incelemesinde zararlıların elma, armut, ıhlamur, karayemiş, fındık ve kivi başta olmak üzere çay bahçelerinde de görülmeye başladığı görüldü. Üreticiler, zararlının son 20-25 günde hızla çoğaldığını belirterek mücadele çalışması başlatılmasını istedi. "20-25 günden beri çoğalmaya başladı"

Köy sakinlerinden Şeref Altay, zararlının nereden geldiği konusunda bölgede farklı iddiaların dile getirildiğini ancak kesin bir bilgilerinin bulunmadığını söyledi. Altay, ilk olarak kuruyan dal ve yaprakları keserek poşetlediğini belirterek "Nasıl yayıldığını ve nereden geldiğini biz de bilmiyoruz. Bu konuda bölgede bilgi kirliliği var. Yaklaşık 20-25 gündür hızla çoğalmaya başladı. İlk gördüğümde kuruyan dalları ve yaprakları kestim, poşetleyerek önlem almaya çalıştım. Daha sonra önünü alamayacağımız şekilde yayıldığını gördüm" dedi.

Zararlının özellikle elma, armut, ıhlamur çiçeği, karayemiş, fındık ve çay bitkisinde görüldüğünü söyleyen Altay, "Fındığa zarar verdi, çaya da yayılmaya başladı. Bölgede birçok aile geçimini çaydan sağlıyor. Çay bahçelerinde daha fazla yayılması üretici açısından ciddi sorun oluşturabilir" diye konuştu. "Kivi ve çayımızın yanında bütün meyvelerimiz tehlike altında"

Kivi ve çay üreticisi Kasım Şişmanlar da zararlının her geçen gün arttığını ve bireysel yöntemlerle önlem alamadıklarını söyledi. Şişmanlar, "Kivi ve çayımızın yanında bütün meyvelerimiz şu anda tehlike altında. Her geçen gün daha fazla yayılıyor. Biz çay, kivi ve fındıkla geçiniyoruz. Zararlı bu ürünlerde de görülmeye başladı" şeklinde konuştu.

Kivi üretiminde hasat dönemine ilişkin belirsizlik yaşadıklarını dile getiren Şişmanlar, "Bu yıl yeni görülmeye başladı ancak önüne geçilemezse gelecek yıllarda daha büyük sorunlar yaşanabilir. Özellikle kiviyi sağlıklı şekilde toplayıp toplayamayacağımızı bilmiyoruz. İlgili kurumlardan bölgede inceleme yapmasını ve çözüm geliştirmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı. "Armut meyvelerini kemirerek çürüttü"

Köy sakinlerinden Recep Döne ise armut ağaçlarının yapraklarının kuruduğunu, bazı meyvelerin ise zararlı tarafından kemirilerek çürüdüğünü öne sürdü. Döne, bölgede yetişen karayemiş ağaçlarının da tırtıllardan etkilendiğini belirterek şöyle konuştu:

"Karayemiş, yapraklarını yaz-kış dökmeyen dayanıklı bir ağaçtır. Buna rağmen yapraklarının kuruduğunu gördük. Karayemiş yaprağının tadı acıdır. Çay yaprağı da benzer şekilde acıdır. Bu nedenle zararlının çay bitkisinde de yayılmasından endişe ediyoruz."

Ağaçların çevresindeki bazı çay köklerinde de kurumalar gözlemlediklerini ifade eden Döne, zararlıların yaprakların üzerine ağ benzeri yapılar oluşturarak yumurta bıraktığını söyledi.

Döne, "Yaprak ve meyvelerdeki zararın yanı sıra bırakılan yumurtalar nedeniyle gelecek yıllarda sayılarının daha fazla artmasından endişe ediyoruz" dedi. "Ihlamur ağaçları kurudu, kivi ve çaya yayıldı"

Üreticilerden Turgay Parlak da bazı meyve ağaçlarının kurumaya başladığını ve zararlıların kivi ile çay alanlarına yayıldığını belirtti.

Parlak, "Önlem alınmaması durumunda ilerleyen dönemlerde daha ciddi zararlarla karşılaşabiliriz. Kivi ve çaylarımızda da görülmeye başladı. Bazı ıhlamur ağaçları kurudu. Her geçen gün yayılım artıyor. Bölgede inceleme yapılmasını ve gerekli mücadele çalışmalarının başlatılmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yeniyol köyündeki üreticiler, zararlının türünün kesin olarak belirlenmesi, yayılım alanının tespit edilmesi ve uygun mücadele yöntemlerinin uygulanması için uzman ekiplerin bölgede çalışma yapmasını talep etti.
KAYNAK : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır Bismil Adı Nereden Gelmektedir?

2026-07-08 08:41 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın En Kalabalık Nüfusu Olan İlçesi Belli Oldu

2026-07-11 11:38 - Diyarbakır

Diyarbakır A101 Marketlerde İndirim Furyası Başladı

2026-07-11 11:36 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın En Ünlü Yemekleri Nelerdir?

2026-07-09 08:54 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın En Lüks Semti Hangisi?

2026-07-09 08:49 - Diyarbakır

Diyarbakır Neyi ile Meşhur?

2026-07-09 08:52 - Diyarbakır

10 Temmuz Reyting Sonuçları Açıklandı: Ortalık Resmen Yangın Yeri

2026-07-11 11:34 - Güncel

Diyarbakır'da Gündüzleri Sıcak Geceleri Serin

2026-07-11 12:23 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Yumurta Fiyatları Yaz Aylarında Düştü

2026-07-11 16:06 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Yetişen Meyveler Nelerdir?

2026-07-08 08:43 - Diyarbakır

İlgili Haberler

18 metrelik kuyuya düşen keçi kurtarıldı

09:41 - Güncel

kumar bağımlılığı ve çocuk yetiştirme eğitimi

09:42 - Güncel

İşyerleri ve vatandaşlara güvenlik uyarısı

09:42 - Güncel

Yaşıtları oyun oynarken Onun yaptığı takdir topluyor

09:44 - Güncel

Bin 400 rakımdaki gölet ziyaretçilerini ağırlıyor

09:44 - Güncel

Günün Manşetleri

Dicle'de Uyuşturucuya Geçit Yok

12:19 - Diyarbakır

Diyarbakır Dahil 80 İlde Dev Operasyon

11:57 - Diyarbakır

Silvanlı İhsan'ın Şefkatiyle Hayata Tutundular

11:42 - Diyarbakır

Milyonda Bir Görülen Rahim Anomalisi Kapalı Ameliyatla Tedavi Edildi

11:29 - Diyarbakır

Enerji tasarrufu bilinci ödülle taçlandı

10:14 - Diyarbakır