?>

Gaziantep Büyükşehir, afetzede çiftçiye 6 Şubat sonrası umut oldu

Güncel - 1 yıl önce

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, afetten etkilenen çiftçilere sağladığı tarım ve hayvancılık destekleriyle üretimin sürmesi, köylerin yeniden hayat bulması ve çiftçilerin ayağa kalkması için büyük bir mücadele ortaya koydu.
6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler, yalnızca evleri ve şehirleri değil, aynı zamanda köyleri ve tarım alanlarını da büyük bir yıkıma uğrattı. Enkazın altında yalnızca binalar değil, çiftçilerin ekmek tekneleri, hayvanları, tarlaları ve geçim kaynakları da kaldı. Ancak bu zorlu dönemde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, afetten etkilenen çiftçilerin yanında yer aldı. Sağladığı tarım ve hayvancılık destekleriyle üretimin sürmesi, köylerin yeniden hayat bulması ve çiftçilerin ayağa kalkması için büyük bir mücadele ortaya koydu.
Depremin ardından çiftçilerin en büyük sorunlarından biri, tarlaları ekmek için ihtiyaç duydukları tohum ve gübreye erişim oldu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu zorlu dönemde 8 ilçede bin 100 ton makarnalık Türköz sertifikalı tohum dağıtarak çiftçilere nefes aldırdı. Bu destekle yalnızca tarlalar yeniden yeşermedi aynı zamanda çiftçilerin geleceğe dair umutları da filizlendi. 490 ton gübre dağıtımı ise 689 üreticinin yüzünü güldürdü. Tarım alanlarının verimliliğini artırmayı hedefleyen bu yardımlar, enkaz altında kalan tarımsal faaliyetleri yeniden canlandırmayı başardı.
Tarımsal ekipman parkı ile afetzedelerin yaraları hızlıca sarıldı
Depremde enkaz altında kalan traktörler, tarım makineleri ve ekipmanlar, çiftçilerin üretim yapabilmesini neredeyse imkansız hale getirdi. Ancak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu sorunu çözmek için 54 milyon TL değerinde bir Tarımsal Ekipman Parkı kurarak çiftçilere ücretsiz ekipman desteği sağladı.
Parktaki ekipmanlar, İl Tarım Müdürlüğü tarafından belirlenen ihtiyaç sahibi çiftçilere tahsis edildi. Çiftçiler, tarlalarını sürüp işlerini tamamladıktan sonra bu ekipmanları teslim ederek başka üreticilerin de faydalanmasına imkan tanıdı. Bu dayanışma modeli, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin yeniden hareketlenmesinde önemli bir rol oynadı.

Modern sulama sistemleriyle verimlilik artırıldı

Depremde sulama sistemlerini kaybeden çiftçiler için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi iş birliğiyle bir başka önemli destek hayata geçirildi. Meyve ve sebze yetiştiriciliği yapan 150 çiftçiye, modern sulama sistemleri dağıtıldı.
Bu kapsamda 75 çiftçiye yağmurlama ve damlama sulama sistemleri teslim edildi. Destek, toplamda bin 500 dekarlık tarımsal alanın yeniden üretime kazandırılmasını sağladı. Sulama projeleri, yalnızca üretimi artırmakla kalmadı; aynı zamanda çiftçilere, kaybettiklerini geri kazanma umudu da verdi.
Hayvancılığa yem ve un dağıtılarak destek olundu
Depremden etkilenen hayvancılık sektörüne yönelik de önemli adımlar atıldı. 4 bin 364 çiftçiye, hayvanları için toplam 2 bin 52 ton yem dağıtımı yapıldı. Ayrıca, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan 2 bin 630 aileye 126,5 ton un desteği sağlandı.
Arıcılıkla uğraşan üreticiler unutulmadı. 54 arıcıya 4 ton arı keki dağıtılarak bal üretiminin devam etmesi desteklendi. Bu yardımlar, kırsalda yaşayan insanların geçim kaynaklarının sürdürülebilir olmasını sağladı.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Tehlikeli Parmak Boyası Toplatılıyor!

2025-01-30 13:56 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Şehir Hastanesi’nin Kaba İnşaatı Tamamlanmak Üzere

2025-01-29 11:15 - Diyarbakır

Jandarmadan çığ bölgesi ihlali ve kask takmamaya ceza

2025-02-03 15:08 - Asayiş

Siirt’te virajı alamayan araç devrildi

2025-02-01 14:17 - Asayiş

Bebek dördüncü kattan düştü

2025-02-03 13:03 - Asayiş

7 katlı rezidansta mahsur kalanlar kurtarılıyor

2025-02-02 21:43 - Asayiş

Asker eğlencesinde sopalı kavga

2025-02-03 01:57 - Asayiş

Pamukkale’de 7 katlı rezidansta yangın çıktı

2025-02-02 20:38 - Asayiş

Cizre Devlet Hastanesinde bir yılda 887 bin kişi muayene oldu

2025-02-01 15:27 - Sağlık

TatilBudur’un yüzde 99,98’i İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’nın oldu

2025-01-29 22:08 - Ekonomi

İlgili Haberler

İkinci El Otomobil Düzenlemesi Uzatıldı

12:30 - Güncel

Van semalarında görsel şölen

00:40 - Güncel

Yarım ay, kızıl ve beyaz tonlarıyla hayran bıraktı

01:38 - Güncel

Babalar Günü’nde duygulandıran görüntüler

09:42 - Güncel

Çıralı Obruk Gölü son yağışlara rağmen su tutmadı

09:22 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır 639 Spor Kulübü Yaz Futbol Okulunu Açtı

13:08 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Çınar İlçesinde Trafik Kazası

11:44 - Diyarbakır

Hilal Ay ve Venüs aynı karede 

11:40 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Çocuklarla Buluştu

10:39 - Diyarbakır

Dicle Kaymakamından Jandarma Personeline Başarı Belgesi

10:27 - Diyarbakır