?>

İsotun acı serüveni

Türkiye’nin yemeklik pul biber ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Şanlıurfa’da isotun zahmetli üretim süreci başladı.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Bölge - 1 yıl önce

Tadı ve kokusuyla birçok yemeğe lezzet katan, çiğ köftenin olmazsa olmazı pul biber, kavurucu sıcakta zahmetli bir sürecin ardından tezgahlardaki yerini alıyor. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile birlikte sulu tarımın yaygınlaştığı Şanlıurfa’da ilkbaharda ekilen, bakım ve sulamanın ardından hasat edilmeye başlanan kırmızı renkteki biberler, kamyonlarla pazarlarla getiriliyor. İsot üreticileri tarafından pazarlardan veya tarlalardan satın alınan biberler, çalışan kadınlar tarafından yıkandıktan sonra saplarından ve çöplerinden ayıklanıyor. Daha sonra özel makinelerden geçirilen biberler yere serilen bezlerin üzerinde kurutulmaya bırakılıyor. Çeşitli işlemlerden geçen biberler, isot veya biber reçeline dönüşüyor. Kentte zaman zaman 40 dereceyi aşan sıcak hava altında çalışan işçiler, aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Şanlıurfa’nın tescilli ürünü isot, bu yıl tezgahlarda kalitesine göre kilogramı 300 ila 350 lira arasında satışa sunulması bekleniyor.
30 yıldır mesleğini sürdürüyor
Şanlıurfa’da 30 yıldır isot yapımında çalışan 70 yaşındaki Emine Işıkay, “Önce elle temizliyoruz. Ondan sonra makineye parçalamaya gönderiyoruz. Makinede parçalandıktan sonra bezlerin üzerine seriyoruz. 2-3 gün kurutulmaya bıraktıktan sonra tekrar topluyoruz ve karartmaya bırakıyoruz. Karartma yapıldıktan sonra tekrar kuruması için bezlere seriyoruz. Son olarak makiden geçirilerek pul biber yapılır. Çiğköfte ve lahmacun için hazır oluyor” dedi.
İsot üreticisi Yakup Işıkay, sezonu açtıklarını belirterek, “Bismillah diyerek yeni sezonumuza başladık. Hayırlı olur inşallah. Sabah hal pazarına gidip tarladan yeni toplanan biberleri alıp getirdim. Bunun pul biber olarak hazır hale getirilmesi bir haftayı buluyor. Sıcak hava ile birlikte biberin acılığı işimizi zorlaştırıyor. Hava sıcaklığı gün oluyor 45-46 dereceye çıkıyor. Bu yüzden zaman zaman elimiz vücudumuz yanıyor ve zor oluyor” diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Eğil, Diyarbakır'ın Hafta Sonu Vazgeçilmez Destinasyonu

2024-07-07 15:33 - Diyarbakır

Diyarbakırlılar Akşam Saatlerinde Tarihi On Gözlü Köprü Akın Ediyorlar

2024-07-05 14:33 - Diyarbakır

13 ilde "Sibergöz-50" operasyonları: 24 gözaltı

2024-07-08 08:14 - Asayiş

HÜDA PAR 5. Olağan Büyük Kongresi başladı

2024-07-07 11:18 - Siyaset

Cinnet getiren adam katliam yaptı: 3 ölü, bir yaralı

2024-07-07 13:39 - Asayiş

Genç yaşında idam edilen bir alim: Şehit İbrahim Edhem

2024-07-06 10:11 - Güncel

İşgalcilerin Han Yunus katliamında şehid sayısı 29'a yükseldi

2024-07-10 09:17 - Dünya

Diyarbakır'da 74 yaşındaki adam evde ölü bulundu

2024-07-09 11:25 - Diyarbakır

Diyarbakır'da çeteye 'Demir' operasyonu: 10 gözaltı

2024-07-07 11:24 - Diyarbakır

HÜDA PAR 5. Olağan Büyük Kongresi bugün yapılacak

2024-07-07 06:48 - Siyaset

İlgili Haberler

Kuraklık Zivzik narında verimi yarı yarıya düşürdü

12:03 - Bölge

Karaköprü’de Su Ürünlerine Sıkı Denetim: Doğal Kaynakların Korunması İçin Kontroller Arttı

17:18 - Bölge

500 Yıllık Osmanlı Mirası Mevlevihane Yeniden Hayat Buldu

15:16 - Bölge

Tunceli’de minikler, derse sporla hazırlandı

14:54 - Bölge

Son dakika Van'da deprem mi oldu?

11:45 - Bölge

Günün Manşetleri

Diyarbakır-Şanlıurfa Yolunda Yağmur Sonrası Zincirleme Kaza

15:39 - Diyarbakır

Vali Zorluoğlu, esnafın sorun ve taleplerini dinledi

15:19 - Diyarbakır

Diyarbakır'da 400 Yıllık Dükkânda Gelenek Yaşatılıyor

14:42 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 11 Ayda 34 Ölü5 Bin 635 Yaralı

14:33 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Sağanak Yağmur Hayatı Felç Etti

13:17 - Diyarbakır