?>

Prof. Dr. Balamtekin: Doğru beslenme çocuklarda hayati bir önemdedir

Doğru beslenmenin çocuklarda çok hayati bir önem taşıdığını belirten Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzamanı Prof. Dr. Necati Balamtekin, bütün hastalıkların bağırsakta başladığını söyledi.

Sağlık - 3 yıl önce

Çocukların sağlıklı beslenmesi ile ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Necati Balamtekin, bütün hekim reçetelerinin hangi hastalık olursa olsun birinci ilacının doğru ve dengeli beslenme olması gerektiğini belirtti.
Çocukların dengeli beslenme konusunda uyarılarda bulunan Balamtekin, en değerli ilacın doğru beslenme olduğunun altını çizdi.
Beslenme bir çocuğun hayatındaki, onun hayatını etkileyen en önemli aktivite olduğunun altını çizen Balamtekin, "Doğru beslenme ve doğru yaşama, sağlıklı bir erişkinlik dönemine geçiş için olmazsa olmazdır. Aslında bütün hekim reçetelerinin hangi hastalık olursa olsun birinci ilacı da doğru ve dengeli beslenmedir. Çocukların beslenmesinde olmazsa olmaz gıdalar var. Et, balık ve sebze, meyve, salata, çorba. Yani çocuğun beslenmesi dengeli, kapsayıcı ve sağlıklı olmalıdır. Sağlıklı gıdalardan hazırlanmış sağlıklı yiyecekler. Önümüzde şimdi yaz dönemindeyiz. Yaz dönemi demek çeşit çeşit harika meyvelerin olduğu dönem demek. Çocuklarımız elbette bu meyvelerden de yesinler. Yalnız ne olursa olsun, beslenmenin temel ilkeleri burada da geçerlidir. Dengeli beslenmek, yani çok abartmadan değil de beslenmek de önemlidir." dedi.
"Doğru beslenme gerçekten çocuklarda çok hayati bir önemdedir"
Beslenmenin pek çok hastalıklarla ilişkili olduğunu belirten Balamtekin, "Paketli ürünler, çiğ köfte, cips gibi, enerji içecekleri yahut da gazlı içecekler. Bunlardan çocuklarınızı uzak tutunuz. Çok aşırı çikolata yemesi çocuklarımızın bazı sindirim sistemi problemleriyle ilişkili olabilmektedir. Beslenmenin pek çok hastalıkla ilişkili olduğunu da vurgulamak isterim. Yani doğru beslenme gerçekten çocuklarda çok hayati bir önemdedir. Elbette beslenme eksiklikleri malnütrisyon dediğimiz pek çok hastalığa zemin hazırlayan özel bir durumla ilişkilidir. Ama gereğinden fazla beslenmek de çağımızın vebası gibi olan çocuklarda da sıklığı gün geçtikçe artan aşırı kilolu olma ve şişmanlık ile ilişkilidir. Buna da çok dikkat etmeliyiz. Yani şişmanlığın da aşırı besin tüketmenin de bir tür hastalık olduğunu vurgulamam gerekir." ifadelerini kullandı.
"En değerli ilaç doğru beslenmedir"
Son olarak Balamtekin, şu ifadelere yer verdi:
"Beslenme yine özelikle küçük çocuklarda demir eksikliği anemisi ile ilişkili olabilir. Et tüketmemek, demirden zengin gıdalar tüketmemek, sürekli süt içmeye devam etmesi, bir çocuğun sadece sütle beslenmesi gibi veya gereğinden fazla süt tüketmesi demir eksikliği anemisi dediğimiz çok sık görülen bir çocukluk çağı hastalığıyla ilişkili olabilir. Beslenme ile ilişkili olarak sık görülen hastalıklardan bir tanesi de çocukluk çağındaki kabızlıktır. Yani çocuğunuzun mutlaka lif tüketmesi, sıvı gıda tüketmesi, sıvı alması, çorba ve salata yemesi gerekir. Kabızlık gibi çocuklarda mutsuzluğa sebep olan bir hastalığında olmamasında varsa da tedavisinde en değerli tedavi yöntemi dengeli beslenmedir. Ne yiyorsak oyuz. Çocuğunuz eğer sağlıklı ise, sağlıklı besleniyorsa sağlıklı olur. Hipokrat'ın bir sözü var. Bütün hastalıklar bağırsakta başlar. Lütfen çocuklarınızın sağlıklı olmaları ve sağlıklı kalmaları için doğru beslenme stratejilerine dikkatle uyun. En değerli ilaç doğru beslenmedir." (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Kur'an kursu öğrencisi 6 ayda hafız oldu

2023-05-27 13:26 - -

Türkiye Sağlık Araştırması: Obez bireylerin oranı yüzde 20,2 oldu

2023-06-01 10:50 - Sağlık

NATO, Kosova’da 700 asker daha konuşlandıracak

2023-06-01 00:54 - Dünya

Diyabetli çocuklara sensörlü şeker ölçüm cihazı desteği

2023-05-27 10:37 - Sağlık

YÖK'ten vakıf üniversitelerine uyarı

2023-05-27 13:14 - Eğitim

Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalık

2023-05-31 18:44 - Sağlık

Nüfus müdürlükleri hafta sonu da açık olacak

2023-05-27 14:28 - Siyaset

Diyarbakır’da müşteriler ile çalışanlar arsında kavga: 2'si ağır 6 yaralı (Videolu)

2023-05-29 00:57 - Güncel

Artan fiyatlara rağmen fidan ve ağaçlara talep yüksek

2023-05-29 13:07 - Ekonomi

Kayseri’de feci olay: Anne ve iki çocuğu 13. Kattan düştü

2023-05-27 15:50 - Güncel

İlgili Haberler

Diyetisyen Zişan Sobacı: Yaz meyvelerini tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat

09:43 - Sağlık

Muğla Sağlık Hizmetleri Koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

11:23 - Sağlık

"Uzun yolculuklarda bacakta pıhtı riski artıyor"

11:27 - Sağlık

Yüzdeki kızarıklık sadece hassas cilt olmayabilir

11:31 - Sağlık

Bel fıtığı diye gitti, kalp ameliyatıyla hayata tutundu

09:55 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kaymakam Akbulut, Bağıvar Spor Kompleksi'nde Genç Sporcularla Buluştu

13:42 - Diyarbakır

Ayağı Yuvaya Takılan Leylek, Duyarlı Vatandaşın İhbarıyla Kurtarıldı

13:30 - Diyarbakır

Çermik'te Yaz Kur'an Kursu Öğrencilerine Amedspor Forması Sürprizi

13:25 - Diyarbakır

200 Liradan 10 Liraya Düştü

08:43 - Diyarbakır

Diyarbakır'da İki Grup Arasında Kavga: 1 Kişi Yaralandı

08:39 - Diyarbakır