?>

Kesilmiş hazır etler kurban yerine geçer mi?

Vaiz Abdullah Gökalp, Kurban Bayramına sayılı günler kala kesilecek kurbanların mahiyetine ilişkin merak edilen soruları yanıtlayarak, kurbanın, "Allah için, Allah'a yaklaşmak adına kan akıtmak" olduğunu söyledi.

Bölge - 1 yıl önce

Kurban Bayramı yaklaştıkça, AVM ve zincir marketlerde "kurbanlık et" satışı yapılmaya başlandı. Hazır alınan kurban paketlerinin kurban niteliği taşımadığını belirten Cizre Müftülüğü Vaizi Abdullah Gökalp, bir etin kurban eti sayılabilmesi için şartları haiz olan hayvanların, yine kurban niyetiyle kesilmesiyle mümkün olabileceğini söyledi.

"Marketlerden alınan, kilo ile satılan, hazır paket etler kurban yerine geçmez" Kurban ibadetinin Allah katında geçerli olabilmesi için bazı nitelikler taşıdığını aktaran Vaiz Gökalp, "Kurban Bayramı derken aklımıza öncelikle kurban gelmektedir. Kurban, Cenab-ı Allah'a yaklaşmak amacıyla yapılan bir ibadettir. Tabii bu ibadetin Allah katında geçerli olabilmesi için öncelikle bazı nitelikleri taşıması lazım. Kurban deyince Hazreti İbrahim'in, oğlu İsmail'i kurban edeceği sırada Cenab-ı Allah'ın ona kurban göndermesi aklımıza geliyor. Kurban dediğimiz zaman Allah için, Allah'a yaklaşmak adına kan akıtmak demektir. Kurban olabilmesi için kurban edilecek hayvanın bizzat kesilmesi gerekiyor. Bu anlamda marketlerde hazır olarak satılan etlerin kurban olarak geçmesi mümkün değildir. Alınan etler sadaka niyetine dağıtılabilir ama kurban niyetiyle dağıtılamaz." diye konuştu.

Kurban Bayramında kesilecek kurbanın süresinin mezheplere göre değiştiğine işaret eden Gökalp, bu sürenin bayram namazından sonra başladığına vurgu yaptı.
Bayram namazından sonra başlayan kurban kesim süresinin Şafi Mezhebine göre bayramın 4. günü güneş batıncaya kadar devam ettiğini aktaran Gökalp, Hanefi Mezhebine göre ise bayramın 3. günü ikindi vaktine kadar kurbanların kesilmiş olması gerektiğini kayddetti.

"Vekâlet yoluyla da kurban kesimi yapılabilir" Niyet, kurbanlık şartına haiz hayvan ve zamanlamaya dikkat çeken Gökalp, "Bu şartları yerine getirmediği için marketlerden alınan, kilo ile satılan, hazır paket etler kurban yerine geçmez. İmkânı olanın kendi kurbanını kendisinin kesip dağıtmasıdır. Ancak içinde bulunduğumuz durumlarda özellikle Afrika ve Filistin, Gazze gibi İslam ülkelerindeki kardeşlerimize yardım etmek için vekâlet yoluyla da kurban kesimi yapılabilir. Yeter ki kurban kesilsin, vekâlet yoluyla da yapılabilir. Müvekkil vekâlet eden kişiye kurbanlık teslim ettiğinde niyetini söyleyecek, vekil de kurbanını kestiğinde müvekkilin şahsı adına ve niyetiyle kurbanı kesmesi gerekiyor. Bu şekilde vekâletle de kurban kesilebilir." diye konuştu.

