?>

Özelleşme ile Şanlıurfa’ya 18,6 milyarlık yatırım

Dicle Elektrik tarafından şebekesinin yenilenmesi için en fazla yatırım yapılan il olan Şanlıurfa’da, özelleşmenin gerçekleştiği 2013 yılının Temmuz ayından bu yana 14 milyar TL yatırım yapıldı.

Ekonomi - 2 yıl önce

Dağıtım şirketinin sorumluluk bölgesinde elektrik altyapısına en fazla yatırım yaptığı il olan Şanlıurfa, abone sayısı ve tüketim açısından da ilk sırada yer alıyor.
Dicle Elektrik, kente 2025 yılında da 4,6 milyar yatırım yapmayı ve Şanlıurfa’ya özelleşme süresince yapılan yatırım miktarını 18,6 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyor.
İl merkezinde şebekeyi güçlendirmeyi sürdürdüklerini bildiren Dicle Elektrik İl Müdürü Naci Obut, yatırımlar sayesinde kırsaldaki şebekeleri yüzde 70-75 arasında yenilediklerini bildirdi.
Bazı çiftçi abonelerin yüklü miktarda kayıt dışı elektrik tüketmesinin şehir şebekesini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Obut, şebekenin sağlıklı işlemesi ve kesintilerin yaşanmaması için bundan vazgeçilmesi çağrısını yineledi.
Dicle Elektrik İl Müdürü Naci Obut, özelleşmeden sonra yapılan ve 2025 yılına kadar yapılacak yatırımlarla ilgili bilgi verirken, şirketin en fazla şebeke yatırımını Şanlıurfa’ya yaptığını bildirdi. Özelleşmenin gerçekleştiği 2013 Temmuz ayından bu yana 14 milyar TL yatırım yapılan Şanlıurfa’ya 2025 yılındaysa 4,6 milyar yatırım yapılacak ve kentin elektrik altyapısına özelleşme süresince yapılan yatırım miktarı 18,6 milyar TL’ye çıkacak.
Şehir şebekesini her geçen gün daha da güçlendirdiklerini ve kısa süre önce mevcut şebekenin gücünü yüzde 11 oranında artıracak yeni dağıtım hatları döşediklerini ifade eden Dicle Elektrik Şanlıurfa İl Müdürü Naci Obut, özelleşmeden günümüze Şanlıurfa’ya yapılan yatırımları da açıkladı.
Obut, Şanlıurfa’nın enerji altyapısına 2024 yılında 4 milyar TL yatırım yapılacağını, bununla birlikte özelleşme sürecinde şehre yapılan yatırımın 14 milyar TL’yi aşacağını belirtti.
Naci Obut, "Şirketimizce Şanlıurfa ili genelinde devir tarihinden itibaren, 2024 yılında yapımına devam edilen 4 milyar TL tutarındaki şebeke yatırımlarıyla birlikte, toplamda 14 milyar TL tutarında şebeke yatırımı gerçekleşmiş olacak. 2023 yılı sonuna kadar yaptığımız şebeke yatırımlarıyla Şanlıurfa şehir merkezinin yaklaşık yüzde 60'ının yenileme, akıllı şebeke dönüşümü ve kapasite artışı ihtiyaçları bu güne kadarki imar gelişimine paralel şekilde karşıladık." diye konuştu.

"Tüm teknik gereksinimleri sağlamış olacağız" İl Müdürü Obut, 2024 yılında yapımına devam edilen bu çalışmalar kapsamında; 94 adet beton köşk, 3 adet dağıtım merkezi, 208 kilometre orta gerilim yeni yeraltı şebekesi, 250 kilometre alçak gerilim yeraltı ve beton direkli şebeke, 163 kilometre yeni aydınlatma şebekesi tesis edildiğini belirtti.

Obut, açıklamasında, "208 kilometrelik orta gerilim yeraltı şebekesi ile Şanlıurfa şehir şebekesine 14 adet yeni kaynak fider kazandırmış olacağız. Böylelikle ring şebeke yapısını güçlendirerek enerji arz güvenliğini en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. 2024 yılında Şanlıurfa şehir şebekesinde yapacağımız projelerle 112 bin abonenin yer aldığı bölgelerdeki şebekeleri akıllı şebeke olarak yenileyecek, gerekli kapasite artışı ve yeni kaynak fider girişleriyle ring şebeke yapısını güçlendireceğiz. Böylelikle 2024 yılında Şanlıurfa ili şehir merkezinde yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanan şebeke yatırımlarıyla, şehir merkezinin yaklaşık %80’inin arz güvenliğine dair tüm teknik gereksinimleri sağlamış olacağız." ifadelerini kullandı.

