?>

İki eğitimcinin arkeolojiye yolculuğu sergi oldu

Kültür Sanat - 1 yıl önce

Emekliye ayrılan iki eğitimcinin arkeoloji merakı seramik kursuyla beraber sanata dönüştü.
Emekli olan eğitimciler Seher Selma Yazıcı ve Zarife Handan Demirel, MTSO Sanat Galerisinde, ‘İlk-el’ isimli seramik sergisi açtı. İki eğitimcinin arkeoloji ilgisi, seramik kursu aracılığıyla zamanla profesyonel hale geldi. Yolculuklarını kısa sürede bir sergide buluşturan eğitimciler, çalışmalarını sanatseverlerin beğenisine sundu. Çatalhöyük Örenyeri temalı 40 civarında heykel ve rölyef çalışmasının yer aldığı sergi, hem Anadolu medeniyetlerini hem de Anadolu tarihinden bu yana kadının toplum içindeki yerini anlamaya yardımcı oluyor. Sergi açılışına, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Meclis Başkanı Hamit İzol’un yanı sıra sanatseverler katıldı.
"İnsan bir öykü kurup, onu yaşıyor"
Sergi açılışında konuşan Seher Selma Yazıcı, matematik öğretmenliğinden emekli olduktan sonra sanatla ilgilenmeye başladığını ve seramik çamuruyla tanışmasının ardından kendini bu alanda geliştirdiğini anlattı. Arkeolojiyi sevdiğinden ve bu ilgisini sanatla buluşturduğundan bahseden Yazıcı, "Yaklaşık 3 yıl üzerinde çalıştığım bu sergide, 20 civarında eserimle, tarih öncesi mitolojiye dayanan heykel ve rölyefler yaptım. Tema olarak, dişil-kadın algısının toplumsal dönüşümünü ele aldım" dedi.

"Amacım, Anadolu medeniyetlerini genç kuşaklara anlatmak"

Edebiyat öğretmenliğinden emekli olduktan sonra sanatla ilgilenmeye başladığını anlatan Zarife Handan Demirel ise atölyelerde aldığı sanat eğitimleriyle kendini geliştirdiğini söyledi. En çok ilgisini çeken, dünyanın bilinen ilk kenti ve insanlık tarihinin başlangıç yeri olma özelliğiyle Çatalhöyük’ü çalışmalarında konu aldığını aktaran Demirel, "Çatalhöyük’ü araştırdıkça, tarihten bu yana insanoğlunun duygu ve temel ihtiyaçlarının aşağı yukarı aynı olduğunu gördüm. Özellikle duvar resimlerindeki desenlerinden (savaş, hayvan, av sahneleri) çok etkilendim ve sergimin görsellerini oluşturdum. Ancak çalışmamın asıl amacı, Anadolu medeniyetlerinin ne kadar eski ve günümüzle bağlantılarının bildiğimizden çok fazla olduğunu özellikle genç kuşaklara göstermekti" diye konuştu.
17 Mart’a kadar devam edecek sergi, hafta içi 08.30-18.00, cumartesi ise 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Kars’ta hasta buzağısını aracıyla veterinere getirdi

2025-02-22 14:48 - Güncel

Marka hakkı ihlali nedir!

2025-02-21 16:06 - Bilim ve Teknoloji

2025'te Madeni Para Üretimi Dönüşüme Giriyor

2025-02-21 14:00 - Ekonomi

Diyarbakır'ın en zenginleri nerede yaşıyor

2025-02-18 14:34 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Tramvay Projesine Yeni Düzenleme!

2025-02-17 16:32 - Diyarbakır

Siverekli çocuklar karacadağ’da unutulmaz bir gün geçirdi

2025-02-16 10:57 - Güncel

Ahlat Devlet Hastanesine yeni bilgisayarlı tomografi cihazı kazandırıldı

2025-02-19 14:53 - Sağlık

Kansere Gülümse Derneği, Diyarbakır'da Kanser Hastalarına Umut Oluyor

2025-02-20 16:20 - Diyarbakır

Tarihi Surlar dikkat çekiyor

2025-02-16 14:57 - Diyarbakır

Diyarbakırlı Sporcu Sudenaz Karabulut Türkiye Şampiyonu Oldu

2025-02-16 11:02 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Ramazan sahnesinde Alp Arslan rüzgarı

11:30 - Kültür Sanat

Koza Han’da masalar geri döndü, vatandaş yeniden tarihle buluştu

09:52 - Kültür Sanat

"Orman Koruyucuları" hem eğlendirdi hem öğretti

10:29 - Kültür Sanat

Uçakta Sıcak Lahmacun Dönemi Başladı

12:10 - Kültür Sanat

Öğrenciler marşla girdi, mehterle karşılandı

00:57 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

DİCLE ÜNİVERSİTESİ'NDEN TARİHİ BESYO HAMLESİ

10:19 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 8 katlı apartman boşaltıldı

02:49 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Akaryakıt Fiyatları 66 TL’yi Geçti

22:51 - Diyarbakır

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış’tan Polislerle İftar Buluşması

22:36 - Diyarbakır

Çüngüş’te Otomobil Bariyerlere Çarptı

20:59 - Diyarbakır