"Rabbimiz biz Müslümanlara böyle güzel günlerde özellikle ihtiyaç sahiplerini unutmamak adına böyle bir ibadeti meşru kılmıştır"
Gökalp, "Kurban, Şafii Mezhebi'nde sünnet-i müekkededir. İmkânı olan Müslümanların bu sevaptan mahrum olmamaları gerekiyor. Hanefi Mezhebi'nde ise vaciptir. Ayeti Kerime'de 'Rabbin için namaz kıl ve kurban kes' buyruluyor. Kevser Süresi'nde Rabbimiz, biz Müslümanlara böyle güzel günlerde özellikle ihtiyaç sahiplerini unutmamak adına böyle bir ibadeti meşru kılmıştır. Peygamber Efendimiz Aleyhisselatu Vesselam'ın kendisi de iki tane koç kesmiştir. İslam dininde kurban deyince özellikle keçi, koyun, sığır, inek ve deve kurban kesilebilir. Kurban; normalde 1 yaşını doldurmuş ve 2 yaşına girmiş olması gerekiyor. Ancak 1 yaşını tamamlamamış da olsa 6 aydan sonra eğer 1 yaşındaymış gibi bir görünümde ise de kesilebilir, denilmiştir. Küçükbaş hayvanlar bir hisse bir kişi için geçerlidir. Büyükbaş hayvanlarda 7 kişi ortaklaşa kesebilir. Hanefi Mezhebi'nde 7 kişilik ortak hisseli kurbanlarda hepsinin niyeti kurban olmalıdır. Şafi Mezhebi'nde ise niyetler farklı olabilir. Bu anlamda kestiğimiz kurbanlara Şafii ve Hanefi Mezhebine göre niyetimizi öncelikle tavsiye etmemiz lazım." dedi.
Son olarak Gökalp, "Bu vesile ile Cenab-ı Allah hayırlı bayramlara kavuşmayı cümlemize nasip eylesin. Kurban vesilesiyle de İslam coğrafyasının ve özellikle Gazze'nin kurtuluşuna vesile eylesin." temennisinde bulundu. 
Haftanın Öne Çıkanları

Ro'nun Yaradılış Yolculuğu: Necdet Yentürk'ün İlk Kitabı Çıktı

2024-06-03 15:37 - Kültür Sanat

ANKA III, HÜRJET ile kol uçuşu yaptı

2024-06-06 07:37 - Bilim ve Teknoloji

Diyarbakır'da Roman Karakterleri Sergisi

2024-06-03 16:40 - Diyarbakır

Sosyal Medya Uzmanı Kılınç: "Sosyal Medya'da mahremimizi paylaşmaktan kaçınmalıyız"

2024-06-06 13:27 - Bilim ve Teknoloji

Şırnak'ta "Havacılık ve Uzay Teknolojileri Proje Şenliği" düzenlendi

2024-06-02 11:14 - Bilim ve Teknoloji

Türksat 6A fırlatma işlemleri için 4 Haziran'da ABD'ye gidecek

2024-06-02 13:25 - Bilim ve Teknoloji

LGS soru ve cevap anahtarları yayımlandı

2024-06-02 14:10 - Eğitim

Psikolog Sayar: Bir insan sosyal medyada tüm anını yaymamalıdır

2024-06-07 13:30 - Bilim ve Teknoloji

Şanlıurfa’da av ve silah bayisinde patlama

2024-06-08 10:46 - Asayiş

Güneş Sistemi'nde Nadir Gökyüzü Olayı: Altı Gezegen Aynı Hizada

2024-06-02 11:46 - Bilim ve Teknoloji

İlgili Haberler

Kuraklık Zivzik narında verimi yarı yarıya düşürdü

12:03 - Bölge

Karaköprü’de Su Ürünlerine Sıkı Denetim: Doğal Kaynakların Korunması İçin Kontroller Arttı

17:18 - Bölge

500 Yıllık Osmanlı Mirası Mevlevihane Yeniden Hayat Buldu

15:16 - Bölge

Tunceli’de minikler, derse sporla hazırlandı

14:54 - Bölge

Son dakika Van'da deprem mi oldu?

11:45 - Bölge

Günün Manşetleri

Diyarbakır-Şanlıurfa Yolunda Yağmur Sonrası Zincirleme Kaza

15:39 - Diyarbakır

Vali Zorluoğlu, esnafın sorun ve taleplerini dinledi

15:19 - Diyarbakır

Diyarbakır'da 400 Yıllık Dükkânda Gelenek Yaşatılıyor

14:42 - Diyarbakır

Diyarbakır’da 11 Ayda 34 Ölü5 Bin 635 Yaralı

14:33 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Sağanak Yağmur Hayatı Felç Etti

13:17 - Diyarbakır