?>

Erbaş: Hac ibadeti arınma, rahmet, mağfiret ve ibadet yolculuğudur

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Müminlere nefis muhasebesi, nedamet, tövbe, istikamet, azim ve kararlılık fırsatı sunan hac yolculuğu, esasen bir Hak yolculuğudur." dedi.

- - 3 yıl önce

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "2023 Hac Yolcularının İllerde Uygulanacak Eğitim Programlarını Değerlendirme Toplantısı"nda il müftüleriyle bir araya geldi.
Çevrimiçi yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Erbaş, hac ibadetinin, Kâbe'ye yapılan fiziki bir yolculuk olduğu kadar aynı zamanda insanın özüne, kendi iç dünyasına ve yaratıcısına yaptığı manevi bir yolculuk anlamını da taşıdığını söyledi.
"Hac ibadeti arınma, rahmet, mağfiret ve ibadet yolculuğudur"
Başkan Erbaş, "Müminlere nefis muhasebesi, nedamet, tövbe, istikamet, azim ve kararlılık fırsatı sunan hac yolculuğu, esasen bir Hak yolculuğudur. Arınma, rahmet, mağfiret ve ibadet yolculuğudur. İlim, irfan, hikmet ve hakikat yolculuğudur. İnananları tevhide, vahdete ve eşsiz bir kardeşlik kongresine götüren mübarek ve mukaddes bir yolculuktur." dedi.
"İçinde barındırdığı hikmet ve sembolleriyle hac, hem teorik hem de pratik olarak Müslümanları inanç, ibadet, ahlak ve değerler ekseninde geliştiren, olgunlaştıran bir eğitim sürecidir." diyen Erbaş, "Bu süreçte insan, takvayı, sabrı ve şükrü öğrenir. Sorumluluğu, dayanışmayı ve fedakârlığı öğrenir. Ahde vefayı, sadakati ve cömertliği öğrenir. Hac ibadetinin kazandırdığı güzelliklerle Müslüman, dünyaya henüz gelmişçesine yeni ve tertemiz bir hayat, adil ve huzurlu bir dünya inşa etme kararlılığına ulaşır."
Erbaş, hac yolcularının, Allah'ın misafiri olarak nitelendirildiğini belirterek, hac yolculuğu ise daima "meşakkat" sözüyle birlikte ifade edildiğini ve yolcuların yükünü hafifletmenin ve onlara bu yolculuğu kolaylaştırmanın da ibadet olarak addedildiğini dile getirdi.
"Hac ve umre hizmetlerini devletimizin ve milletimizin onuruna yaraşır şekilde yapıyoruz"
Diyanet İşleri Başkanlığının hac yolcuları için bu yolu kolaylaştırmanın yollarını aradıklarını ifade eden Erbaş, "Hac ve umre hizmetlerinin devletimizin ve milletimizin onuruna yaraşır şekilde yapılmasına özen gösteriyoruz. Bu bağlamda hac ibadetinin ahkâmına ve usulüne uygun şekilde, rahat ve kolaylık içinde yerine getirilebilmesi için gerekli bütün tedbirleri almaya çalışıyoruz. Her geçen yıl yeni imkânlar ve uygulamalarla hizmetlerimizi genişletiyor ve güçlendiriyoruz." diye konuştu.
Erbaş, hac ibadetinin dini, tarihi, ahlaki ve kültürel boyutlarıyla ele alınıp bu yolculuğun bir eğitim sürecine dönüştürülmesi gerektiğine işaret ederek, "Hac hem menasiki hem de hikmetleri bakımından çok kapsamlı bir ibadettir. Kutsal beldelere, İslam'ın doğduğu, vahyin nazil olduğu, Allah Resulünün (Sallallahu Aleyhi Vesellem) yaşadığı topraklara yolculuk yapacak olan hacı adayının bunlarla ilgili yeterli bilgiye ve bilince sahip olması gerekir. Gerekli bilgi, beceri ve donanımına sahip olmadan bu görevleri hakkıyla gibi yerine getirmesi mümkün değildir." ifadelerini kullandı.
Hacı adayları için Kur'an-ı Kerim ve hac hazırlık kursları düzenlenecek
Bu yıl hacca gidecek vatandaşlar için tüm hacı adaylarına "Hac Hazırlık Kursları" düzenleneceğini bildiren Başkan Erbaş, "Kafileler oluştuktan ve uçak programları belli olduktan sonra koordineli bir şekilde kafile görevlileri ile birlikte 'Tanışma ve Bilgilendirme Toplantıları' düzenlenecektir. Hac yolcularından Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenmek isteyenlere yönelik 'Kur'an-ı Kerim Öğretim' kursları düzenlenecektir." açıklamalarında bulundu.
(İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Karacadağ’a dev tesis

2023-05-03 23:22 - -

Erbaş: Hac ibadeti arınma, rahmet, mağfiret ve ibadet yolculuğudur

2023-05-06 10:31 - -

​İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Narin'den iş kazalarına ilişkin önemli açıklama (Videolu)

2023-05-05 15:33 - -

12 ile "sarı" uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

2023-05-05 07:55 - -

Ankara merkezli 52 ilde uyuşturucu operasyonu: 524 gözaltı

2023-05-03 09:12 - Güncel

Brent petrolün varili 75,37 dolar

2023-05-03 09:48 - Güncel

Gök gürültülü havada ağaç altına sığınanlar dikkat

2023-05-03 12:01 - -

Cuma Hutbesi: "İsraf: Tüketirken Tükenmek"

2023-05-05 09:57 - -

52 ilde uyuşturucu operasyonu: 524 gözaltı

2023-05-03 08:10 - Güncel

Uzmanından rahatlatan açıklama

2023-05-03 11:14 - -

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Anka Gücü SK Kulüp Başkan Uslu’dan Babalar Günü Mesajı

00:08 - Diyarbakır

Tarihe Işık Tutan Kareler

22:33 - Diyarbakır

Diyarbakır dahil 4 ile sıçrayan olayda 2 ölü

22:15 - Diyarbakır

Bekir Ayaz’dan Millî Takım Tepkisi: “Bu Bir Futbol Meselesi Değil, Memleket Meselesidir”

21:35 - Diyarbakır

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden YKS Adaylarına Soğuk Su Desteği

21:29 - Diyarbakır