?>

Fırıncıların sıcak havalarla imtihanı start aldı

Sıcak havanın etkisini gösterdiği Mardin’de, sıcaklığa en fazla maruz kalan kesim fırıncılar oluyor.

Bölge - 7 ay önce

Yaz aylarının kendini iyiden iyiye hissettirdiği Mardin’de, en zorlu mesailerden birini fırıncılar yapıyor. Günün büyük bir bölümünü 300 ila 350 derce yüksek sıcaklıkta yanan fırınların başında geçiren ustalar, hem geçim derdiyle hem de kavurucu sıcaklarla mücadele ediyor.
Fırıncılar, her şeye rağmen şükrederek ekmek paralarını çıkardıklarını, gençlere de iş noktasında azimli olmaları ve özellikle de sosyal medyadan uzak durmaları tavsiyesinde bulundu.

“Mesleğimiz zor ama Allah’a çok şükür devam ettiriyoruz”

Yaklaşık 30 yıldır kürek sallayan Şeyhmus Munga, “Küçüklüğümden beri fırın mesleğiyle uğraşıyorum. Yaklaşık 30 yıldır bu meslekte emek veriyoruz. Her mesleğin zor bir yanı olduğu gibi fırıncılık mesleğinin de zor yanları vardır. En zor yanlarından bir de sıcak havadır. 300-350 derece sıcak altında çalışmak zorunda kalıyoruz. Kışın da çalıştığımız yer sıcak ama dışarısı soğuk olduğundan hastalanma riskimiz de artıyor. Mesleğimiz zor ama Allah’a çok şükür devam ettiriyoruz. Ekmeğimizin peşindeyiz. Hiçbir zaman işten korkmamalı, iş bizden korkmalıdır. İnsan yeterince azimli olursa, her işin üstünden gelebilir.” ifadelerini kullandı.

“Gençlere tavsiyemiz, kendilerine güzel bir meslek edinmeleridir”

Çırak bulmakta sıkıntı yaşandığı bu dönemde gençlere tavsiyelerde bulunan Munga, "Malum olduğu üzere sıcak havalardayız. Mardin’deki sıcaklar da yüksek olduğundan mesleğimiz icabıyla da daha fazla zorlanıyoruz. Yüksek sıcak havada ayrıca 300-350 derce fırının önünde saatlerce çalışmak hiç kolay olmuyor. Çok şükür yoğunluğumuz da var. Sabahın erken saatlerinde fırını açıyoruz. Bu zamanda çırak artık yetişmiyor. İşe başlamak isteyenler de en fazla bir hafta kalıp ardından çıkmak zorunda kalıyor. Zor işlerde çalışmak ilk tercih arsında olmuyor artık. Eskiden bizler de çırakken sabahtan akşama kadar hiç şikâyet etmeden çalışıyorduk. Şimdiki nesil ise bu tür mesleklere hiç sıcak bakmıyor. Gençlere tavsiyemiz, kendilerine güzel bir meslek edinmeleri, okuldan sonra alternatif olarak esnaf olmaları ve özellikle sosyal medyadan uzak durmalarıdır. İmanlarını muhafaza etmelidirler.” şeklinde konuştu.

“Yıllardır ekmeğimin peşindeyim, hiç pişman olmadım”

Fırıncılık mesleğinin yazın ayrı, kışın ayrı bir zorluğu olduğunu ifade eden Özcan Koluman, “15 yılı aşkın fırın mesleğini icra ediyoruz. Mesleğin en zor anları olan sıcak havalardır. Kışın ise fırın sıcak, dışarısı soğuk olduğundan hastalanıyoruz. 300-350 derce sıcaklık altında çalışmak zorunda kalıyoruz. Fırını odunla ateşliyoruz. Doğal gaz olduğunda daha rahat oluyor. Malum Mardin’in yüksek sıcakları da bizleri çok daha fazla etkilemektedir. Mecbur ekmek paramızı çıkarıyoruz. Pahalılığın en zirve yaptığı bu dönemde çalışmak daha çok zorlaşmış. Allah yar ve yardımcımız olsun.” şeklinde konuştu.
Mesleğini severek yaptığını ve bundan pişmanlık duymadığını belirten Koluman, “Yeni nesil gençlere tavsiyem, sosyal medyadan uzak durmaları ve düzgün bir esnaf olmalarıdır. Ayrıca uyuşturucu belasından da muhakkak uzak durmaları lazım. Rızkı veren Allah’tır. Sürekli paranın peşinden koşulmamalıdır. Yıllarca bu meslekte çalışıyorum ve ekmeğimin peşinde olduğumdan hiç pişman değilim. Mesleğimi seve seve icra ediyorum, etmeye de devam edeceğim inşallah.” dedi. 
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’da mermer ocağı gerginliği

2025-05-04 11:17 - Diyarbakır

Diyarbakır’da işçi olarak gitti, iş insanı olarak döndü

2025-05-01 00:13 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Baharın Müjdecisi Tezgahlarda Yerini Aldı

2025-04-29 00:10 - Diyarbakır

Meslektaşımız Ümit Özdal Hayatını Kaybetti

2025-05-01 00:02 - Diyarbakır

Adana'dan Diyarbakır'a Getirilen Karpuz fahiş fiyata Satılıyor

2025-04-29 00:20 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın gizli cenneti: Taşağıl keşfedilmeyi bekleyen hazine

2025-04-29 08:21 - Diyarbakır

Kaçakçılık operasyonunda çok sayıda telefon ve elektronik eşya ele geçirildi

2025-04-29 00:22 - Asayiş

Çermikli Abdülsamet’in Hayali Gerçeğe Dönüşüyor

2025-05-04 12:54 - Diyarbakır

Samsun’da Heyelan: 1 kişi kurtarıldı, 2 kişi göçük altında

2025-04-28 00:12 - Güncel

Diyarbakır’da öldürülen Narin Güran davasında kritik gün

2025-05-02 07:37 - Diyarbakır

İlgili Haberler

500 Yıllık Osmanlı Mirası Mevlevihane Yeniden Hayat Buldu

15:16 - Bölge

Tunceli’de minikler, derse sporla hazırlandı

14:54 - Bölge

Son dakika Van'da deprem mi oldu?

11:45 - Bölge

Kıyı Ege’de Sağanak Uyarısı: Marmara ve İç Bölgelerde Sis ve Don Tehlikesi

11:12 - Bölge

Yüksekova’da Telefon Bataryası Patladı Aile Ölümden Döndü

13:52 - Bölge

Günün Manşetleri

Diyarbakır’ın Tarihi Marangozcular Çarşısı Turizmle Yeniden Canlanıyor

12:19 - Diyarbakır

Serçe Anne, Duvar Altında Yavrularını Ekmek Kırıntılarıyla Besliyor

12:11 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Güvercin Tutkusu: Araç Fiyatına Hızmalı Kuşlar

11:59 - Diyarbakır

Diyarbakır Adliyesinde Şok Skandal: 793 Kalaşnikof Mermisi Kayıp

11:55 - Diyarbakır

Ergani Sulh Ceza Hakimi Tosunoğlu, tabur ve ilçe jandarma komutanını ağırladı

11:45 - Diyarbakır