?>

Geçer diye düşünülen adet sancısı hastalık belirtisi olabilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Talip Karaçor, her adet döneminde tekrarlayan, ağrı kesicilere yanıt vermeyen ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen sancıların normal kabul edilmemesi gerektiğini belirterek, "Bu tür şiddetli ağrılar, endometriozisin en önemli belirtilerinden biridir" dedi.

Sağlık - 1 yıl önce

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Talip Karaçor, adet sancısının kadınlarda sık görülen bir durum olduğunu ancak şiddetli ve sürekli ağrıların altta yatan başka bir hastalığın habercisi olabileceğini ifade etti.

"Bu ağrılar normal değildir"

Normal kabul edilen adet ağrılarının özelliklerine değinen Karaçor, "Bazı kadınlar hiç adet ağrısı yaşamazken, çoğunda hafif ya da orta düzeyde ağrılar olur. Adetten 1-2 gün önce başlayan, adet bitimiyle geçen, kasık ve bel bölgesinde kramp tarzında hissedilen ve ağrı kesicilerle hafifleyen ağrılar normal kabul edilir. Ancak adet bitiminden sonra da devam eden, ağrı kesicilere cevap vermeyen ve kişinin iş, okul ve sosyal hayatını olumsuz etkileyen ağrılar normal değildir" dedi.

"Bağırsak düzeninde bozulmalara da yol açabilir"

Şiddetli adet sancısının endometriozis ile yakından ilişkili olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Karaçor, şu bilgileri verdi:"Endometriozis hormon bağımlı bir hastalıktır. Bu nedenle adet dönemindeki hormonal değişiklikle birlikte ağrı şiddetlenir. Her adet döneminde tekrar eden ve giderek artan sancılar endometriozisin en sık görülen bulgularındandır. Ayrıca cinsel ilişki sırasında ağrıya ve bağırsak düzeninde bozulmalara da yol açabilir. Adet sancısı genellikle kasık ve bel bölgesinde sınırlıdır, adet bitiminde sona erer ve ağrı kesicilerle hafifler. Endometriozis ağrısı ise adetten önce başlar, adet bitiminden sonra da devam edebilir. Kasık ve bel dışında makata, bacaklara ve karın bölgesine yayılabilir. Çoğu zaman ağrı kesicilerle de geçmez."

"Aile öyküsü risk faktörüdür"

Endometriozisin üreme çağındaki kadınlarda, özellikle 18-50 yaş arasında sık görüldüğünü aktaran Talip Karaçor, "Aile öyküsü de önemli bir risk faktörüdür. Özellikle annesinde, kardeşinde veya teyze, hala gibi yakın akrabalarında endometriozis öyküsü bulunan kadınlar daha yüksek risk altındadır" diye konuştu.

Tanıda gecikmeler yaşanabildiğini, çünkü şiddetli ağrıların normal adet sancısı olarak düşünüldüğünü dile getiren Karaçor, hastanın öyküsü, jinekolojik muayene, ultrason ve MR gibi yöntemlerin ardından kesin tanının laparoskopi (kapalı ameliyat) ile konulduğunu belirtti.

"Mutlaka jinekoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir"

Tedavinin hastanın yaşına, çocuk isteğine ve şikayetlerine göre planlandığını kaydeden Doç. Dr. Karaçor, sözlerini şöyle tamamladı:"İlaç tedavisiyle birçok hastada ağrılar azalır, yaşam kalitesi artar. Ancak, çikolata kisti gibi durumlarda cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Kapalı yöntem laparoskopi ile endometriozis odakları çıkarılır ve yapışıklıklar açılır. Ağrı kesicilere yanıt vermeyen şiddetli sancılar, yoğun pıhtılı kanamalar ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyen durumlar mutlaka jinekoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir"

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Tezgel Kom kimin, sahibi kim? Amedspor forma sponsoru ne, hangi marka?

2025-09-16 20:15 - Spor

Tezgel Kom kimin, sahibi kim? Amedspor forma sponsoru ne, hangi marka?

2025-09-16 20:15 - Spor

İlkin Aydın’ın Babası Amedspor’da mı?

2025-09-19 10:03 - Spor

Futbol Dünyasında Şaşkınlık: Amedsporlu Daniel Moreno’nun Kayınbabası Bakın Kim Çıktı!

2025-09-18 08:53 - Spor

Siirt’te Hasta Ambulans Helikopterle İstanbul’a Nakledildi

2025-09-18 11:00 - Sağlık

Diyarbakır Sur’da Kuyumcuda Hırsızlık: 3 Kadın Suçüstü Yakalandı

2025-09-20 11:27 - Diyarbakır

Artvin Borçka’da Sel ve Heyelan Felaketi

2025-09-20 10:18 - Bölge

Diyarbakırlı Yazar Zafer Değirmenci'den Gazze'ye anlamlı destek

2025-09-19 13:12 - Diyarbakır

Amedspor’dan Dikkat Çekici Yükseliş: Sosyal Medyada Zirveye Oynuyor!

2025-09-20 13:16 - Spor

İlkin Aydın Dünyayı Salladı, Ama Konuşulan Babasının Amedspor’daki Görevi!

2025-09-17 22:52 - Spor

İlgili Haberler

Samsun’da Faz 1 Klinik Araştırma Merkezi hizmete girdi

11:40 - Sağlık

Şaphane Gaipler köyünde içme suyu için 220 metrelik sondaj

09:11 - Sağlık

Cildi yaşlandıran hatalar

10:31 - Sağlık

Düzce’de sağlık farkındalığı çalışmaları sürüyor

10:48 - Sağlık

Kapadokya’da 51 ülkenin katılımıyla sağlık ve diplomasi zirvesi

10:51 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da dikkat çeken tesadüf

21:58 - Diyarbakır

Sur’da siyah taş geleneği yeniden yükseliyor

15:13 - Diyarbakır

Diyarbakır’da deprem sonrası Valilikten açıklama

14:20 - Diyarbakır

Diyarbakır’da tarladan tezgâha

14:16 - Diyarbakır

Megaron İnşaat Diyarbakırspor’dan kadroya bir takviye daha

13:26 - Diyarbakır