?>

Kaybolmaya yüz tutan taş oymacılığı mesleğinde yeni ustalar yetişiyor

Şanlıurfa’da kaybolmaya yüz tutmuş taş oymacılığı mesleği, üniversiteli öğrencilerin ellerinde yeniden hayat buluyor. Şanlıurfa’da geleneksel mimarinin yapı malzemesi olan Urfa Taşı, öğrencilerin ellerinde işlenerek yeniden hayat buluyor. Kaybolmaya yüz tutan meslekte, yeni ustaların yetişmesiyle taş sanatının nesilden nesille aktarılması hedefleniyor.

Bölge - 2 yıl önce

Şanlıurfa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda, Mimari Restorasyon Programı kapsamında Dr. Öğretim üyesi Hülya Öztürk Tel ve Öğretim Görevlisi Dr. Mahmut Karaçizmeli tarafından yürütülen süsleme ve onarım teknikleri dersinde öğrenciler, Urfa Taşı üzerinde çalışarak geleneksel el sanatını sürdürüyor. Haftanın belirli günlerinde gerçekleştirilen eğitimde öğrenciler, kaybolmaya yüz tutmuş bu mesleği öğrenerek gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyorlar. Urfa Taşı üzerinde yapılan motifli süslemeler, özellikle camiler olmak üzere kentin tarihi konakları, evleri ve sokaklarında tekrar hayat buluyor.
Harran Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hasan Şahin, öğrencilerin kentteki tüm restorasyon ve onarım projelerinde görev aldığını belirterek, taş işleme ve onarım dersi ile geleneksel taş işleme sanatını canlandırmayı hedeflediklerini ifade etti. Şahin, atölyede öğrencilerin el becerisiyle Urfa'nın kadim taş işleme kültürünü yeniden canlandırmayı amaçladıklarını ve bu sayede kent mobilyası, parklar ve bahçelerde örneklerinin sergilenmesini ve Urfa taşının mimari alanda daha yaygın kullanımını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Şanlıurfa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 2. sınıf öğrencisi Zeliha Acemoğlu, atölyede tarihi evlerdeki süslemeleri taşlar üzerinde canlandırdıklarını, tarihi yapıların süslemelerinin fotoğraflarını çektikten sonra bu süslemeleri taş üzerinde gerçekleştirdiklerini belirtti. Öğrenci Abdulkadir Çiftçi ise Urfa'nın tarihi bölgelerini gezip, oradaki motifleri taşlar üzerinde işleyerek şehrin tarihini yeniden hayata döndürmeye çalıştıklarını ifade etti.
Haftanın Öne Çıkanları

İşte Sosyal medyanın yan etkileri?

2024-01-23 17:11 - Bilim ve Teknoloji

FAA'dan Boeing 737 MAX 9 açıklaması

2024-01-25 09:36 - Bilim ve Teknoloji

İhtisas üniversiteleri marka olmak için yarışıyor

2024-01-24 16:40 - Bilim ve Teknoloji

Bakan Kacır: En önemli hedeflerimizden biri uzay sanayini geliştirmek

2024-01-24 11:20 - Bilim ve Teknoloji

Diyarbakır'ın Tarih Boyunca Değişen İsimleri ve Zengin Kültürü

2024-01-30 10:29 - Diyarbakır

T.C. BİSMİL 2. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNDEN

2024-01-29 03:00 - Resmi ilanlar

Şırnak için yoğun kar uyarısı!

2024-01-25 15:52 - Bölge

Diyarbakır’da ay'ı hiç böyle gördünüz mü?

2024-01-26 10:13 - Diyarbakır

Yarıyıl tatili etkinlikleri dolu dolu sürüyor

2024-01-28 12:09 - Eğitim

1 ayda 240 trafik kazasında 6 kişi hayatını kaybetti

2024-01-26 10:09 - Asayiş

İlgili Haberler

Yıkımın Ardından Kurulan Merkezler Esnafı Ayakta Tuttu

14:31 - Bölge

Konutlar Yükseliyor Gözler Şimdi Konteyner Çarşılarında

12:36 - Bölge

Kentsel dönüşümle birlikte yeşil alanlar da artıyor

13:25 - Bölge

Malatya'da barajlar doldu taştı

10:39 - Bölge

Geceyi süsleyen ’Mavi Dolunay’ Van’da böyle görüntülendi

00:10 - Bölge

Günün Manşetleri

Amedspor’dan Süper Lig Öncesi Kritik Hamle

17:43 - Diyarbakır

Bayramda Eğil’e Ziyaretçi Akını

16:00 - Diyarbakır

Basın Dünyasının Önemli İsimlerinden Vali Zorluoğlu’na Ziyaret

15:51 - Diyarbakır

Ahmed Arif büstü Sil Baştan

14:10 - Diyarbakır

Bahar Şenliği İçin Geri Sayım Başladı

13:57 - Diyarbakır