?>

526 Yıllık Ayn-i Minare Camii, Diyarbakır’ın Tarihine Işık Tutuyor

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan ve 1499 yılında inşa edilen Ayn-i Minare Camii, özgün mimarisi ve tarihi dokusuyla 500 yılı aşkın süredir hem ibadete hem de zamana tanıklık ediyor.

Diyarbakır - 11 ay önce

 Diyarbakır’ın kadim Sur ilçesinde bulunan, halk arasında "Ayn-i Minare Camii" olarak bilinen Hoca Ahmet Yesevi Camii, 526 yıllık tarihiyle kentin geçmişine ışık tutmaya devam ediyor. 1499 yılında Hoca Ahmed adlı bir hayırsever tarafından yaptırıldığı bilinen cami, bugün hâlâ aktif olarak ibadete açık ve ziyaretçilerini ağırlıyor.
Kesme taşla inşa edilen yapı, özgün mimarisiyle dikkat çekiyor. Özellikle sekizgen gövdeli minaresi, Diyarbakır’daki klasik cami mimarisinden ayrılarak farklı bir yapı dili sunuyor. Cami, küçük ve düzensiz bir avluya sahip olup, son cemaat mahalli iki sütun ve üç kemerden oluşmakta. Ancak bu bölümde geçmişte yapılan aslına uygun olmayan onarımlar, örtü sisteminde bütünlüğün kaybolmasına neden olmuş; alan kısmen kubbe, kısmen de düzensiz tonozlarla kapatılmış durumda.

Mimari yapısıyla da öne çıkan caminin harim bölümü, enine dikdörtgen planıyla tasarlanmış. Ortası çapraz tonozla, yan kısımlar ise beşik tonozlarla örtülen harimde, güney yönünde beş köşeli bir mihrap uzantısı yer alıyor. Mukarnaslı mihrap nişi, dilimli yarım kubbeyle taçlandırılarak yapıya estetik bir boyut kazandırıyor.
Erken Osmanlı mimarisinden izler taşıyan cami, “ters T planlı” zaviyeli camilere benzerlik gösterse de bu tip camilerdeki ayırıcı duvarların burada bulunmaması, Ayn-i Minare Camii’ni özgün kılan önemli bir detay olarak öne çıkıyor. Dış cephedeki taş işçiliği günümüze kadar orijinalliğini korurken, iç mekânda sonradan eklenen çiniler dikkat çekiyor.

Tek katlı ve tek minareli olarak inşa edilen cami, özellikle sekizgen minaresiyle bölgedeki diğer camilerden ayrılıyor. Bugün hem ibadete açık olan hem de yerli-yabancı turistlerin ilgisini çeken Ayn-i Minare Camii, 500 yılı aşkın süredir Diyarbakır’ın kültürel ve mimari mirasını yaşatmaya devam ediyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır 75. Cadde Akşam Saatlerinde Kafe ve Tatlıcılar Dolup Taşıyor

2025-10-14 10:59 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Hantepe Eğitim Şehitleri İlkokulu’nda Gerçeği Aratmayan Tatbikat

2025-10-15 01:45 - Diyarbakır

Diyarbakır’da İpekçilik Yeniden Canlanıyor

2025-10-14 11:22 - Diyarbakır

Diyarbakır Ergani'de Yıldırım Dehşeti! O Anlar Kamerada

2025-10-13 10:05 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Soğuk Hava ile Kelle Paça Talebi Zirveye Ulaştı

2025-10-14 10:26 - Diyarbakır

TikTok Canlı Yayını Suç Makinesini Ele Verdi

2025-10-14 09:24 - Diyarbakır

Bağlar’da İş Yerine Silahlı Saldırı

2025-10-15 10:20 - Diyarbakır

Tahsin Arslan’dan teşekkür mesajı 

2025-10-10 11:20 - Diyarbakır

Diyarbakır’da “Askıda Döner” Dayanışması

2025-10-09 12:34 - Diyarbakır

Diyarbakır Bağlar’da Kontrol Kaybı Sonrası Otomobil Takla Attı: 1 Yaralı

2025-10-09 14:10 - Diyarbakır

İlgili Haberler

İşte Diyarbakır’da çocukların yeni gözdesi

15:47 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 93 yıllık bir ömür, 51 yıllık antika tutkusu

14:58 - Diyarbakır

İstanbul’da Diyarbakır rüzgârı esecek

14:45 - Diyarbakır

Diyarbakır’da tandırın sesi azaldı

14:12 - Diyarbakır

Kulp’ta Bulunan Erkek Cesediyle İlgili Valilikten Açıklama

13:44 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

İşte Diyarbakır’da çocukların yeni gözdesi

15:47 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 93 yıllık bir ömür, 51 yıllık antika tutkusu

14:58 - Diyarbakır

İstanbul’da Diyarbakır rüzgârı esecek

14:45 - Diyarbakır

Diyarbakır’da tandırın sesi azaldı

14:12 - Diyarbakır

Kulp’ta Bulunan Erkek Cesediyle İlgili Valilikten Açıklama

13:44 - Diyarbakır