?>

Otlu peynir ve tuzlu balık tüketimi hipertansiyon riskini artırıyor

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, bölge halkının beslenme alışkanlığını değiştirmesi gerektiği yönünde uyarılarda bulunarak, özellikle otlu peynir ve tuzlu balık tüketiminin hipertansiyon riskini artırdığına dikkat çekti.

Sağlık - 1 yıl önce

Van ve çevre illerinde hipertansiyon, halk sağlığını tehdit eden en büyük sorunlardan biri haline geldi. Sosyal medya hesabında paylaşımda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, özellikle yöreye özgü bazı gıda ürünlerinin tansiyon yüksekliğini tetiklediğine vurgu yaptı. Otlu peynir ve tuzlu balığın bu ürünlerin başında geldiğine dikkat çeken Doç. Dr. Sarıkaya, bölgenin en sevilen gıdalarından biri olan otlu peynirde bulunan tuz oranının yüksek olmasının hipertansiyon riskini artırdığını söyledi. Doç. Dr. Sarıkaya, otlu peynirin üretim aşamasında tuz oranının standardize edilmesi gerektiğini belirterek, tuz oranını düşürmek için peyniri tüketmeden önce suda bekletmenin etkili bir çözüm olabileceğini dile getirdi. “Beslenme alışkanlığımızı değiştirmemiz lazım”

Doç. Dr. Sarıkaya, bölgede tansiyon yüksekliğinin çok yaygın olduğunu söyledi. Aşırı tuzlu tüketim alışkanlığının yanında ilaç uyumunun kötü olmasının tansiyon hastalarının kan basıncının genelde yüksek seyrettiğini ifade eden Sarıkaya, “Sonuç olarak yüksek tansiyona bağlı kalpte büyüme, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, kalp krizini daha sık görüyoruz. Otlu peynir, tuzlu balık ve et ürünlerinin aşırı tuzlu tüketilmesi en önemli sebepler. Beslenme alışkanlığımızı değiştirmemiz lazım. Otlu peynir üretilirken tuz oranı için standartizasyon sağlanmalı; tüketilirken de tuz oranını düşürmek için öncesinde suda bekletebiliriz” diye konuştu. “Van balığının tuzlu tüketimi ciddi bir sorun”

Tuzlu balık tüketiminin tehlikeli olduğuna dikkat çeken Sarıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Van balığı öncelikle taze tüketilmeli ya da son dönemin en önemli kazanımlardan biri olarak raflarda yerini alan inci kefali konservesi tüketilebilir. Yemek pişirilirken yemeğe tuz katımı çok sınırlandırılmalıdır; bu durum restoranlar için de geçerlidir. Masadan tuzluğu kaldırmalıyız. Günlük tuz ihtiyacımız bir çay kaşığı kadar; bunu da zaten tükettiğimiz besinlerle beraber alıyoruz. Fazlası zarar hem de geri dönüşü olmayan ölümcül zararlar.”

Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da yeni eğitim yılı coşkuyla başladı

2024-09-09 15:57 - Diyarbakır

Dr. Dilan Polat Diyarbakır'a atandı

2024-09-13 23:14 - Diyarbakır

Diyarbakır Dengbêj evi nedir?

2024-09-11 14:10 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kaç ambulans var?

2024-09-12 14:53 - Diyarbakır

Minik Narinin mezarına yüzlerce çiçek bırakıldı

2024-09-09 16:45 - Diyarbakır

Ülke genelinde hava bugün nasıl?

2024-09-11 12:21 - Güncel

Elazığsporlu Ali Keten’e 3 maçtan men

2024-09-12 22:22 - Spor

Narin Güran cinayetinde 21 kişi gözaltına alındı

2024-09-08 16:32 - Diyarbakır

Aşiret düğününde geline 2 kilo altın, damada 15 milyon TL takıldı

2024-09-14 14:32 - Bölge

Elazığ’da İl Hayat Boyu Öğrenme Komisyonu Toplantısı

2024-09-12 13:46 - Bölge

İlgili Haberler

Kapalıçarşı’daki işletmelere dumansız hava sahası bilgilendirmesi

11:42 - Sağlık

Şap hastalığına karşı aşılama çalışması yapıldı

10:53 - Sağlık

Bağışıklığı güçlü olması, iyi besinlerden geçiyor

16:10 - Sağlık

Uzm. Dr. Şan: Çocuklarda grip okullarda hızla yayılıyor

10:47 - Sağlık

Tutuklu Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek 'acilen' hastaneye kaldırıldı

15:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da İnşaat Sahasında Doğalgaz Borusu Patladı

20:58 - Diyarbakır

Çermikli Öğrencilere İstanbul’dan Anlamlı Forma Desteği

16:14 - Diyarbakır

Eğil Belediyesi’nden Öğrencilere Her Gün Sıcak Destek

16:12 - Diyarbakır

Diyarbakır Valisi Zorluoğlu’ndan Ergani’ye Çıkarma

15:55 - Diyarbakır

Diyarbakır’da “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” Okullarda Farkındalık Etkinlikleriyle Kutlanacak

15:17 - Diyarbakır