?>

Gramı 2 milyon Dolara satılan arı zehrindeki medittin AİÇÜ tarafından izole edilebildi

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde görev yapan akademisyenler, arı zehri ve arı sütü üzerinde önemli buluşlar yaparak geleneksel tıpta kullanılacak medittin'i izole etmeyi başardı.

Sağlık - 3 yıl önce

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde görev yapan akademisyenler arı sütü ve arı zehri üzerinde yaptıkları çalışmalar kapsamında kıymetli veriler elde etti.
Bilim adamaları tarafından arı sütü üzerinde yapılan çalışmalar kapsamında sütün medikal anlamda nörodejeneratif hastalıklardan tedavisinde ve şeker hastalığında görme kaybına sebep olan glokom hastalığının tedavisine katkı sunduğu tespit etti.
Yürütülen çalışmalar kapsamında yine arı zehrinde merittin izole edilmesi ile birlikte üretimin geliştirilmesinden sonra ülkeye katma değer noktasında katkı sunacağı düşünülüyor.
"Medikal anlamda kullanılabilecek kıymetli veriler elde ettik"
Yaptıkları çalışmalar ile ilgili açıklama yapan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şentürk, "Şuanda Ağrı'da arıcılık ve arı ürünleri üzerine çalışmalar yapıyoruz. Ağrı ve merkez köylerde elde edilen arı sütü üzerine çalışma yaptık ve bu çalışmalar sonucunda medikal anlamda kullanılabilecek kıymetli veriler elde ettik. Bu medikal anlamdaki kıymetli verilerin türleri hakkında detay verecek olursak; bunlar nörodejeneratif hastalıklardan tedavisinden tutunda şeker hastalıklarında görme kaybına sebep olan glokom hastalığı gibi hastalıkların tedavisine kadar birçok hastalık tedavisinde işe yaradığını gördük. Şuanda da bunu makale aşamasına taşımaya çalışıyoruz. Yani Ağrı'dan elde edilen arı sütünün Ağrı ile beraber duyurulması için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.
Buluşun geleneksel tıpa katkı sunacağını belirten Şentürk, "Şuanda yapılan çalışmalar geleneksel tıpta kullanılan şeylerin daha ileri boyutta yani artık modelleme, faz çalışmalarını ilaç olarak kullanma aşamasından dozaj belirleme faz çalışmalarına öncü olacak çalışmalar yapıyoruz, hatta yaptığımız çalışmalarımızın bir kısmı faz1 çalışması ya da tedavi çalışması olarak adlandırılıyor." İfadelerini kullandı.
"… virüslerin öldürülmesi hele hele yeni atlattığımız Covid tedavisinde bile merittin proteinini kullanılabildiğini …"
İzole edilen medittin ile ilgili de açıklama yapan Prof. Dr. Şentürk, "Aynı zamanda yine dünyanın bu alanda sayılı hocalarının görev yaptığı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile birlikte arı zehri ve arı zehrindeki çok kıymetli bir protein olan medittin'i izole etmeye başladık başarılı bir şekilde. Bu medittin'in dünyadaki en yüksek verim oranını neredeyse yüzde 70'ini yüzde 69.2 oranında medittin olduğunu tespit ettik, arı zehrimizde onu da izole edebildik başarılı bir şekilde. Peki, bu ne işe yarıyor? Arı zehrini ister Ağrı'dan ister Van'dan elde edelim merittin elde ettiğimiz sürece 1 miligramını yaklaşık 2 bin Dolar gibi paraya satabildiğimiz kıymetli bir protein bu. Üzerinde farklı farmasotik etkiler çalışıyor, yapılan çalışmalara baktığımızda medikal kullanımın sahasında, antivirallerin yani virüslerin öldürülmesi hele hele yeni atlattığımız Covid tedavisinde bile merittin proteinini kullanılabildiğini ve tamamen doğal olmasının ve çok çok düşük dozlarda olmasından dolayı etkilerini görebiliyoruz. İmkanlarımızı biraz daha geliştirip hem ülkemize katma değer olarak hem de şehrimize büyük bir değer katarak bu işi yapabileceğimize inanıyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Yetimler Vakfı Filistin'e destek yardım standı kurdu

2023-10-21 13:45 - Güncel

Milletvekili Ramanlı'dan DEPSAŞ’a Ziyaret

2023-10-22 11:31 - Siyaset

Sokak hayvanlarının popülasyonu artıyor - ÖZEL HABER

2023-10-22 16:15 - -

UNRWA: Gazze'de 35 meslektaşımız öldürüldü

2023-10-24 16:28 - -

Şanlıurfa’da yılan operasyonu - VİDEOLU

2023-10-22 09:38 - Güncel

Kassam Tugayları, Gazze sınırındaki çatışmada bir işgal askerini öldürdü, 3 işgalciyi yaraladı

2023-10-22 20:36 - Dünya

Diyarbakır’da hafif ticari araç park halindeki kamyonete çarptı: 2 yaralı

2023-10-25 12:00 - Güncel

Bakan Işıkhan'dan emekli ikramiyesi açıklaması

2023-10-26 00:48 - Güncel

2023-2024 YILI HASTANEMİZDE MEVCUT CİHAZLAR İÇİN 8 KISIM 12 AYLIK BAKIM ONARIM İŞİ

2023-10-23 03:05 - Resmi ilanlar

Bakan Özhaseki: Malatya'da 130 bin 419 bağımsız bölüm yapacağız

2023-10-21 13:34 - Güncel

İlgili Haberler

Aydın’da tedavi gören minik hastalara moral oldular

09:49 - Sağlık

Doğum çantasında olmazsa olmazlar

09:52 - Sağlık

Uzmanından uykunun önemi

10:04 - Sağlık

Köyceğiz’de Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği hizmete girdi

11:38 - Sağlık

Spor sonrası her ağrı normal değil

10:39 - Sağlık

Günün Manşetleri

Okullarda yeni dönem başlıyor

14:57 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nden Erasmus+’ta büyük başarı

14:52 - Diyarbakır

Amedspor’dan transfer açıklaması: 3 mevkiye takviye yapılacak

14:00 - Diyarbakır

Diyarbakır’da servis esnafından rayiç ücret tepkisi

13:52 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Gece Gürültüsü Tepki Çekiyor

13:35 - Diyarbakır