?>

Kırma yeşil zeytin artık tezgâhlarda

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan kırma yeşil zeytin, Batman'da tezgâhlardaki yerini almaya başladı.

Bölge - 1 yıl önce

Mardin ilçe ve köylerinde yetişen yeşil zeytinin yeni mahsulleri Batman'daki tezgâhlarda da yerini almaya başlamasıyla vatandaşın ilgisini çekmeye başladı.
Her yıl ekim ayının ortalarında toplanan kahvaltılık yeşil zeytinler, genelde halk tarafından mevsimlik olarak tüketiliyor. Elle ve son model makinelerde kırılan zeytinler, çizme ve kırma yeşil zeytinler şeklinde hazırlanıyor.
Kırma yeşil zeytinler, tuzlu suda belli bir müddet bekletildikten sonra kış aylarında tüketilmeye hazır hale getiriliyor.
Tezgâhlarda yerini alan kırma yeşil zeytinlere halk yoğun ilgi gösterirken, esnaf ise satışların bu yıl erken başladığını söyledi. Esnaf, yeşil zeytin fiyatlarının 50 ile 80 TL arasında değiştiğini belirtti.

"Hem daha doğal hem de fiyatı daha uygun"

Vatandaşın zeytini kendi ellerinde yapması ve fiyatının uygun olmasından dolayı yeşil zeytine rağbetin iyi olduğunu ifade eden esnaf Çollu Çolto, "Mardin zeytini her sene buraya getirip satıyorum. Bu zeytinleri bahçesinden koparıp buraya getirip kiloyla satıyoruz. Müşterilerden 5 kilo, 10 kilo, 20 kilo, 50 kilo hatta 100 kilo alan var. Kilosu 50 lira ile 80 lira arasında kalitesine göre değişiyor. Marketlerde zeytinin kilosu 300 liradır. Bu parayla bizden 10 kiloya yakın zeytin alabiliyor. Zeytin kırma makinemiz de var isteye kırıyoruz. Ama tavsiyemiz taş ile tek tek kırmalarıdır. Böyle daha lezzetli oluyor. Kırdıktan sonra çeşme suyuyla tulumlara konuluyor ve arayla 4-5 defa suyu değiştiriliyor. Ardından tuzlu suya konulduktan sonra yaklaşık 40 gün bekletilmenin ardından zeytin yenilecek hale geliyor. Yeşil zeytin satışlarımız bir ay kadar sürüyor." ifadelerini kullandı.
"Yeşil zeytine rağbeti çok iyi"
Halkın yeşil zeytine rağbetinin iyi olduğunu ifade eden esnaf Mehmet Basir Onuk, "Bu zeytinler Mardin'in ilçe ve köylerinden bizlere geliyor. O bölgede yaklaşık 15 çeşit zeytin yetişiyor. Halkımız yeşil zeytine rağbeti çok iyidir. Buradan çiğ alıp kendi elleriyle yaptıkları için doğal ve güzel oluyor. Siyah zeytinlere nazaran fiyatı da çok uygun ve ucuza geldiği için daha çok tercih ediyorlar. Satışlardan da memnunuz. Bir kere alan bir dahaki seneye tekrar alıyorlar. Buradan hazırlayıp müşterilerimize de sunuyoruz." şeklinde konuştu. 
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'ın deprem haritası ve fay hatları!

2024-10-18 00:35 - Diyarbakır

Diyarbakır'da deprem sonrası talep patlaması!

2024-10-16 23:23 - Diyarbakır

Diyarbakır'da 5.9 şiddetinde deprem!

2024-10-16 13:53 - Diyarbakır

Diyarbakır'da yarın 38 mahallede elektrik kesilecek

2024-10-19 12:49 - Diyarbakır

Daltonlar çetesi çökertildi: 6 tutuklama

2024-10-15 18:50 - Asayiş

Evlerdeki yeni tehdit: Akıllı teknoloji

2024-10-16 15:39 - Bilim ve Teknoloji

Diyarbakırlı Rojin'in cesedi bulundu! İşte Detaylar

2024-10-15 19:29 - Diyarbakır

Diyarbakırlı öğretmen balkondan düşerek öldü

2024-10-19 02:38 - Diyarbakır

Arka Sokaklar'daki 'Narin' sahnesi gündem oldu

2024-10-15 13:22 - Diyarbakır

Amedspor'a 5 Dil Bilen Tercüman!

2024-10-18 00:30 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Karaköprü’de Su Ürünlerine Sıkı Denetim: Doğal Kaynakların Korunması İçin Kontroller Arttı

17:18 - Bölge

500 Yıllık Osmanlı Mirası Mevlevihane Yeniden Hayat Buldu

15:16 - Bölge

Tunceli’de minikler, derse sporla hazırlandı

14:54 - Bölge

Son dakika Van'da deprem mi oldu?

11:45 - Bölge

Kıyı Ege’de Sağanak Uyarısı: Marmara ve İç Bölgelerde Sis ve Don Tehlikesi

11:12 - Bölge

Günün Manşetleri

İDEV’den Eğitimde Alarm: “Öğretimi Veriyoruz, Eğitimi Veremiyoruz”

17:31 - Diyarbakır

Diyarbakır Trafiğinde Fermuar Sistemi Eğitimi

17:08 - Diyarbakır

Diyarbakır Sur’da Hafta Sonu Turist Akını: Tarihi İlçede Yoğunluk Esnafın Yüzünü Güldürdü

16:59 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Tarihi Marangozcular Çarşısı Turizmle Yeniden Canlanıyor

12:19 - Diyarbakır

Serçe Anne, Duvar Altında Yavrularını Ekmek Kırıntılarıyla Besliyor

12:11 - Diyarbakır