?>

Obezite ve şeker hastalarında Koroner bypass

Dünyada ve Türkiye’de sıklıkla görülen kronik hastalıkların başında gelen kalp ve damar hastalıklarında en iyi tedavinin “endoskopik damar çıkarma” olduğunu vurgulayan uzmanlar, hastanın daha konforlu ve iyileşmesinin hızlı olması için bu yöntemi öneriyor.

Sağlık - 3 yıl önce

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hikmet İyem tarafından gerçekleştirilen Koroner bypass ameliyatları bacağa küçük bir kesi ile bacaktan damar çıkartılarak kalbe yerleştirilerek yapılıyor. ‘’Endoskopik Damar Çıkarma Yöntemi’’ olarak da bilinen bu teknik ile hasta konforu maksimize edilerek iyileşmenin hızlı olması sağlanıyor.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hikmet İyem Koroner bypass ameliyatları hakkında bilgi vererek, ‘’Endoskopik damar çıkarma yönteminde sadece 1 veya 2 santimetrelik küçük bir kesiden kamera eşliğinde özel bir aletle girerek damar çıkarılmaktadır. Bu şekilde hastalar bacaklarda iz olmaksızın ameliyattan hemen sonra rahatlıkla yürüyebilir, merdiven çıkabilme imkanına sahip olabilmektedir. Stent ve balon gibi yöntemlerle açılması mümkün olmayan tıkalı kalp damarları, bypass adı verilen ve kişinin kol veya bacağından alınan damarlar ile değiştirilmesi yöntemiyle gerçekleştirilmektedir ”dedi.
"Daha az ağrı ve daha az yara izi"
Yeni geliştirilen damar çıkarma yönteminin daha iyi klinik sonuçları verdiğini aktaran Prof. Dr. İyem, “Damar çıkarma işlemi açık olarak gerçekleştirildiğinde, kişinin kol ve bacaklarında oluşan derin ve uzun ameliyat izleri hem fiziksel hem de ruhsal açıdan hastayı olumsuz etkilemektedir. Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde, Endoskopik damar çıkarma yöntemi ile bacaktan 2 santimetre kesiyle damar çıkartabilmektedir. Kol ve bacaklarda açılan küçük kesi ile enfeksiyon riski de minimize edilmektedir. Bu durum ise, daha az ağrı ve daha az yara izi demektir. Bu yöntem ile hasta daha hızlı iyileşmekte, daha iyi klinik sonuçlar sağlanmakta ve hasta memnuniyetinin de yüksek bir yöntem olarak dünyada oldukça sık kullanılmaktadır. Dolayısıyla yeni geliştirilen bu yöntemin geleneksel yönteme göre pek çok avantajı olması da hastaların ve doktorların tercih sebebi olmasını sağlamaktadır’’ diye konuştu.
"Obezite ve şeker hastaları için önemli bir yenilik"
Obezite ve Şeker hastaları için endoskopik damar çıkarma yönteminin avantajlarına değinen Prof. Dr. İyem, obezite hastalarında eski yöntemle uygulanan bypass ameliyatlarında fazla kilo sebebiyle damarın çok geride olduğu için bacakta derin kesiler açıldığını ve bu sebeple yaranın iyileşmesinin daha uzun bir sürede gerçekleştiğine vurgu yaptı. Prof. Dr. İyem, geleneksel yöntemle yapılan işlemlerde bilhassa yaranın geç iyileştiği diyabet hastalarında yapılan uzun kesilerin, hastaların tedavi sürecini daha da uzatarak zorlu bir hale getirildiğini kaydederek modern tekniklerden olan endoskopik damar çıkarma yöntemi sayesinde bu zorlukların artık yaşanmadığının altını çizdi.
Haftanın Öne Çıkanları

Molla Ünel: Miras konusu adalet temelinde olmalı

2023-08-06 14:18 - -

Özel Dünya Park Hastanesi hizmet vermeye başladı

2023-08-09 12:54 - Sağlık

Haliliye’de sıcak asfalt çalışmaları devam ediyor

2023-08-07 16:37 - -

Diyarbakır’ın LGS’de başarı oranı arttı!

2023-08-04 16:36 - Eğitim

Glokomda erken tedavi görme kaybını engelliyor

2023-08-07 17:53 - Sağlık

Uyuşturucu tacirlerine geçit yok: 2 tutuklama

2023-08-10 09:05 - Güncel

Batman’da mısır tarlasında erkek cesedi bulundu

2023-08-06 02:13 - Güncel

DOĞALGAZ DÖNÜŞÜM İŞİ YAPTIRILACAKTIR

2023-08-07 03:00 - Resmi ilanlar

Erkeklerde ürolojik muayenenin önemi

2023-08-08 15:17 - Sağlık

AA Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’nde görev değişikliği

2023-08-10 12:05 - Güncel

İlgili Haberler

Samsun Şehir Hastanesinde ağrısız ablasyon dönemi: Genel anestezi ile kalp ritim bozukluğuna başarılı müdahale

09:45 - Sağlık

LÖSEV’in denetim raporu açıklandı

15:17 - Sağlık

1800 yıllık Zeugma mozaiğinde tıbbi iz

11:17 - Sağlık

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kaçmaz bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler konusunda uyardı

11:24 - Sağlık

Her şişlik ödem değildir

10:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da park şikâyeti sonuç verdi

10:49 - Diyarbakır

Diyarbakır’da nehir kenarında piknik kabusu

10:17 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kardeş dehşeti: Ağabeyini bıçaklayarak öldürdü

10:12 - Diyarbakır

Bebeklerde Diş Sağlığı İçin Kritik Uyarı

09:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kucağında çocuğuyla silahlı saldırıya uğrayan kadın hayatını kaybetti

23:52 - Diyarbakır