?>

Hazır giyime yenik düşen terzilik mesleği tamirciliğe dönüştü

Peygamber mesleği terzilik, hazır giyim nedeniyle bitme noktasına geldi. Yok olmaya yüz tutan terzilik mesleği, son yıllarda şimdilerde tamir ve onarım işiyle ayakta kalmaya çalışıyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

İnsanların kıyafet diktirmek için sıraya girdiği ve bir zamanların en gözde meslekleri arasında bulunan terzilik, son yıllarda özellikle hazır giyim karşısında ciddi bir değer kaybetti.
Seri üretim, hazır giyime karşı direnemeyen terziler, şimdilerde ise yaptıkları tamir ve onarım işiyle hayatta kalma mücadelesi veriyor.
Eski günlerinden adeta eser kalmadığını vurgulayan terziler, ayrıca kalfaların da yetişmemesi nedeniyle mesleklerinin ileriki yıllarda tarihe karışacağını ifade etti.
Batman'da 24 yıldan beri terzilik yapan Veysi Doğan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların artık elbiselerini sadece tamire getirdiğini söyledi.

Veysi Doğan

"Terzilikte güzel bir gelir vardı"

Daha önce insanların haftalar öncesinden elbise diktirmek için sipariş verdiğini belirten Doğan, "Çocukluktan beri terzilik mesleğini yapıyorum. Daha önce takım elbise dikiyorduk ve terzilikte güzel bir gelir vardı. Ama şu anda takım elbise diken olmadığı için tamire yöneldik. Daha önceleri dini bayramlar yaklaştığında millet 20 gün önce terziye gelip ölçülerini veriyordu. Bizlerde takım elbiselerini dikerdik." dedi.

"Tamir yaparak geçimimizi sağlıyoruz"

Elbise fiyatlarındaki artışın da tamir işini artırdığını ifade eden Doğan, şöyle devam etti:
"Hazır giyime yöneldikleri için millet artık terziye elbise dikmeye gitmiyor. Çoğu kumaşçı terzilerde şu anda boşta oldukları için sadece tamir yapıyorlar. Ayrıca fiyat yüksekliğinden dolayı çoğu insan eski elbiselerini tamir etmeye getiriyor. Burada sökük, yanık, kısaltma ve fermuar değişimi gibi elbiselerde birçok tamir yapıyoruz. Hazır giyimde çeşit çoğaldığı için şu anda tamir yaparak geçimimizi sağlıyoruz."

Yunus Yargın

Batman'da 20 yıldır terzilik mesleğini sürdüren bir diğer terzi ustası Yunus Yargın ise terzilik mesleğinin hazır giyim karşısında büyük bir ivme kaybettiğini söyledi.

"Terzilik bitme aşamasına geldi"

Yargın, "Terzilik mesleği teknolojinin gelişmesi ve hazır giyimin artmasıyla diğer eski meslekler gibi geriye gitmektedir. İnsanlarımızın da hemen işim olsun ve bitsin demesinden dolayı terzilik yavaş yavaş bitme aşamasına geldi. Biz de onu göz önünde bulundurarak tamire yöneldik. Eski ustalarımız var, şu anda onlarda bırakırsa terzilik tamamen bitecektir. Bizim gibi eski terzilerde talep bu yönde olduğu için mecburen tamire yönelmeye başladık. Bununda ne zamana kadar gideceğine bakıyoruz." dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

Bölgenin 2'inci AVM'si yıkıldı

2023-12-17 12:39 - Diyarbakır

Başkan Yalçın TİTAK’ta 4. döneme başladı

2023-12-18 15:53 - Diyarbakır

İnanç Krizi ve Çıkış Önerileri paneli

2023-12-20 15:19 - Diyarbakır

Ticaret Bakanlığı lokanta ve kafelere fiyat listesi zorunluluğu getirdi

2023-12-19 06:58 - Ekonomi

film gibi olay kamerada!

2023-12-18 10:56 - Asayiş

Cizreli öğrenciler Yerli Malı Haftasını TOGG ile kutladı

2023-12-15 14:35 - Ekonomi

Dev tekstil fabrikası Cizre'de geçim kaynağı oldu

2023-12-17 12:56 - Bölge

Diyarbakır'da otomobil çöp kamyonuna çarptı: 2 ölü

2023-12-18 11:46 - Asayiş

Brent petrol fiyatı haftaya artışla başladı   

2023-12-18 10:04 - Ekonomi

Düzensiz göçmenler sondanda kurtarıldı

2023-12-19 10:15 - Asayiş

İlgili Haberler

Kuru meyve ihracatında hedef pazar Hindistan

13:54 - Ekonomi

Gümrüklerde 81 milyar 970 milyon liralık kaçakçılık önlendi

12:19 - Ekonomi

Bu elma dalından kopartıldıktan sonra 6 ay boyunca tüketilebiliyor

12:20 - Ekonomi

Kocaelili çiftçinin biberiyesi kozmetik ürününe dönüşüyor

12:25 - Ekonomi

Bereketli hasatta kavun tarlada kilosu 10 TL’den alıcı buluyor

10:31 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bakan Kacır’dan Dicle Üniversitesi’ne TEKNOFEST övgüsü

15:28 - Diyarbakır

TEKNOFEST’te gençlerden geleceğe dokunan projeler

15:20 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kışlık Peynirler soğuk hava depolarında bekliyor

15:18 - Diyarbakır

Diyarbakır’da dahiliye uzmanları ve hemşireler kongrede buluştu

15:08 - Diyarbakır

Uçurtmalar Diyarbakır semalarında Filistinli çocuklar için yükseldi

14:35 - Diyarbakır