?>

Geçmişte kervanlar tüketiyordu şimdi kış aylarının vazgeçilmezi

Geçmişte kervanlar tüketiyordu şimdi kış aylarının vazgeçilmezi

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Mardin’de vatandaşlar tarihte Mezopotamya topraklarında kervanların vazgeçilmez yiyeceği olan "peksimet ekmeği"ne yoğun ilgi gösteriyor.Tarihte Mezopotamya topraklarında kervanların vazgeçilmez yiyeceği olan peksimet ekmeği, Mardin halkının yoğun ilgisini görüyor. Fırında kurutularak hazırlanan peksimet, 6 ay kadar bozulmayacak şekilde hazırlanıp sofraların vazgeçilmezi olmayı başarıyor. Kilosu 20 liradan satışa sunulan ekmek, soğuk havaların etkisiyle tadından hiçbir şey kaybetmiyor. Fırınlarda özenle hazırlanan peksimet, kış aylarında daha çok tüketiliyor."Uzun ömürlüdür, 6 ay hiçbir şey olmadan durabiliyor”Peksimet ekmeğinin somun ekmekten daha çok rağbet gördüğünü belirten fırın işletmecisi Mehmet Cengiz, “2 çeşit peksimet ekmeğimiz var. Bir ince, birde kalın peksimetimiz var. İnce olanın bir gün önceden hamuru yapılır ardından kızartma işlemi yapılır. Ertesi gün kesilip saçlara dizilir ve hazır hale gelir. Kalın olanın ise sabahtan hamuru yapılır, satır ile kesilir ardından fırınlanır ve hazır hale gelir. Önce ki gün 15 dakika kızartılması yeterli, bir sonraki gün ise 30 dakika kızartılması yeterlidir. Günlük olarak tüketiliyor, neredeyse normal ekmeğin yerini almış durumda. Uzun ömürlüdür, 6 ay hiçbir şey olmadan durabiliyor" dedi.Kış aylarında ekşimesi daha yavaş olduğundan dolayı kış aylarında daha dayanıklı olduğunu aktaran Cengiz, "Mezopotamya, kervan yollarının üzerinde olduğu için kervanlar peksimeti tercih ediyordu. Uzun yollarda daha dayanıklı olması kervanların tercih etmesine neden oluyordu. Buradan hacca gidenler de yanlarında götürüyordu. Ekmeğin ömrü kısa olduğu için peksimet daha çok tercih ediliyordu. Eskiden kervanlar çok tüketiyordu şuanda kış aylarında daha çok tüketiliyor” şeklinde konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Herkese aynı kemoterapi devri sona erdi

2022-11-09 11:10 - Sağlık

Altay’dan İzmir çıkarması

2022-11-07 12:41 - Spor

İzmir’in acil durum hastanesi hizmete girdi

2022-11-07 12:43 - Sağlık

Bismilli lise öğrencileri yem fabrikasını gezdi

2022-11-09 13:33 - Eğitim

Polisler hastanede lösemi tedavisi gören çocuklarla buluştu

2022-11-05 12:46 - Sağlık

Araç sahiplerine antifriz uyarısı

2022-11-08 10:36 - Ekonomi

Türkiye’de her 10 kişiden 3’ünde trigliserid yüksekliği görülüyor

2022-11-07 12:41 - Sağlık

Tarsus’ta 3 gün festival rüzgarı esti

2022-11-07 12:42 - Kültür Sanat

Tarihi değirmenin restorasyonunda sona yaklaşılıyor (Videolu)

2022-11-09 13:18 - Kültür Sanat

Geçmişte kervanlar tüketiyordu şimdi kış aylarının vazgeçilmezi

2022-11-12 12:06 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Batman’da ’Geçmişten geleceğe’ sergisine yoğun ilgi

11:43 - Kültür Sanat

LC Waikiki’den yeni yıl için hediye seçenekleri

12:47 - Kültür Sanat

UNESCO Kahramanmaraş’ı edebiyat şehri seçti

11:12 - Kültür Sanat

Alvarlı Efe Erzurum’da anıldı

09:03 - Kültür Sanat

Papa’dan sonra İznik’e turizim müjdesi

10:58 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

DTSO’nun Desteklediği Yeni Takım Otobüsü Amedspor’a Teslim Edildi

16:18 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nde Atçılık ve Hippoterapi Merkezi Açıldı

16:09 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kombiler gece ve gündüz nasıl ayarlanmalı?

13:28 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kar Ne Zaman Yağacak?

13:23 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Teknoloji Kullanımının Artışı Psikolojik Sorunları Tetikliyor

12:18 - Diyarbakır