"Arz güvenliğini optimum seviyeye çıkarmayı amaçlıyoruz" Dicle Elektrik Şanlıurfa İl Müdürü Obut, 2025 yılında yapılacak yatırımlardan bahsederek şunları kaydetti:"2025 yılında Şanlıurfa şehir merkezi için 4,6 milyar TL yatırım bedelli 49 proje gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu yatırımlarla yeni imara açılan bölgelerdeki genişleme yatırımlarına, mevcut şebekede yenileme ve akıllı şebeke dönüşümüne, iyileştirme ve kapasite artış yatırımlarına devam edeceğiz. Bu sayede şehir merkezinin 5 yıllık sürede teknik gereksinimlerinin tümünün karşılanmasını ve arz güvenliğinin optimum seviyeye çıkarılmasını amaçlıyoruz."

"Akıllı şebeke dönüşüm yatırımlarını yüzde 70 düzeyinde tamamladık" İl Müdürü Naci Obut, 2013-2023 yılları arasındaki 10 yılda gerçekleştirilen 4,4 milyar TL şebeke yenileme/akıllı şebeke dönüşüm yatırımlarıyla ilçelerdeki şebekelerin yüzde 75 düzeyinde yenilendiğini de kaydetti.Obut, açıklamasına, "2023 yılı ve öncesinde Harran, Hilvan, Suruç ve Viranşehir ilçe merkezlerinin şebeke yenilemesi işlemlerini tamamladık. Siverek ilçe merkezinde yapımına devam ettiğimiz Şirinkuyu Mahallesi’nin işlemlerinin de tamamlanmasıyla şebeke yenileme çalışmalarını bitirmiş olacağız. Geriye kalan Akçakale, Birecik, Bozova, Ceylanpınar ve Halfeti ilçe merkezlerinin ise 2013-2023 yılları arası ilçe merkezi şebeke yenileme ve akıllı şebeke dönüşüm yatırımlarını toplamda yüzde 70 düzeyinde tamamladık. Şebekelerin geriye kalan kısımlarına dair çalışmaların tamamlanması için 2025 yılında 350 milyon TL tutarında 9 proje yatırımı planlıyoruz. Böylelikle şirketimizce Şanlıurfa ili geneli kırsal şebekelerde 2024 yılında yapımına devam edilen projelerle, devir tarihinden günümüze kadar 4,9 milyar TL şebeke yatırımı sağlanmış olacak." ifadeleriyle son verdi. 

Haftanın Öne Çıkanları

Türksat 6A'da son ateşleme

2024-07-18 09:20 - Bilim ve Teknoloji

2024-ALES/2 sınavına giriş belgeleri erişime açıldı

2024-07-18 14:36 - Eğitim

PKK/YPG, 2 çocuğu daha "zorunlu askerlik" bahanesiyle kaçırdı

2024-07-17 12:57 - Dünya

Diyarbakır'ın Tarihî Sur İlçesi Hafta Sonu Turist Akınına Uğradı

2024-07-14 16:40 - Diyarbakır

Kur’an Eğitim Merkezlerine kayıtlar başladı

2024-07-15 12:50 - Eğitim

Diyarbakır’da eski HDP’li ilçe başkanının kardeşi silahlı saldırıda öldü

2024-07-16 11:07 - Diyarbakır

Batman Üniversitesi ile SGK arasında iş birliği protokolü imzalandı

2024-07-17 11:43 - Eğitim

Bakan Uraloğlu, “Bundan Sonra Hiç Kimse Böyle Bir Kalkışmaya Cesaret Edemeyecektir”

2024-07-15 17:08 - Siyaset

İşgalciler Han Yunus'ta katliam yaptı: Şehid ve yaralılar var

2024-07-16 14:59 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'a yönelik saldırıyı kınadı

2024-07-14 11:00 - Siyaset

İlgili Haberler

Motorinde Büyük İndirim Kapıda

12:30 - Ekonomi

Gram Altın Fiyatlarındaki Düşüş Yatırımcıyı Beklemeye Aldı

10:36 - Ekonomi

Ekili alanlarda kontroller gerçekleştirildi

09:54 - Ekonomi

Cevdet Yılmaz: MKE ve BAYKAR yatırımları Samsun’a yeni bir boyut kazandıracak

13:12 - Ekonomi

AOSB’de futbol şöleni finalle taçlandı

11:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

1 Temmuz’da Her Şey Değişiyor

16:40 - Diyarbakır

Jandarma’dan Vali Zorluoğlu’na Anlamlı Ziyaret

16:18 - Diyarbakır

Ağır Yaralanan Yaya Hayatını Kaybetti

15:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kültür ve Sanat Gecesi

15:12 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Oğlaklar İçin Seferberlik

14:46 - Diyarbakır