?>

Kira artış oranı düştü ama o ilimizde fiyatlar değişmedi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı mart ayı enflasyon verilerine göre, Nisan ayında kira sözleşmesini yenileyecek kiracılar için uygulanacak artış oranı yüzde 51,26 oldu. Bu oranın, geçtiğimiz aya göre yaklaşık 2 puanlık bir düşüş anlamına geldiğini ifade eden Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar, "Kira oranı artışının düşmesinin çok bir etkisi olmaz, Antalya’da bir fiyat artışı ya da düşüşü diye bir şey

Ekonomi - 1 yıl önce

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı mart ayı enflasyon verilerine göre, Nisan ayında kira sözleşmesini yenileyecek kiracılar için uygulanacak artış oranı yüzde 51,26 oldu. Bu oranın, geçtiğimiz aya göre yaklaşık 2 puanlık bir düşüş anlamına geldiğini ifade eden Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar, "Kira oranı artışının düşmesinin çok bir etkisi olmaz, Antalya’da bir fiyat artışı ya da düşüşü diye bir şey söz konusu değil" dedi.

Nisan ayı kira artış oranı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı mart ayı enflasyon verileriyle birlikte belli oldu. 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 51,26 olarak açıklandı. Buna göre, nisan ayında kira kontratını yenileyecek olan kiracılar için azami zam oranı yüzde 51,26 olacak.

"Konut sayısı yetersiz"

Antalya Emlakçılar İş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, kira artış oranının düşmesinin kentteki kiralara yansımayacağını söyledi. Çağlar, "Yüzde 2’lik düşüş çok büyük bir fark sağlamaz. Zaten sözleşmeler yılda bir yenileniyor ve kira artışı o dönemde geçerli TÜFE oranına göre yapılıyor" dedi.

Antalya’da kiralık konut bulmanın hâlâ zor olduğunu belirten Çağlar, özellikle yaz sezonu öncesi talebin daha da arttığını dile getirdi. Çağlar, "Yaz sezonu yaklaşıyor. Kente hem yaz tatiline gelenler hem de sağlık hizmeti almak için gelen vatandaşlar var. Ancak kiralık konut sayısı yetersiz. Bu da fiyatların düşmesini zorlaştırıyor" ifadelerini kullandı.
"Yeni kiralar, piyasa şartlarına göre belirlenir"

Başkan Çağlar, Antalya’da en düşük kira bedelinin 12-13 bin TL’den başladığını, sahil bandı gibi bazı bölgelerde bu rakamın daha da yükseldiğini belirtti. Çağlar, "Bugün biri ev kiralayacaksa, çevredeki kira ortalamasına bakar. Artış oranı sadece mevcut kiracılar için önemlidir. Yeni kiralar, piyasa şartlarına göre belirlenir" diye konuştu.

Öte yandan, Temmuz 2024 itibarıyla yürürlükten kalkan yüzde 25’lik zam sınırı sonrasında, kiracılar için artış oranı yeniden TÜFE ortalamasına göre hesaplanmaya başlandı.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Tavşanlı’da YKS’ye hazırlanan öğrencilere motivasyon semineri

2025-03-28 14:22 - Eğitim

Hintliler ve Kürtler: Dilsel ve Kültürel Bağlantılar Üzerine Bir İnceleme

2025-04-03 15:47 - Kültür Sanat

Zülkifl ve Elyesa Peygamberlerin Kabirlerine Ziyaretçi Akını

2025-04-03 09:18 - Diyarbakır

Bismil’deki Şeyh Eşref Cengiz Türbesi Bayramda Ziyaretçi Akınına Uğradı

2025-03-31 23:33 - Diyarbakır

Altın alanlar dikkat: Diyarbakır Kuyumcular Odası Uyardı

2025-04-03 12:20 - Diyarbakır

Mardin’de turizm polisi görev başında

2025-04-02 11:14 - Bölge

Diyarbakır Şehir Hastanesi’nde Sona Yaklaşılıyor

2025-03-31 23:48 - Diyarbakır

1 Nisan Şakaları: Geleneksel Mizahın Yükselişi

2025-04-01 14:29 - Diyarbakır

Türkeli Suffe Kur’an Kursu ilk hafızlarını yetiştirdi

2025-03-28 13:07 - Eğitim

Diyarbakır'da Sağanak Yağmur, Ramazan Bayramı Coşkusunu Etkiledi

2025-03-30 22:50 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Sarı devler ayçiçeği tarlalarında: Günler süren hasat saatlere indi

10:15 - Ekonomi

Balıkçılar bol avlanan palamut için mola istiyor

10:18 - Ekonomi

Erdemir Romanya, Avrupa’nın elektrikli araç dönüşümüne güç verecek

10:23 - Ekonomi

Motorine büyük zam geliyor

14:25 - Ekonomi

Çanakkale Havalimanı Ağustos ayında 10 bin 967 yolcuya hizmet verdi

08:46 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Çocukların ilk gün heyecanına Mehmet Cansız da ortak oldu

17:00 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Gazze’nin hikâyesi tuvalden tarihe taşındı

16:14 - Diyarbakır

Çermik’te 300 öğrenciye okul çantası ve futbol topu desteği

14:44 - Diyarbakır

Diyarbakır'da yasa dışı bahis operasyonu: 10 şüpheli gözaltında

14:41 - Diyarbakır

Diyarbakır’da esnaftan örnek davranış

14:36 - Diyarbakır