?>

Fabrikasyona 3,5 metrekarelik dükkanda direniyor: "Son kale benim"

Güncel - 11 ay önce

Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde çocuk yaşlarda başladığı ayakkabı tamirciliğini 63 yıldır sürdüren Salih Karadeniz, 3,5 metrekarelik dükkanında eskiyen ayakkabıları tamir ederek geçimini sağlıyor. Çırak yetişmemesi sebebiyle mesleğin giderek yok olmaya yüz tuttuğunu belirten Karadeniz, kendisini "son kale" olarak görüyor.
Ayakkabı tamircisi Salih Karadeniz, 14 yaşında çırak olarak başladığı mesleğini 63 yıldır sürdürüyor. Şehrin kalabalığı içinde, yalnızca 3,5 metrekarelik dükkanında eskiyen ayakkabıları yeniden hayata döndüren Karadeniz, ustaların birer birer mesleği bırakması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle kendisini son kale olarak görüyor. Fabrikasyon üretimin artmasıyla ayakkabı tamirciliğine olan ilginin giderek azaldığını belirten Karadeniz, ekonomik zorluklar nedeniyle insanların yeni ayakkabı almak yerine tamiri tercih ettiğini söylüyor.
"Ustalar işi bıraktı, çıraklar ise fabrikada çalışamaya başladı"
Çırak yetişmediği için mesleklerine olan ilginin azaldığını belirten Salih Karadeniz, "Bu mesleği 1962 yılından beri yapıyorum. Ekonomik şartların kötü olması, insanların bu mesleği küçümsemesi ve imalatın yok olmasından dolayı bu mesleğe ilgi azalıyor. Fabrikasyon ayakkabı üretilmesi nedeniyle ayakkabıcılara olan ilgi azaldı. Zaten eleman yetişmiyor. Ustalar işi bıraktı, çıraklar ise fabrikada çalışamaya başladı. Biz çırak olarak işe başladığımız zaman para beklemezdik, sanatı öğrenmek için gelirdik. Çırak, kalfa olarak çalışıp usta olduk" dedi.
"Fiyatlar yüksek olduğu için insanlar ayakkabı almak istemiyor"
Ekonomik sıkıntılar nedeniyle insanların yeni ayakkabı almak yerine tamiri tercih ettiğini belirten Karadeniz, "Ayakkabı tamir fiyatları malzemenin kalitesine göre değişiyor. 400 TL’ye kadar ayakkabı tamiri yapılabiliyor. Fiyatlar yüksek olduğu için insanlar ayakkabı almak istemiyor. İnsanların bütçeleri yetmediği için tamir ettirmek istiyorlar" diye konuştu.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Tavşanlı’da YKS’ye hazırlanan öğrencilere motivasyon semineri

2025-03-28 14:22 - Eğitim

Diyarbakır’ın Ulaşım Devrimi: Raylı Sistem 2025’te Başlıyor

2025-03-26 14:00 - Diyarbakır

Bismil’deki Şeyh Eşref Cengiz Türbesi Bayramda Ziyaretçi Akınına Uğradı

2025-03-31 23:33 - Diyarbakır

Çifte cinayetin nedeni 8 çeyrek: Çift tabancayla poz verip tabut emojili paylaşım yapmış

2025-03-27 13:01 - Asayiş

Mardin’de turizm polisi görev başında

2025-04-02 11:14 - Bölge

Diyarbakır’da Silahlı Saldırı: Yaralı Şahıs Hayatını Kaybetti

2025-03-27 12:38 - Diyarbakır

Diyarbakır Şehir Hastanesi’nde Sona Yaklaşılıyor

2025-03-31 23:48 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Akademisyeni Doç. Dr. Osman Solmaz’a Uluslararası Büyük Onur!

2025-03-26 16:23 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Sağanak Yağmur, Ramazan Bayramı Coşkusunu Etkiledi

2025-03-30 22:50 - Diyarbakır

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan Hayatını Kaybetti

2025-04-01 19:20 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Güzeldere Geçidi’nde tipi trafiği olumsuz etkiliyor

15:36 - Güncel

Genelkurmay Başkanı Bayraktaroğlu, Kazakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Kuchekbayev’i kabul etti

15:37 - Güncel

Yayladağı Gümrük Kapısı’nda dostluk iftarı

15:38 - Güncel

MSB: İran'dan ateşlenen füze imha edildi

14:08 - Güncel

Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan Buldan depremi açıklaması

14:06 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Güneşli Hava Şehre Canlılık Getirdi

16:37 - Diyarbakır

Diyarbakırlıları mutlu eden görüntü

15:57 - Diyarbakır

Diyarbakır’da şadırvanı dilek kutusu yaptılar

15:19 - Diyarbakır

Diyarbakır'da mobilya üretmek zor

15:13 - Diyarbakır

Diyarbakır'da her gün farklı bir camide ibadet ediyor

14:44 - Diyarbakır