?>

Hastalıktan kurtulayım derken daha çok hastalanmayın

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Karadaban, gün geçtikçe soğuyan havalar nedeniyle kış hastalıklarının artış gösterebileceğine dikkat çekerek, "Hastalık belirtilerini kendinde hisseden pek çok insan da antibiyotik kullanarak şikayetlerin geçmesini bekliyor. Ancak bilinçsiz antibiyotik kullanımı, antibiyotik direncine neden olarak en hafif hastalıkların bile ağır tablolarla geçirilmesine neden olabiliyor" dedi..

Dünya - 10 yıl önce

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Karadaban, gün geçtikçe soğuyan havalar nedeniyle kış hastalıklarının artış gösterebileceğine dikkat çekerek, "Hastalık belirtilerini kendinde hisseden pek çok insan da antibiyotik kullanarak şikayetlerin geçmesini bekliyor. Ancak bilinçsiz antibiyotik kullanımı, antibiyotik direncine neden olarak en hafif hastalıkların bile ağır tablolarla geçirilmesine neden olabiliyor" dedi.
Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Metin Karadaban, antibiyotik kullanımı konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Antibiyotiklerin, etkili oldukları mikropların yapısal veya metabolik fonksiyonlarını bozarak etkilerini gösterdiklerine dikkat çeken Uzm. Dr. Karadaban, "Ancak antibiyotikleri her hasta olan kullanacak diye bir kural bulunmamakla birlikte bu ilaçların mutlaka doktor kontrolünde kullanılması önerilir. Aksi takdirde vücudun birçok organının fonksiyonlarını bozabilir. Aslında hayat kurtaran bir mucize olarak tıpta kullanılan antibiyotikler kontrolsüz kullanıldığında hayatı tehdit edebilecek durumlara kadar götürebilir. İlaç yeterli dozda ve mümkün olduğu kadar öngörülen süre içinde uygulanmalıdır. Etkisiz dozda veya gerektiğinden daha uzun bir süre ilaç alımı, bakterinin direnç kazanmasını kolaylaştırabilir. İlaç uygulamadan önce hastalardan izole edilen bakteri ile duyarlık testleri yapılarak bu testlerin sonucuna göre, kullanılacak ilaç düzenlenmelidir" diye konuştu.

"Soğuk algınlığına antibiyotik iyi gelmiyor"
Antibiyotiklerin kullanımındaki en büyük hatalardan birinin grip ve soğuk algınlığında kullanılması olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Karadaban, şunları söyledi:
"Grip ve soğuk algınlığı tablolarında antibiyotiklerin yeri bulunmamaktadır ve bu hastalıkların tedavisine de herhangi bir katkı sağlamamaktadır. Hatta yan etkileri açısından hastaya zarar bile verebilir. Soğuk algınlığı ve gripte etken virüslerdir ve antibiyotik kullanımının tedavide yeri yoktur. Antibiyotikler ise bakterilere karşı etkili olan ilaçlardır ve soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda kullanıldığında bu hastada yan etki oluşumuna neden olabilmektedir. Bu durumda hastaların doktor kontrolünde soğuk algınlığına direkt etki eden ilaçlar kullanmaları önerilmektedir."

"Türkiye’de antibiyotik kullanımı çok fazla"
Antibiyotiklerin etkili kullanılmasındaki önemli noktalardan birinin de reçeteye yazılmaları olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Karadaban, şunları kaydetti:
"Elektronik reçete verileri üzerinden yapılan çalışmalarda, il, ilçe ve hekimler bazında Türkiye’nin akılcı ilaç kullanımı ve antibiyotik kullanımı tablosu incelendiğinde 2013 yılında her yazılan 100 reçetenin 35’inde antibiyotik reçete edildiği ifade edilmektedir. Yani yaklaşık olarak her 3 reçetenin birinde antibiyotik bulunmaktadır. Türkiye’de bir yılda 160 milyon kutu antibiyotik tüketiliyor olduğu gerçeği, toplum için bir tehlike sinyalidir. Türkiye’de toplam ilaçlar içerisinde antibiyotik kullanımı yüzde 20’lerdeyken bu dünyada yüzde 10’lardadır."

"Antibiyotiklere karşı mikropların direnci artıyor"
Antibiyotikler nedeniyle mikroplara karşı direnç hızla artarken mücadele yöntemlerinin yetersiz kalabileceğine ve bu durumun toplumun geleceğine dair ciddi bir tehdit oluşturduğuna işaret eden Uzm. Dr. Karadaban, "Direnç sorunu bu şekilde devam ettiği takdirde çok hafif hastalıklar bile yaşamı tehdit eder hale gelebilir. Bu nedenle doğru ve bilinçli ilaç kullanımı için mutlaka toplumsal farkındalık oluşturulmalıdır" dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Siirt merkezli 10 ilde FETÖ operasyonu: 18 gözaltı

2016-11-30 00:00 - Siyaset

Batman Üniversitesi öğrencileri Güneş Evi’ni ziyaret etti

2016-12-05 00:00 - Ekonomi

Siirt şehir merkezine doğalgaz verilmeye başlandı

2016-11-30 00:00 - Ekonomi

Bakan Soylu, Diyarbakır’da

2016-12-03 00:00 - Siyaset

Başbakan Yıldırım’dan ″Dünya Engelliler Günü″ mesajı

2016-12-03 00:00 - Siyaset

AK Partili Metin Külünk Diyarbakır’da

2016-12-04 00:00 - Siyaset

AK Parti esnaf ziyaretlerini sürdürüyor

2016-12-04 00:00 - Siyaset

AK Parti Harran İlçe Kadın Kolları Başkanı Biter:

2016-12-01 00:00 - Siyaset

İstasyona dönen ambulans alev aldı

2016-12-07 00:00 - Siyaset

3 bin dolar bozdurana 200 TL’lik banyo seti hediye

2016-12-05 00:00 - Eğitim

İlgili Haberler

Yunanistan Alevlerle Mücadele Ediyor

16:43 - Dünya

Venezuela'da Depremin Bilançosu Ağırlaşıyor

10:47 - Dünya

Trump NATO Zirvesi İçin Ankara’da

14:25 - Dünya

Ali Hamaney İçin 6 Günlük Cenaze Töreni

09:57 - Dünya

Defalarca Soyuldu, Bu Kez Hırsızlara Tuzak Kurdu

14:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Bağlar’da Yaz Kur’an Kursu Öğrencilerine Anlamlı Buluşma

14:10 - Eğitim

Çınar'da Hafriyat Kamyonu Devrildi

12:50 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Minik Hasan Nadir Görülen Hastalıktan Kurtuldu

12:34 - Diyarbakır

Diyarbakır Final Okulları'ndan YKS'de dikkat çeken başarı

12:24 - Diyarbakır

Çermik’te İncir Bereketi

12:18 - Diyarbakır