?>

MSB: ABD ile yaptığımız geçiş eğitiminin ne israile faydası ne de Filistin'e zararı vardır

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, TCG Anadolu ve TCG Gökova'nın ABD unsurlarıyla Akdeniz'de geçiş eğitimi icra etmesinin kapsam ve bağlamından koparıp farklı yerlere çekmenin doğru olmadığını; Filistin halkının zararına olacak bir faaliyete Türkiye'nin girmeyeceğini bildirdi.

Güncel - 2 yıl önce

ANKARA MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıktaki basın bilgilendirme toplantısında konuştu.
TCG Anadolu ve TCG Gökova’nın ABD’ye ait gemilerle yaptığı eğitimler
TCG Anadolu, TCG Gökova’nın ABD’ye Ait USS Wasp gemisiyle gerçekleştirdiği eğitimlerin bazı basın organları tarafından “israile destek” gibi haberleştirilmesine ilişkin soruların hatırlatılması üzerine şu bilgilendirme yapıldı:
"TCG Anadolu ve TCG Gökova ABD Donanma unsurları USS Wasp ve USS Oak Hill ile 13-17 Ağustos’ta Akdeniz’de geçiş eğitimleri icra etmiştir. Geçiş eğitimleri bölgemizde bulunan dost ve müttefik ülke unsurları ile ortak çalışabilirliğin artırılması maksadıyla yapılan fırsat eğitimleridir ve diğer dost-müttefik ülke gemileriyle de yapılmaktadır. Bunlar rutin ve kapsamı itibarıyla kısıtlı eğitimlerdir. Yani tatbikat değildir, iddia edildiği gibi bir yıl önceden planlanmamıştır. Tatbikat ile geçiş eğitimi arasında çok büyük fark vardır. Tatbikatlar belli bir senaryo çerçevesinde icra edilen çok sayıda ve çeşitli unsurun katıldığı faaliyetlerdir ve amacı vardır. Geçiş eğitimleri ise sadece gemilerin orada bulunmasından fırsatla ortaya çıkan sadece usullerin denendiği, ortak çalışabilirlik ve dostluğu geliştirmek dışında farklı bir amacı olmayan eğitimlerdir. Bu eğitimlere farklı anlamlar yüklemek yanlıştır.
İcra edilen benzer diğer birçok rutin faaliyette de olduğu gibi, ABD tarafının da paylaşacağı dikkate alınarak, bu faaliyet ile ilgili bir paylaşım yapılmamış, faaliyet üzerinden bir mesaj verme ihtiyacı da duyulmamıştır.
Ne israile faydası ne de Filistin’e zararı olan bu eğitim faaliyetini kapsam ve bağlamından koparıp farklı yerlere çekmek doğru değildir. Daha önce defalarca ifade edildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin Filistin halkının zararına o olacak herhangi bir faaliyetin içerisinde olması mümkün değildir."

S400 hava savunma sistemi ve F-35 iddiaları

Öte yandan S400 hava savunma sisteminin kullanılmaması şartıyla F-35 satışının gerçekleşebileceğine dair iddialar üzerine şunlar kaydedildi:
“Ülkemizin hava savunma ihtiyacına yönelik sistem gereksinimi devam etmektedir. Bu kapsamda S-400 hava savunma sistemi TSK envanterinde bulunmaktadır. Mevcut durumda bu konuyla ilgili yeni bir gelişme bulunmamaktadır."
Katar’da deniz hava unsur komutanlığı kurulması
Bakanlık kaynakları, Katar-Türk Müşterek Kuvvet Komutanlığı’nın bünyesinde Deniz ve Hava Unsur Komutanlığı teşkil edilmesine yönelik sorulara “Katar’da daimi konuşlanmamıza olanak sağlayan Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti Arasında Askeri Eğitim, Savunma Sanayi ile Katar Topraklarında TSK’nın Konuşlandırılması Konusunda İş Birliği Anlaşması, 15 Haziran 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda; Katar Türk Müşterek Kuvvet Komutanlığı’na Deniz ve Hava unsurlarının da dahil edilmesi kararından sonra 6 adet F-16 uçak ve görevli personelin Katar’a intikali 05 Ağustos 2024 tarihinde tamamlanmıştır. Bahse konu filomuz Katar’da askeri eğitim, yardım ve danışmanlık, bilgi ve tecrübe paylaşımı alanında faaliyet yürütecektir. Ayrıca Deniz Unsur Komutanlığında görev yapacak TCG Kuşadası ve TCG Kumkale isimli gemilerimiz Katar’a intikal ettirilmektedir.” yanıtını verdi. 
Haftanın Öne Çıkanları

Siirt Üniversitesi ARCTIC ekibi TEKNOFEST 2024 finalinde

2024-08-27 16:00 - Bilim ve Teknoloji

Narin’e ait olduğu iddia edilen kan izi başkasına ait çıktı

2024-08-25 23:59 - Diyarbakır

Komutan Ebu Şuca Batı Şeria'da şehid düştü

2024-08-29 11:31 - Dünya

Diyarbakır’da Şok Edici Görüntüleri

2024-08-27 12:48 - Diyarbakır

Memorial Onkoloji Konseyi Toplandı

2024-08-23 10:27 - Diyarbakır

Telegram'ın kurucusu Durov Fransa'da gözaltına alındı

2024-08-25 09:03 - Dünya

Demirciler, Diyarbakır'ın Sıcaklarında Ateşle Savaştı

2024-08-25 14:14 - Diyarbakır

Deyr Balah Belediyesi: İşgalin yerinden etmeleri nedeniyle 25 barınma merkezi ve 4 kuyu hizmet dışı kaldı

2024-08-26 11:18 - Dünya

Ben Gurion Havalimanı tüm uçuşlara kapatıldı

2024-08-25 07:45 - Dünya

Çevreci okullara "yeşil bayrak"

2024-08-27 15:00 - Eğitim

İlgili Haberler

Antakya’da yer fıstığı üretimi yapılan araziler incelendi

09:49 - Güncel

Alzaymır Merkezi’nde yeniden hayata tutundu

16:37 - Güncel

Atletizmde 9 yıldır kırılamayan Türkiye rekoru kırıldı

16:41 - Güncel

Polislerden şehit ailelerine anlamlı ziyareti

16:45 - Güncel

İkinci El Otomobil Düzenlemesi Uzatıldı

12:30 - Güncel

Günün Manşetleri

Dicle Üniversitesi’nde Türkiye’ye Örnek Uygulama

13:26 - Diyarbakır

Diyarbakır-Mardin Karayolunda Kaza

12:45 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Karşıya Geçmek İsteyen Yayaya Araç Çarptı

12:42 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Diş Hekimlerine Sağlıklı Hayat Merkezi Tanıtımı

11:53 - Diyarbakır

Çermik’te Anız Yangını Korkuttu

11:41 - Diyarbakır